Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta !

Jag har respekt för Anders Borg och hans ekonomiska kunskaper, dock ej när det gäller det sk. jobbskatteavdraget.
Syftet är förvisso gott- att få fler människor i arbete- men metoden är förfelad och avdraget driver upp statsskulden för kommande generationer. De som njuter av jobbskatteavdraget idag kommer att få betala dyrt när de själva blir pensionärer.
Avdraget skapar dessutom obalanser och orättvisor mellan de som arbetar idag och de som arbetat tidigare (ålderspensionärerna).

Om syftet är att öka den privata konsumtionen så hade det varit enklare och rättvisare att att sänka skatten generellt i stället för att skapa ett skattesystem fullt med undantag, olika momssatser, konstiga och omotiverade avdrag för än det ena, än det andra. Ovanpå det en snårskog av ”stimulansbidrag” som saknar all logik och som uppmuntrar taktiserande och bidragsmaximerande.
Det huvudsakliga syftet tycks vara röstfiske i särintressenas grumliga vatten. De stora vinnarna är villaägarna (främst i storstäderna) som fått stora skattesänkningar, extremt låga låneräntor, ROT-avdrag etc., vilket drivit upp fastighetspriserna till extrema nivåer. Värdena anses vara uppblåsta med minst 20% idag.

Om syftet är att skapa fler arbetstillfällen så hade det varit bättre att sänka arbetsgivaravgifter, skatter och risker för företagande, kombinerat med stödinsatser för nyföretagande, forskning och produktutveckling etc. Jobbskatteavdraget dämpar inte ens lönekraven i avtalsförhandlingarna, vilket framgår av fackens utspel.
Avskaffa också DO och Diskrimineringslagen så att företagarna kan fokusera på kärnverksamheten i stället för att försörja den svällande diskrimineringsindustrin. Om politikerna verkligen var för ”jämställdhet” skulle de avskaffa den. sk 14-dagarsregeln vid sjukskrivning, som främst slår mot kvinnor i fertil ålder och personer med nedsatt hälsa.

Om syftet är att skapa incitament att arbeta i stället för att leva på bidrag, så är det bättre att ändra på bidragssystemen, än att sänka skatten ytterligare för dem som arbetar. Den som tjänade drygt 100000kr betalade redan 2009 endast 14% i skatt !  Jag har därför svårt att tro att det är skatten som avhåller folk från att arbeta mer. Den som inte tror mig kan räkna ut sin skatt själv !

Varför låginkomsttagare inte arbetar beror på att bidragen minskar mer än vad inkomsten ökar.
För den som har många barn skulle det inte löna sig att arbeta mer ens om skatten var 0 kr, eftersom dagisavgifter och andra avgifter är inkomstrelaterade. Att kombinera svartarbete med bidrag är fortsatt lockande då upptäckstrisken är låg och påföljden ringa (man behöver bara betala tillbaka vad man lurat till sig). Skattefusket bestraffas betydligt hårdare.
Att lura till sig andras pengar borde bestraffas hårdare än försök att behålla de pengar man själv arbetat ihop.
Nu börjar även ansedda ekonomer ifrågasätta Anders Borg:s jobbskatteavdrag (Affärsvärlden)..

De rödgröna med Mona Sahlin i spetsen är tyvärr inte bättre än Alliansen. Monas sinne för ekonomi ligger på dagisnivå.
Det behövs nya partier i Riksdagen som kan förändra maktbalansen.

Tidigare inlägg:
Mörkt för pensionärer i de korrektas Sverige.
Försäkringskassan läcker som ett såll !
Ekonomi (arkiv)

//Elfyma+

16 Responses to Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta !

 1. A-mannen skriver:

  De som har världens högsta skatter har således blivit lurade av ett högerparti med lägre skatter på lönen?

 2. kjgk skriver:

  Var finns rättvisan och logiken?
  Jag är långtidsarbetslös och är nu i slutförvaringen, Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 där man blir anvisad en samhällsnyttig sysselsättning. Så långt är det OK, aktivitetsstöd om man arbetar. Men man får inget jobbskatteavdrag trots att egenavgiften för arbetsresor höjdes med 100% från 300 till 600 när alliansen trädde till. Jag jobbar men är inte anställd därför får jag inget jobbskatteavdrag. Var är logiken?
  Var är enkelheten?

 3. mats c skriver:

  De första stegen i jobbskatteavdraget är mycket en slags ”skatteväxling” mot a-kassan med högre egenavgifter och lägre utbetalnig.

  Det är egentligen det tredje steget som är tveksamt och det borde ha väntat minst ett år om man vill att avdraget ska leda till folk ska ha mer incitament att jobba övertid eller söka bättre betalda jobb

 4. robban skriver:

  jobbskatteavdraget är ett luftslott lite grann, hade varit mer rakryggat att göra en sänkning som syns, ex sänka momsen till 20% eller nåt för det kommer alla till gagn. fråga vem som helst i eran bekantskapskrets och ingen kan säga hur mycket mer i plånboken de får.

  • elfyma+ skriver:

   Du har rätt. Många har faktiskt inte uppmärksammat att de fått lägre skatt och gnäller på skatterna lika mycket som tidigare. Och facken kräver högre löner på samma sätt som tidigare, som om skattesänkningen inte existerar.
   Vi som betalar mer skatt efter pensionering än under vårt yrkesliv har däremot anledning att ilskna till.

 5. Knut skriver:

  Skattereformen efter den underbara natten som spräckte trepartiregeringen skulle ju öka arbetsviljan genom lägre skatt och lägre avdrag.

 6. TARZAN skriver:

  Det är svårt att starta företag i Sverige – det är svårt att få lån till att starta företag men det har varit lätt att få lån för att spekulera i fastigheter.
  Det är också svårt att spara i Sverige för att en dag starta upp ett företag. Om du har startat upp ett företag och du inte vet hur du ska skattefuska då sitter du på pottan.
  Att ha ett företag i Sverige och följa alla regler och betala all skatt ÄR mycket mycket SVÅRT !!!
  -Lägg sen till att såsseriet alltid har pissat på småföretagarna.

  • elfyma+ skriver:

   Centerns och Maud Olofssons profilfråga var under valet att förenkla regelverket för småföretagarna, men det blev bara krångligare. Vi kommer att få se många idiotiska utspel från desperata partier under valrörelsen.

 7. Cavatus skriver:

  Jag anser inte alls att jobbskatteavdraget utarmar statsbudgeten. Det som däremot utarmar statsbudgeten är de ohemula invandringskostnaderna, som man lånar upp pengar till i utlandet.

  Lägg märke till att kostnaderna för migrationspolitiken överstiger hela Sveriges försvarsbudget. Är detta vettigt? Är det vettigt att låna utomlands för att försörja ekonomiska migranter (dvs. alla som inte uppfyller FN:s krav på beteckningen kvotflykting)?

  • elfyma+ skriver:

   Invandringspolitiken är förkastlig,vilket jag har skrivit om i många andra inlägg.
   Men våra problem har inte enbart med invandringspolitiken att göra. Det finns också andra faktorer som påverkar vår ekonomi.
   Om t.ex SD breddade sitt kunskaps- och intresseområde så skulle de kunna vinna i trovärdighet bland bredare väljargrupper. De kan då inte avfärdas som ett enfrågeparti.

   • TARZAN skriver:

    Som du vet tycker jag precis som du ….. Förutom att rädda Sverige från MUSSE invasionen kunde SD bredda sig och förslagsvis bli ett små företags parti – det finns ca 400 000 små företag i Sverige, jag tror dom röstar i första hand på moderaterna för att få lägre skatter.

 8. […] Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta ! […]

 9. Jane skriver:

  Jag vill inte få en lönesänkning med över 11% som vänstern vill genom att ta bort jobbskatteavdraget!!

 10. […] Tidigare inlägg om avdragen: Avdrag för att gå ut med hunden Hembränning blir hushållsnära tjänst ? Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta ! […]

 11. […] även för de sjuka i de korrektas Sverige Mörkt för pensionär Är välfärden intecknad ? Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta ! Skattechock-om vi fortsätter i samma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: