Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan.

Uppdaterad 9/10-10

Det svenska försvaret kostar oss skattebetalare 40,4 miljarder per år (2009).
För pengarna får vi försvarsmateriel, industristöd, en osedvanligt stor försvarsadministration plus några få stridsdugliga förband.
Dessa förband skickas utomlands för fredsskapande/fredsframtvingande insatser, ju längre bort desto bättre. Fosterlandets försvar får Hemvärnet ta hand om, och vi har efter alla nerdragningar inte ens något luftvärn eller flygvapen för huvudstadens försvar.

Materielen skall anpassas- kosta vad det kosta vill.
Vår försvarsmateriel är optimerad för norra Europa och olämplig för ökenklimat och gerillakrig. Materielen måste därför för dyra pengar kompletteras och anpassas för utlandsstyrkorna. Det talas också om att Sverige ska vara med och köpa jättelika trupptransportplan, enkom för utlandsinsatserna.
Materielen som vi skickar iväg förbrukas och slits snabbt varför den ständigt behöver förnyas. Det medför att ”hemmafronten” tvingas nöja sig med smulorna som blir kvar efter att de prioriterade utlandsstyrkorna fått sitt.

Historielöshet och hybris styr politiska beslut.
Soldaterna som skickas ut är ofta unga och oerfarna, och kunskaperna om de länder de ska till är högst rudimentär.
När de före avfärd till Afghanistan intervjuas i TV tror de sig kunna uträtta stordåd i oroshärdar där klanstrider förekommit under flera hundra år och där otrogna västerlänningar betraktas som inkräktare och gemensamma fiender.  Lägg därtill utbredd korruption och religiösa motsättningar grundade på olika uttolkningar och tillämpningar av Islam som vi västerlänningar inte har förutsättningar att förstå.

Det är inte fel på ungdomarna som skickas ut, det är politikerna och den militära ledningen som ska kritiseras. De tycks ha drabbats av kollektiv hybris när de tror att lilla Sverige kan åstadkomma något som ingen stormarkt lyckats med tidigare i Afghanistan.

Afghanistankommittén kritisk.
Det är därför inte förvånande att Afghanistankommittén, som själva har stor erfarenhet av biståndsarbete i Afghanistan,  ifrågasätter de utländska styrkornas insatser i landet.

TORBJÖRN PETTERSSON, ordförande för Svenska Afghanistankommitén, skriver på Newsmill:
”Utländsk trupp tycks inte vara lösningen efter måndagens blodiga attack. Trots närvaro av cirka 100 000 utländska soldater har säkerheten kraftigt försämrats, korruptionen brett ut sig och krigsherrar fått förnyade maktpositioner”.
”Attackerna ägde rum samtidigt som presidentens nya ministrar svors in.
Budskapet från talibanerna är tydligt – President Karzai klarar inte ens av att garantera säkerheten i huvudstaden.

Korrupta regimer stöds till varje pris.
Sverige och de andra utländska styrkorna stöttar idag en korrupt regim som inte ens är demokratiskt vald. Valet som genomfördes nyligen uppfyllde inte ens grundläggande krav på demokrati.

Vad får Sverige ut av engagemanget ?
Argumentet att Sverige genom sitt engagemang i Afghanistan får värdefull stridserfarenhet kan också ifrågasättas.
Om så vore fallet skulle man inte ha  avvecklat de hemvändande förbanden och låtit soldaterna skingras för vinden.

Erfarenheterna från Afghanistan har begränsat värde i Sveriges närområde, såvida det inte handlar om att bekämpa islamiska terrorister.
Dessa terrorister har i så fall triggats igång av Sveriges insatser i Afghanistan, varför engagemanget är säkerhetspolitiskt kontraproduktivt.
Sverige har blivit en stridande part, så varför skulle Sverige behandlas på annat sätt än t ex  Danmark, Spanien och Storbritannien som utsattes för terroristattacker som en följd av sina engagemang ?
Utlandsinsatserna äventyrar följaktligen Sveriges säkerhet, och det är kanske ingen tillfällighet att Sverige under senare tid blivit ett populärt resmål för unga muslimska män.

Massivt stöd i Riksdagen för fortsatt engagemang.
Det råder stor enighet i Sveriges Riksdag för en fortsättning och t o m en ökning av de kostsamma och riskfyllda utlandmissionerna.
Endast Vänsterpartiet har en tydlig kritisk hållning, vis av de sovjetiska partikamraternas snöpliga nederlag i Afghanistan.

9/2-10: Svensk polis på plats i Afghanistan har så undermålig utrustning att de skulle stå svarslösa vid ett bakhåll.Det enda vi har är vår vanliga pistol hemifrån. De fungerar på korta avstånd, men vi skulle aldrig kunna försvara oss i händelse av ett bakhåll, säger en svensk polis stationerad i Kabul. Men nya vapen är på väg (DN).   (Svensk polis blir en del av den militära insatsen ?)

11/2-10: Afghanistan är ofrånkomligt fel tid och fel plats”. ”Maktförhållandena liknar dem som rådde i Skandinavien för ca 1000år sedan”, skriver Karl-Yngve Åkerström, fd militärspsykolog i SN.

6/3-10: Försvaret lägger ned regementen för att spara pengar (SVT)
9/3-10: Försvaret vill ha mer pengar för att köpa attackhelikoptrar- för internationella insatser(SR-P1) . .

9/10-10: BASKER BLÅ, med Anita Lindblom(YouTube)

//Elfyma+

Tidigare inlägg:

28 Responses to Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan.

 1. TARZAN skriver:

  Det kommer att gå åt helvete för USA säger den ryska befälhavaren som var med och blev förnedrad i Afghanistan för si så där 25 år sedan.

 2. Hussar skriver:

  England åkte på stryk i Afghanistan redan för 100 år sedan tror jag.

 3. TARZAN skriver:

  Jag kan tipsa om en amerikansk sajt Antiwar.com den innehåller massor av artiklar om kriget i Afghanistan och Irak. Det finns statistik på dödade och sårade, man kan till exempel se namnen på alla stupade danska soldater, man kan se antalet dödade och sårade dag för dag. Eftersom den har blivit hackad flera gånger förstår ni hur populär den är av amerikanska myndigheter.

 4. Frank skriver:

  Ryssar, engelsmän, mongoler…många har försökt regera Afghanistan. De krigar i klaner, sinsemellan, men när en yttre fara hotar enar sig många av dem och bekämpar effektivt inkräktarna.
  Det är inte alls något romantiskt skimmer över att mista en älskad, nåt vi riskerar i allt större omfattning i det där gudsförgätna landet.

 5. […] Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan […]

 6. Arge Surfarn skriver:

  Det är helt kört att segra i Afghanistan.
  Om 10 år har säkert Talibaner eller några Krigsherrar makten igen. Ända sättet att ens ha en chans är att sätta in 10 miljoner fotsoldater och rensa varenda kvadratmeter.

 7. World Traveller skriver:

  Visst gar det att segra i Afghanistan men inte nar de slass med handerna bakbundna av alla javla regler och idiotiska pahitt fran vara politiskt korrekta politiker. Amerikaner och britter ar tvungna att slappa tillfangatagna talibaner efter 96 timmar. Under den tiden far de rikligt med god mat, en lakarundersokning och vila. De militara enheterna har advokater med sig som ser till att reglerna foljs.

 8. Lasse skriver:

  Det är inte så okomplicerat att överlåta Afghanistan till den klarar av att ta makten utan FN:s insyn.
  Om talibanerna blir den dominerande faktorn i Afghanistan så kommer strömmarna av folk som vill till bl a Sverige att öka. Är det vi vill?
  Vill svenskarna ha ett nytt Somalia där varje påstådd somalier får PUT?
  Personer i ett land som är någorlunda stabilt får normalt inte PUT i Sverige men under ett talibanstyre kommer garanterat varje person som säger sig vara förtryckt av talibanerna att få livslång försörjning i Sverige.

  Ett land som tillgodoser människors grundläggande behov av trygghet skapar inga flyktingströmmar.

  • TARZAN skriver:

   Micheal Moore har sagt att amerikanarna är världens dummaste folk ( jag säger att svenskarna är norra Europas dummaste folk )
   -Hursomhaver talibaner hit och shiamuslimer dit hela djävla muslimvärlden är inget annat än dårskap – MEN dom är 1,3 miljarder
   – USA kan inte kriga mot så många människor men dom gör det för oljans skull ingenting annat.
   -Och det kommer att gå åt helvete för USA och de svenska soldaterna kommer att åka hem med svansen mellan benen och dom kommer inte att ha uträttat något av värde.
   P.S. USA förlorade 58 tusen man i Viet nam nam och en kvarts mijon sårade historien komma att upprepa sig som alltid.

   • Lasse skriver:

    Som före detta svensk yrkessoldat och deltagare i flera utlandsmissioner så kan jag bara uttrycka mig så här:
    – Du väljer att kasta skit på svenska soldater och du borde istället publicera dig i Proletären eller i någon annan vänsterextremistisk publikation.
    Klart. Slut.

 9. TARZAN skriver:

  LASSE du må vara yrkes soldat
  Men jag är konspirationsteoretiker
  Det är amerikanska oljebolag som såg till att kriget startades i Vietnam och det är samma sak med Afghanistan. Svenska soldater ska inte dö för amerikanska oljebolag.
  – Jag älskar mina svenska medmänniskor för mycket för att tillåta dom att dö för amerikanska olje bolag.
  Det är inte bara det att svenska soldater dör och såras i Afghanistan – tio procent av dom kommer att få allvarliga psykiska problem.
  Talibaner eller amerikanska olje bolag är samma skit och ingen svensk ska offra en sekund av sin tid på dom.

  • elfyma+ skriver:

   @ Tarzan och Lasse.
   Vi som kan vår historia minns hur det gick för Vietnamveteranerna när de kom hem från Vietnamkriget. Ingen ville kännas vid dem, de blev utstötta. Soldaterna som slogs under 2:a världskriget återvände hem som hjältar. Soldaterna gjorde sin plikt i båda krigen. Det gjorde även tyska soldater under 2:a världskriget, men de blev knappast hjältar för det. Fundera på skillnaden.
   Det verkliga motivet till överfallet på Irak var OLJAN. Det har redovisats i flera TV-dokumentärer, inte bara på SVT. Även i Irak gjorde soldaterna sin plikt, men frågan är mot vem.
   Afghanistans islamister (Al Qaida, Mujahedin m.fl) utbildades och utrustades med moderna vapen av USA (bl.a Stinger-robotar), för att slåss mot Sovjet-armen.
   I Afghanistan är man lojal mot den som betalar bäst för tillfället, vilket inte CIA begrep. Så när Sovjet-soldaterna åkte och dollar-inflödet minskade vändes vapnen mot USA i stället.
   Jag köper inte logiken att ju fler svenskar som dödas i Afghanistan, desto större anledning att vara kvar där för att hedra de stupade. I så fall är det inte möjligt att avsluta några krig, eftersom det i alla krig finns stupade kamrater att hedra.
   De som tvingas åka till Afghanistan är det givetvis synd om, men inte dem som frivilligt söker äventyret där. Att göra sin ”plikt” är inte alltid att göra rätt.

 10. Lasse skriver:

  @elfyma, de som frivilligt tjänstgör i Utlandsstyrkan är ingen boskap som ”tvingas” åka till främmande länder.
  Dessutom är jag och många med mig trötta på de knivhugg i ryggen som utdelas av bekväma svenskar som bakom sina datorer tror sig ha lösningen på världens problem.

  Ångrar att jag någonsin gav mig in i den här diskussionen men gjort är gjort och nu är det verkligen over and out.

  • elfyma+ skriver:

   Jag är försvarsvänlig och har själv ett förflutet inom ”Försvarsfamiljen”. I en öppen debatt ska man vara beredd att försvara sina uppfattningar med underbyggda argument-det är det som är demokratins idé. Jag kan härleda mina ståndpunkter till ansedda källor om så krävs. Det är en förolämpning att tala om ”knivhugg i ryggen” i stället för att framlägga stöd för den egna ståndpunkten. Det är den typen av snarstuckenhet som skapar konflikter.

   • TARZAN skriver:

    Jag tror han har psykiska problem som minst 10 % av de svenska FN veteranerna har.
    -De stackars djävlar som är Afghanistan veteraner kommer inte att få det roligt i framtiden. Jag anser att vi ska inte ha några FN trupper, det kostar stora summor och oftast leder det ingenstans.
    Jag är isolationist.

   • elfyma+ skriver:

    @Tarzan.
    Hade en arbetskamrat som varit FN-soldat i Kongo på 60-talet. Han kunde aldrig frigöra sig från sina hemska upplevelser där. Det är inte samma människa som kommer tillbaka efter dessa ”missioner”, vilket bl.a leder till skilsmässor.

 11. elfyma+ skriver:

  @Tarzan.
  Hade en arbetskamrat som varit FN-soldat i Kongo på 60-talet. Han kunde aldrig frigöra sig från sina hemska upplevelser där. Det är inte samma människa som kommer tillbaka efter dessa ”missioner”, vilket bl.a leder till skilsmässor.

 12. […] Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan. […]

 13. […] Försvaret Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan. […]

 14. […] Tidigare inlägg: Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan. […]

 15. […] Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan. (Sverige samarbetar med krigsherrarna/pedofilerna  i reportaget). […]

 16. […] Hotbilden har sannolikt kopplingar till Sveriges militära engagemang i Afghanistan (Läs mer). […]

 17. […] Lojaliteten mot den egna klanen går alltid före lojaliteten mot nationen, såvida det inte handlar om att bekämpa yttre fiender (utländska trupper). Läs mer i tidigare inlägg. […]

 18. […] blir som föräldrar, som växer upp i det manshat som nu råder. Vi anar att de soldater vi har skickat till Afghanistan inte ens är stridsdugliga. Det är inte konstigt alls eftersom de fått lära sig på dagis att […]

 19. […] blir som föräldrar, som växer upp i det manshat som nu råder. Vi anar att de soldater vi har skickat till Afghanistan inte ens är stridsdugliga. Det är inte konstigt alls eftersom de fått lära sig på dagis att […]

 20. […] Det svenska försvarets ökenvandring i Afghanistan. Det svenska försvarets fortsatta ökenvandring i Afghanistan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: