Ekonomer avfärdar SD:s skuggbudget på politiska grunder

SD vill i sin skuggbudget spara drygt 118 miljarder på asyl- och anhöriginvandringen, och i stället prioritera välfärd, skattesänkningar och ökat reseavdrag vilket gynnar glesbygden.
(Uppdaterat 2okt-13.)

Det handlar inte om att minska flyktinginvandringen med 90% som det hävdas i påannonseringen i (SVT-Aktuellt tid 05:38), då endast 3-5% av invandringen består av verkliga flyktingar, kvotflyktingar, enl. FN:s definition.

Nationalekonomerna Carl B Hamilton (FP) och Stefan Fölster (M?) avfärdar SD:s kostnadsberäkningar och menar att invandringen är lönsam på lång sikt, även om den kanske medför kostnader de första åren i Sverige.

De ekonomiska ”snillena” väljer att bortse från är att det ständigt fylls på med nya bidragsinvandrare som skall försörjas under mycket lång tid, ofta under ett helt liv.

Med Hamiltons/Fölsters logik skulle de invandrartäta områdena i Sverige vara välmående oaser som bidrar till landets välfärd, istället för att erodera den.

Bara några minuter efter Stefan Fölsters rituella ”avrättning” av SD:s skuggbudget i Aktuellt , larmade SVT om att mer än 12% av eleverna och 70% av de nyanlända eleverna som slutade nian i våras inte var behöriga till gymnasiet. (Aktuellt tid10:05).

Det handlade inte om krisande skolor där politikernas och journalisternas egna barn gick i, utan om invandrartäta skolor på behörigt avstånd.

Problemet var, enl. Baylan och Jan Björklund, att barnens föräldrar var lågutbildade och inte kunde stötta sina barn och att svenska föräldrar valde att flytta bort sina barn från invandrartäta skolor i stället för att låta sina barn ställa upp som oavlönade hjälplärare för invandrarbarnen.

Jan Björklund såg ingen annan lösning än att bussa invandrarbarnen och deras lärare till andra skolor med svensktalande barn. Men bara inom samma kommun, inte till skolor där politikerna och journalisterna själva bor.

Hur de högutbildade ekonomerna kan se någon lönsamhet i denna import av analfabeter kan kanske förklaras av deras politiska värderingar.

Forskare på det ansedda Yale-universitetet i USA anser sig nu ha funnit belägg för att ekonomernas politiska värderingar har större betydelse för deras ”analyser” än räkneförmågan (Läs mer).

Forskarnas resultat styrker min uttjatade tes att nationalekonomi är mer politik än vetenskap.

Under valrörelsen 2010 påstod många ”chefsekonomer” att kronan och Sveriges ekonomi skulle rasa om Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen.
Det blev som bekant precis tvärtom (läs mer).

Hamilton, Carl B (FP)
Exempel på kända ekonomer med politiska agendor
Hamilton (FP), Fölster (M?), Skingsley (M), Winsth (M?) och Eklund (S)

Vi närmar oss ett nytt val 2014 då landets ”chefsekonomer” kommer att orera i TV-sofforna och förutspå landets undergång – om svenskarna har modet att rösta på Sveriges enda oppositionsparti.
Ta då deras domedagsprofetior med en stor nypa salt Läs mer).

Relaterat:
Fölsters magsura reaktion på SD:s allra första skuggbudget (Läs mer)

Uppföljning 2okt-13.
Fölsters efterträdare på Svenskt Näringsliv, nationalekonomen Li Jansson, avfärdar SD:s skuggbudget som ”amatörmässigt” med svepande formuleringar kryddat med sedvanliga floskler(Expr.)
Artikeln kan inte kommenteras.


Li Jansson- näringslivets wannabe med korrekt värdegrund

Li Janssons lösning är en ”inkluderande” arbetsmarknad med lägre ingångslöner (lönedumpning), mer instegsjobb och mer jobbcoachning. Dvs mer av regeringens misslyckade skattefinansierade arbetsmarknadspolitik.

Vad (praon?) Li Jansson missat är att satsningen på coacher varit så misslyckad att den läggs ner. Coacherna få nu coacha sig själva (SVT).

Och om SN vill vara god och ”inkluderande” så finns det inga lagar som hindrar SN:s medlemsföretag att anställa invandrare eller ”nyanlända”.

Ser inget behov av frikostiga statsbidrag för att anställa invandrare om de nu är så lönsamma som nationalekonomerna påstår. Men det kanske beror på att jag inte är nationalekonom ?

/Elfyma+

5 Responses to Ekonomer avfärdar SD:s skuggbudget på politiska grunder

 1. Blodsven skriver:

  Bara att hålla med Ian Wachtmeister:

  -Ekonomi är alldeles för viktigt för att låta ekonomer hålla på med det!

 2. Rauken skriver:

  Ekonomerna, experterna?, säger bara det som förväntas av dem.
  Ingen ekonom skulle komma på tanken, eller ens våga komma på tanken, att ge SD rätt i något överhuvudtaget. Men de här bluffarna har inte den effekt som PK- sfären tänkt sig. Allt fler förstår det de ser hända i förorterna, där det inflyttade byket slagit ner sina bopålar med hjälp av våra skattepengar. Där bär de själva all skuld till den misär, de med sitt svineri skapar runt omkring sig. Men tyvärr är det vi som får bära hundhuvudet.

  Synd bara att man inte kan skriva och tala om det här offentligt i klartext. Det förbjuder nämligen lagen, och till sin hjälp har de, det av många svenskar hatade, DO. De innersta tankarna hos varje debattör syns dock mellan raderna och innehållet blir nog tydligt för de flesta.

  Vi skall lämpa för det som är vårt!

 3. […] Ilskan blir inte mindre av att sk. ”chefsekonomer” avfärdar SD:s senaste budget på väldigt lösa boliner utan att kunna bevisa motsatsen. Nationalekonomi är inte vetenskap -det är politik. (Aftonbladet). ”Chefskonomernas” agerade var väntat och följer en utstakad liturgi. (Läs mer) […]

 4. […] Bankernas chefsekonomer brukar förutspå Sveriges undergång när landets enda oppositionsparti, Sverigedemokraterna, växer i styrka. (Relaterat). […]

 5. […] Kronkursen skulle rasa, sveriges ekonomi likaså. Landets gränser skulle stängas och handeln strypas. Chefsekonomerna avfärdade SD:s skuggbudgetar utan att ens ha läst dem. Det var ingen måtta på undergångsprofetiorna som underblåstes av köpta ”forskare, ”statsvetare” och andra ståuppare  (Läs mer). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: