Är välfärden intecknad ?

Uppdaterat 25/3-10

Statsskulden
Greklands-frossan kan vara en föraning om vad som komma skall. Västerländska politiker har i tysthet skjutit framför sig ett gigantiskt skuldberg som de låtsas inte finns (SvD)...
”Ofinansierade underskott hotar att ”kullkasta det ekonomiska fundamentet för hela Europa” – också i Sverige, skriver krisekonomen Jagadeesh Gokhale på Realtid.
JG säger: ”Summan av ofinansierade framtida åtaganden växer. Hit räknas allt som kommer att sluta som statsskuld om vi inte finansierar det med sänkta utgifter, höjda skatter eller lån. Hittills handlar det om fyra gånger så mycket pengar som vi drar in på ett år. Det gäller för EU i genomsnitt – och det gäller för Sverige”. Vi skulle alltså redan ha behövt spara undan fyra gånger bruttonationalprodukten, Bnp, för att vara ikapp.
Riksgälden bedömer att Sveriges statsskuld var 39 procent av Bnp vid utgången av 2009, men de samlade åtaganden som riskerar att sluta som statsskuld i framtiden var över 400 procent.
Bnp har sjunkit under senare år samtidigt som dessa ofinansierade framtida åtaganden stigit stadigt”.

Statsskulden är ca 1110 808 Mkr +plus lånegarantier på
ca 304 000 Mkr. Och när Regeringen vill vara ”generös” ökar statsskulden ytterligare. Skulden blir inte mindre av att andra länder har det värre. Möjligheterna att få draghjälp utifrån minskar istället.
Sverige får nu kritik för sitt höga budgetunderskott av EU-kommissionen. Underskottet landar på 3,4 procent mot tillåtna 3 procent (E24).

Regionala skulder
Många Landsting och Kommuner är konkursmässiga men håller skenet upp genom att trixa med bokföringen. Vanligast är att pensionsskulder före 1998 inte tas upp i räkenskaperna. Det handlar om ca 250miljarder kr i oredovisade pensionsskulder (KPA-2004-12-31). Trixandet bryter inte mot den kommunala redovisningslagen, men de lever inte upp till kraven på god redovisningssed (SCB,Välfärd).

Utdrag från en kommunal årsredovisning
”Soliditeten beskriver kommunens långsiktiga betalningsberedskap, ju högre soliditet desto högre ekonomiskt handlingsutrymme.Soliditeten ska vara minst 60 %. Nyckeltalet definieras som eget kapital i förhållande till totala tillgångar, d v s hur stor andel av kommunens tillgångar som finansieras med egna medel. Utfallet de senaste fem åren har varierat mellan 64 och 71 %. Jämfört med andra kommuner är det en hög soliditet som pekar på att kommunen har ett stort ekonomiskt handlingsutrymme”.

Det låter väldigt bra, men sanningen är att soliditeten i kommunen aldrig varit högre än 17% under de senaste 8 åren, om den oredovisade pensionsskulden räknas in. Dvs det finns inget utrymme för skrytbyggen och röstfiskande utfästelser. Det är lika illa, om inte värre inom många Landsting. Skräckexemplet Dalarna har en soliditet på minus 163% ! (KPA-2004-12-31).
Rikaste kommun är Solna (plus 62%), fattigaste Laxå (-94%) . Den som vill ha färskare statistik kan gå in på SCB och markera Region, Soliditet enl. balansräkning/Soliditet inkl.pensionåtagande, samt önskade År.

Det som göms i snö kommer upp i tö !
Oredovisade +redovisade pensionsåtaganden (från 1998) kommer att belasta budgeten för den löpande verksamheten vare sig pensionsskulden redovisas eller ej i balansräkningen. Det blir följaktligen mindre pengar kvar till vård, skola, omsorg, sjukvård och andra samhällsfunktioner.
Framtiden blir i praktiken intecknad och vi är inte så rika som vi vill tro. Det blir en obehaglig överraskning för kommuninvånare och blivande politiker när de konfronteras med det dolda skuldberget. Vi borde se om vårt eget hus i stället för att vara världsmästare i ”godhet”.

25/3-10: SCB hittat fel i siffrorna för det kommunala skatteutjämningssystemet. Ett överskott i kommunernas finansiella sparande på 2,4 miljarder kronor skulle vara ett underskott på 2,2 miljarder (Källa:DN)

//Elfyma+

Tidigare inlägg
Mörkt även för de sjuka i de korrektas Sverige

14 Responses to Är välfärden intecknad ?

 1. Stefan D skriver:

  Jag klippte ut denna artikel ur Dalarnas tidningar för ett tag sen…

  DALARNA

  Klippet kan
  kosta 12 miljoner kronor

  DALARNA

  Ulf Hållmarker, 60, gjorde ett klipp när han bytte från överläkare till direktör i landstinget. Om han väljer att sluta om två år – den möjligheten har han enligt anställningskontraktet – kostar han länets skattebetalare cirka 12 miljoner kronor.

  Hållmarker har varit överläkare på Mora lasarett i många år. 2005 förordnades han till landstings-direktör.

  Han ökade då sin lön från drygt 65 000 kronor till 95 000 kronor i månaden.

  Den löneökningen kostar skattebetalarna fyra miljoner kronor per år i tre år om han väljer att hoppa av jobbet då som 62-åring, vilket han får göra om han vill.

  Lönehöjningen är pensionsgrundande förstås. 60 procent av lönemerkostnaden blir 18 000 kronor i 200 månader om han lever tills han är nära 80 år.

  Det gör nära fyra miljoner kronor.

  Dessutom kan han utnyttja en så kallad fallskärm i anställningskontraktet, där han får en särskild ålderspension om han slutar vid 62 års ålder.

  Han får då cirka 75 000 kronor i månaden i tre år fram till den vanliga pensionen.

  Det gör nära tre miljoner kronor.

  Hållmarker har också ett berg inarbetad komptid. I dag har han nära 3 100 timmar i komp och det fylls på med jämna mellanrum.

  Sedan han tillträdde som lands-tingsdirektör har han plussat på berget med cirka 200 timmar.

  Han har jobbat flera gånger som läkarjour på Mora lasarett, bland annat i maj och i januari i år, vilket han också får göra enligt kontraktet.

  Hans kompberg var värt cirka tre miljoner kronor – vid 65 000 i månadslön.

  Men med hans nya lön ökar värdet till 4,5 miljoner kronor.

  Det gör 1,5 miljoner kronor i ett nafs.

  Han kan välja att ta ut komp- tiden som pengar – på ett bräde. Eller ta ut pengarna under en femårsperiod.

  Men han kan inte ta ut kompet i ledighet – cirka två års ledighet. En landstingsdirektör kan ju inte vara ledig så lång tid…

  Kompberget är också pensionsgrundande. Löneökningen gör att pensionen ökar med 3,5 miljoner – om han lever till han är 80 år.

  Ulf Hållmarker har också förhandlat sig fram till ett uppsägningsavtal.

  Om landstinget säger upp honom har han tolv månaders uppsägningstid. Säger han upp sig själv har han sex månaders uppsägningstid – med full lön.

  Upphör förordnandet som direktör på arbetsgivarens initiativ bibehålls överenskommen lön i tolv månader efter avslutat förordnande.

  Landstinget tillhandahåller också fax, dator och mobiltelefon till Hållmarker. Och betalar driftskostnaderna av dessa.

  Dessutom har Hållmarker rätt att disponera en förmånsbil.

  Om det blir aktuellt för honom att arbeta som överläkare fram till pensioneringen sker det med bibehållen lön.

  Hållmarkers anställningskontrakt har skrivits under av lands-tingsrådet Alf Johansson (s).

 2. TARZAN skriver:

  Detta är en extremt viktig intressant och välskriven artikel, den skulle ta timmar att kommentera fullt ut. Så jag fattar mig kort och tar nu endast upp Grekland.
  Det står på text teve att OUZO-nissarna måste i år låna 53 miljarder euro för att skjuta
  skulderna framför sig. Var ska Grekland sen få pengar till att betala att betala överhuvudtaget
  jag förstår inte. Isåfall måste tyskar fransmän britter och svenskar betala dessa 53 miljarder mao skänka OUZO drickarna pengarna. För mig är Grekland redan i KK !!!!
  -Det fina med detta är att hela EU kan upplösas. CIA har ju redan kommit fram till att EU upplöses inom 10 år.
  Grekland har säkert fler lik i garderoberna precis som Spanien Irland Italien och Portugal.
  Elfyma är din uppfattning också att Grekland är rökt ????

 3. Sven Nilsson skriver:

  Mycket intressant men skrämmande artikel.
  Tittade på min hemstad Växjö och för 2008 har vi en soliditet inkl pensionsåtagande på 9%

  Nu är jag inte välutbildad ekonom men vad jag kan förstå totalt upp åt väggarna.
  Hur kan det hela få fortsätta så här. För mig verkar det nästan som när ungdomarna tecknar SMS lån för att betala andra lån man inte har pengar till
  Samtidigt bygger man vidare på nya sporthallar för lek och idrott

 4. Cavatus skriver:

  Visst är det groteska kostnader du presenterar. Lösningen är att säga upp sjukhuspersonal. I Sundsvall sägs 800 personer upp pga besparingar.

  I och med Lissabonfördragets införande vid årsskiftet infördes ju dödsstraffet återigen i Sverige, och i hela EU också, för den delen. Man får så mycket ”på köpet” med EU, he he. Jag undrar om politikerna visste att de fick dödstraffet på köpet.

  Hur ska vi då spara pengar? Miljarder kan sparas på att strypa inflödet av migranter som ska ha livstids försörjning. Den bördan går ju att förändra, till skillnad från pensionsavtalen.

  • elfyma+ skriver:

   Nyhetskanalen-TV4 visade ikväll att många kommuner satsar mycket pengar på skrytbyggen i form av sporthallar, kulturpalats etc, samtidigt som de skär ner på skolor och äldrevård. Politiker vill bygga äreminnen över sig själva.Det är tyvärr likadant i min kommun. Blev till råga på allt portad i lokaltidningen när jag ifrågasatte bygget av ännu en sporthall.

 5. H skriver:

  Om vi tänker oss en situation där vi backar några hundra eller kanske tusen år eller mer så hade:

  De som ger till EU idag varit de som dikteradede, de styrande makterna i ett rike. Ett antal ”kungar”.

  Grekland, Spanien och alla andra som behöver beskydd och som inte klarar av sina egna länder hade varit lydstater.

  Idag är det tvärtom. De som kan är förslavade och nertryckta och är tvungna att ge skatter till de som inte är kapabla nog, eller rent av använder sig av kriminella taktiker.

 6. […] Är välfärden intecknad ? […]

 7. Ronny skriver:

  Det är inte så mycket framtidens generationer kan göra. Vad jag kan utläsa iaf.

 8. […] med Danmark) så att de kan ta fram en detaljerad budget med full finansiering. Beträffande Kommuner och Landsting så är de flesta konkursmässiga om man räknar in pensionsskulden för tidigare anställda. Men […]

 9. […] Mörkt även för de sjuka i de korrektas Sverige Mörkt för pensionär Är välfärden intecknad ? Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta ! Skattechock-om vi fortsätter i samma […]

 10. […] kullerbyttor i SD:s skuggbudget, vilket uppskattas av oss ekonomiskt sinnade. Är mer orolig för riksdagspartiernas oansvariga huggsexa i valrörelsen och vad som händer i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: