Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon

Allt är inte mörker inom PK-media, även om ljusglimtarna fortfarande är få. Hos vissa ledarskribenter kan man skönja eftertankens kranka blekhet och kanske en tillnyktring, grundad på att den politiska kartan sannolikt kommer att förändras om ett halvår. Centern kanske inte ens kommer in i Riksdagen, vilket de C-märkta tidningarna nu börjar inse och anpassa sig till för att ha kvar sina läsare.

I dagens ledare i Sörmlands Nyheter (SN) görs en analys av Sverigedemokraterna och deras plats inom svensk politik.
Ledaren kommer fram till att SD är varken höger eller vänster enl. den traditionella höger-vänsterskalan.

Det är en ovanligt skarpsinnig slutsats för att komma från en utpräglad PK-tidning. Och det blir inte sämre av att ledarskribenten Lars Kriss beskriver SD på ett tämligen seriöst sätt utan att hemfalla åt invektiv, smutskastning, nedlåtande epitet eller lögner.
Om han lyckats fånga SD:s själ överlåter jag åt läsarna att bedöma.

Lars Kriss skriver: ”I brist på bättre alternativ kallas SD oftast för högerpopulister. Utifrån ­konservatismens syn på staten, önskan om ett nationellt försvar och en allmän ­skepsis mot överstatligt samarbete är benämningen konservativ höger korrekt.
Däremot lutar Sverigedemokraternas ekonomiska politik långt, långt åt vänster. Till ­skillnad ifrån den konservativa högern prioriterar SD en stark välfärdsstat, en stark arbetsrätt och en stark omfördelningspolitik. I välfärdsfrågor ligger ­Sverigedemokraterna betydligt närmare Socialdemokraterna än gamla Moderaterna. Och utifrån den politiska linjalen är SD varken höger eller vänster.
Sverigedemokraternas politik är snarare ett ihopkok av konservativa och socialistiska idéer. Den hemmasnickrade folkhemsnationalismen adresserar SD till väljargrupper inom vilka känslan att samhället har svikit är vanlig.
Undersökningen som visar att merparten av Sverigedemokraternas riksdagskandidater är före detta moderater – men att partiet hämtar flest väljare hos ­Socialdemokraterna – är därför ingen överraskning. Väntad är också slutsatsen att det finns ett mindre stråk väljare hos Kristdemokraterna som attraheras av SD (SvD 16/3)”.

Samme ledarskribent skriver på annan plats:
”När jag gick på journalisthögskolan kallade jag min institution lite skämtsamt för kommunisthögskolan.
Och ibland blir vänsterperspektiven på landets redaktioner nästan löjliga. Vad säger ni om vinkeln att lägre skatter ger färre barn?
Det bor en liten Marx i alla medieproletärer”, avslutar Lars Kriss sin insiktsfulla självrannsakan.

Men när invandringspolitiken diskuteras- då åker de marxistiska skygglapparna på igen som en betingad reflex.
”Kommunisthögskolans” hjärntvätt sitter djupare än den gode Lars Kriss är medveten om.

// Elfyma+

19 Responses to Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon

 1. robban skriver:

  var väl en relativt bra beskrivning av SD eller? höger och vänsterbegreppen är förlegade och som nytt parti så kan man ta det som man tycker är bra ur båda lägrens ideologier till en mix som funkar. men det är inte bara vänstertrollen med karl marx som ledstjärna som krånglar till den svenska politiken utan alla jävla liberaler som tror att frihet är detsamma som ”gör vad du vill” som ligger farligt nära en skruvad version av anarkismen.

 2. Kjgk skriver:

  Sent skola syndarna vakna.

 3. Kjgk skriver:

  Mediegymnasiet i Reepalugrad hade fått besök av den SDU-are som blev knivöverfallen av en maskerad man som sade att rasister skall hålla sig borta från vår skola.
  Mediegymnasiets elever visar vad framtidens mediefolk gör när de pressetiska reglerna inte räcker till för att tysta sanningen.

 4. naivtive skriver:

  Jag har länge varit nyfiken på vad begreppet ”extremhöger” innebär och hur SD kopplas ihop med dessa. Men ännu har jag inte fått eller sett någon tillstymmelse till definition på det. Jag förmodar att dom som använder sig av dylika (pun intended) uttryck hoppas och förmodar att läsarna är för lata för att bry sig om sådana bagateller som definitioner och förklaringar.

 5. Cavatus skriver:

  Ja, de inom media som inte nyktrar till snart lär få det svårt med sina bortförklaringar efter höstens val. Eller ska de då fortsätta med invektiv, smutskastning, nedlåtande epitet och lögner? Då lär det bli just dessa vrålapor som får stå vid skampålen och uttrycket ”den som sa’t han va’t” visar sig vara aktuellare än någonsin.

 6. Är det inte snart dags att börja kalla PK för ett
  åsiktskontrollerande organ.
  Som snart har till syfte att strypa åsikter som inte
  är ”dom rätta”.
  En ganska farlig utveckling med tanke både på demokrati
  och yttrandefrihet.
  När vissa medier med sina PK-pekpinnar ska tala om vad som är rätta åsikter, och andras fel åsikter att både publiceras
  och diskuteras så börjar det likna ett system av kontrollerande yttrandefrihet,som bara ska begränsas till ”rätta” åsikter. Med andra ord ett farligt närmande till de ”reglerande” yttrandefriheterna som man hade i forna öststater och diktaturer.

 7. elfyma+ skriver:

  Om SD:s ekonomiska politik skulle vara ”långt långt till vänster” så hoppas jag det inte handlar om bidrags- och flumpolitik. Vi behöver inga fler bidragspartier i Riksdagen !
  Men om det handlar om att återupprätta det gamla bondesamhällets sunda värdering att ”alla ska göra rätt för sig” (oavsett ursprung och religion) så är det helt i sin ordning. Sveriges politiska elit föraktar denna typ av värderingar, medan framgångsrika länder i sydostasien har kvar och uppmuntrar dessa värderingar. De blir vinnare i den internationella konkurrensen.

 8. JOG skriver:

  Åsiktsfrihet finns knappast längre ,högervriden och eller rasist blir man kallad direkt då.Åsiktsförtrycket i Sverige börjar bli närmast totalt.Men jag tror att när det svänger en dag så kommer samma personer som nu ,åter försöka stå i första ledet.Hoppas bara att dom inte lyckas och att folk aldrig glömmer vad dom gjort och istället rensar bort dom ur politiken.Fast just när det svänger kan dom vara bra att ha.

 9. michaeleriksson skriver:

  Den starka association rasism–höger som finns här i Sverige (och en del andra länder) har länge stört mig, då jag själv ser höger och vänster mer i termer av ekonomisk politik och inställning till samhället. Tex placerar många svenskar nazisterna med extremhögern (eftersom de var emot judar och en del andra grupper); jag brukar se dem som ett vänsterparti, eftersom deras allmäna politik och ideologi gick mer vänsterut.
  (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei—Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet)

 10. Cavatus skriver:

  Fast snart är nog yttrandefriheten ett minne blott, i alla fall om man inser vad denna EU-lag kommer att innebära: åtal för åsikter som strider mot det multikulturella samhället:

  http://aktualia.wordpress.com/2010/03/19/europas-yttrandefrihet/

 11. […] Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon Vellinge hycklar om flyktingmottagning […]

 12. Stefan K skriver:

  Lars Kriss ledare i dagens SN (20/3) är inte lika nyanserad och skarpsinnig.
  http://www.sn.se/asikter/ledare/1.658397

 13. […] Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon […]

 14. […] Men det löser inte Sveriges problem. Vad värre är att statsvetare, genusvetare, kulturarbetare, journalister, konstnärer och andra felutbildade akademiker ofta blir bidragsberoende mervärdeskonsumenter med […]

 15. […] eller företagsledare. Det är journalisternas jobb att avslöja hyckleriet- men vem avslöjar journalisternas och medias hyckleri  och dubbelspel med den härskande klassen som de själva tillhör […]

 16. […] Relaterat: Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon […]

 17. […] Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon De största skurkarna är mina kollegor, säger svensk journalist Rate this: Share […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: