Är SDs skuggbudget en glädjekalkyl ?

Uppdaterad 28/6-10

Sverigedemokraternapresenterade sin skuggbudget 31maj. Det torde vara första gången ett litet svenskt parti, som inte ens sitter i Riksdagen, mäktat med att ta fram en skuggbudget...
Skuggbudgeten (pdf) är på hela 80-sidor späckad med fakta och källhänvisningar nästan som i en vetenskaplig rapport.
Vem som helst kan därför gå in och syna SD:s påståenden och bilda sig en egen uppfattning.
För dem som inte har tid eller ork att läsa hela underlaget till skuggbudgeten finns en sammanfattning.

Förutfattade meningar ersätts av eftertanke ?
Redan när SD aviserade att de tänkte ta fram en skuggbudget satte ”granskningen” igång i media. Skuggbudgeten dömdes ut som orealistisk innan den ens fanns på pränt.
Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster ställde t o m upp som ”sanningsvittne” på att SD inte begrep sig på ekonomi.
Samme Stefan Fölster tycks nu ha ändrat uppfattning, efter att ha läst den offentliggjorda skuggbudgeten. Han är förvisso kritisk till den föreslagna höjningen av arbetsgivaravgiften för de större företag han företräder, men det ingår i hans jobb.

Alla ”statsvetare” är inte politiskt korrupta.
Anders Sannerstedt, lektor i statsvetenskap, kommenterar skuggbudgeten på ett neutralt och sakligt sätt i denna intervju.
Andra ”demokrater” väljer att kommentera skuggbudgeten på traditionellt sätt.

SD har kvalificerat sig som mittfältare i  ”elitserien”.
De som läser skuggbudgeten utan skygglappar kommer att inse att SD inte är ett enfrågeparti längre. De har förutom Invandringspolitik, Äldrepolitik och Kriminalpolitik numera även Utbildningspolitik, Försvarspolitik, Energi-och Miljöpolitik , Arbetsmarknadspolitik, Kulturpolitik och Familjepolitik på programmet. Näringslivet gynnas av SD:s energipolitik. Arbetsmarknadspolitiken liknar Danmarks.

De ekonomiska kalkylerna bygger på spårbara fakta och antaganden hämtade från ett stort antal källor.
Prognoserna ger ett seriöst intryck trots svårigheterna att få fram relevant officiell statistik. Problemet kommer att avhjälpas med hjälp av bl.a Riksdagens Utredningstjänst – om SD kommer in i Riksdagen.

10/6-10: S-Riksdagskvinnan Carina Hägg avfärdar SD:s skuggbudget i Newsmill, utan att kunna konkretisera sig på någon punkt. Intrycket är att hon inte begriper på ekonomi i likhet med sin partiledare Mona Sahlin. Under valrörelsen kommer vi att få genomlida en överbudspolitik som med råge överträffar SD:s ev. ofinansierade löften.

28/6-10: Sverigedemokraterna svarar på Alliansens 100-frågor

De som avfärdar SD:s skuggbudget bör läsa dessa inlägg med tillhörande länkar/källor.

Välfärden
Mörkt även för de sjuka i de korrektas Sverige
Mörkt för pensionär
Är välfärden intecknad ?
Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta !
Skattechock-om vi fortsätter i samma hjulspår !

Biståndet
Den ”goda” biståndsindustrin får aldrig nog !

Skola/Utbildning
”Fittuniversitet” räddar inte vår välfärd !

Kulturen
Finkultur viktigare än bilindustri i de korrektas Sverige ?

Försvaret
Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan.

Miljön
Miljömuppar oärligare än andra- säger forskare

//Elfyma+

11 Responses to Är SDs skuggbudget en glädjekalkyl ?

 1. Göran skriver:

  SD:s skuggbudget är knappast en glädjekalkyl. Saken är den att med nerdragningar på både migration och bistånd frigörs massor med friskt kapital mångmiljardklassen. Det kapitalet kan med fördel fördelas på verksamheter, nu eftersatta, pga allt för stora globala åtagande av humanitär karaktär. Varför i herrans namn lägga pengar på sånt som i sin tur bara genererar problem och otrevligheter i förorterna? Inte skall vi väl bidragfinansiera en stadigt växande våldtäktskultur.

  Sverige är nu i stort behov av en rejäl uppryckning, både socialt, ekonomiskt och inte minst politiskt. I den uppryckningen finns det ingen plats för varken bistånd eller bidragsinvandring. Biståndet kan överlåtas åt hjälporganisationerna. Det skall inte vara ett statens ansvar.

 2. […] Är SDs skuggbudget en glädjekalkyl ? […]

 3. Tor skriver:

  Känns helt klart som en glädjekalkyl. Tittar man på statistiken från migrationsverket över vad för slags invandrare som man tänkas kan spara in på hamnar man i drygt 10.000 personer. Inte 100.000 personer. Detta då en överväldigande majoritet av invandrarna är personer inom EU + studenter + adoptioner samt anhöriga (dvs, herr Andersson som importerat en thailändsk fru). Dessa är knappast en kostnad för samhället i den mån SD menar. Så av dessa 78 miljarder man avser spara in på kan vi nog dela med 10, dvs 7-8 miljarder. Hur långt räcker dessa pengar till att landsätta allt man lovar?

 4. varjager skriver:

  Med tanke på att 95% av alla som får stanna inte har asylbehov och kan nekas uppehållstillstånd minskar kostnaderna mer än med 7-8 miljarder. Du missar anhörig invandringen….

 5. […] oansvarig huggsexa När Sverigedemokraterna  i våras aviserade att de skulle presentera en skuggbudget sågades den som ”orealistisk” redan innan den var offentliggjord. Sågningen byggde […]

 6. […] eller rasistiskt. Har inte heller hittat allvarliga luckor och logiska kullerbyttor i SD:s skuggbudget, vilket uppskattas av oss ekonomiskt sinnade. Jag fäster ingen avseende vid vad […]

 7. […] bara att göra vissa mindre justeringar i skuggbudgeten. I grunden är det samma förslag som vi gick till val på”, säger Johnny […]

 8. […] Fölster gjorde bort sig under valrörelsen 2010 när han avfärdade SD:s skuggbudget utan att ens ha läst den. Han var då chefsekonom och talesman för Svenskt […]

 9. […] Relaterat: Fölsters reaktion på tidigare SD:budget (Läs mer) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: