Statsvetare har blivit vetenskapens ”narrar”.

Sverigedemokraterna har blivit en guldgruva för vetenskapens narrar vid landets högskolor (follow the money). Nästan alla högskolor och universitet tycks ”forska” i hur SD ska stoppas.
Vi kommer att dränkas i forskningsrapporter och doktorsavhandlingar i detta ”angelägna” ämne fram till valet. Dessa blivande doktorer erbjuds sedan välavlönade lektorstjänster där de kan indoktrinera nya generationer ”forskare” på skattebetalarnas bekostnad. Det blir en svällande och kostsam rundgång inom den akademiska världen.
Den enda ”output” vi får för skattepengarna är mängder med politiska pamfletter, maskerade till forskningsrapporter och avhandlingar inom sociologi, statskunskap, pedagogik, mediakunskap etc. Dessa pamfletter kan vi klara oss utan.
De professionella narrarna (ståupparna) har också engagerat sig i denna ”folkrörelse” (follow the money). De hjälper nu varandra att skriva elaka skämt om SD. Vi kan utgå från att de sökt och fått forskningsmedel eller kulturbidrag för verksamheten.

Pengarna som går till narrarna borde istället satsas på riktig forskning inom natur- och ingenjörsvetenskaperna där samhällsnyttan och den vetenskapliga kvaliteten fortfarande omhuldas. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) konstaterar bedrövat att allmänhetens förtroende för forskare har sjunkit. Medicinsk forskning är allra mest förtroendeingivande, medan humaniora återfinns i den andra änden av skalan.
Det är bland humaniora vi återfinner narrarna som konkurrerar om jumboplatsen med journalister och riksdagsmän. Anmärkningsvärt är att vänstern har lägst förtroende för forskare.

Läs och begrunda denna välskrivna artikel i IVA-Aktuellt

// Elfyma+

Tidigare artiklar:
”Forskare” oeniga om SD ska tigas eller pratas ihjäl (Umeå)
”Forskning” om Sverigedemokraterna (Malmö)
”Forskning” om Sverigedemokraterna (Mitthögskolan)

12 Responses to Statsvetare har blivit vetenskapens ”narrar”.

 1. elfyma+ skriver:

  I Finland är staten helt inriktad på att forskning ska leda till nya företag.
  http://www.va.se/nyheter/2008/12/04/finland-tar-taten-for-god-/index.xml

  I Sverige producerar den akademiska forskningen bara nya doktorshattar. Alla resultat publiceras internationellt, ofta innan de blir kända inom svenskt näringsliv. Möjligheterna att söka patent är förspillda efter dessa publiceringar.
  Utländska företag kan knycka allt utan att betala ett öre.

 2. […] universitet och högskolor. Professorn tycks nu arbeta inom samma bransch som de professionella ståupparna som redan är engagerade för […]

 3. […] Humorn blir partipolitisk propaganda Skattemedel används för partipolitisk ”forskning” och framtagning av partipolitiska förlöjlingskampanjer. Tidigare inlägg, Statsvetare har blivit vetenskapens ”narrar”. […]

 4. Mikael Drakenberg skriver:

  Hej! Att dra alla ”statsvetare” över en kam är ohederligt. Själv är jag statsvetare och bryr mig inte det minsta om SD. Jag har helt andra intressen som rör internationell och global politik. Således tillhör jag inte dessa indoktrinerade personer. Själv är mitt stora intresse frågor som berör upprätthållandet av internationell ordning och säkerhet. Detta kopplat till säkerhetspolitiska frågor av relevans, tex problemet med internationell och global terrorism.

  Så kom inte och dra alla ”statsvetare” över en kam.

  Mvh

  Mikael

  • elfyma+ skriver:

   Kritiken mot statsvetare grundas på att ”statsvetare” har blivit synonymt med politrucker, inte opartiska sanningssökare. Och att utbildningsanstalter har utvecklats mot skattefinansierade politiska tankesmedjor. Det kan du inte vara omedveten om.

   Seriösa forskare som blir sårade av att buntas ihop med scharlatanerna borde rikta sin ilska mot scharlatanerna i stället för på budbärarna.

   För att en vetenskap ska uppfattas som trovärdig och seriös måste självsaneringen inom disciplinen fungera. Det är alltså du och dina kollegor som måste ta fighten och hänga ut de oseriösa. Om ni inte gör det så uppfattas ni givetvis som medlöpare och narrar.
   Hur ofta har du själv kritiserat scharlatanerna/politruckerna inom statsvetarkåren ?

   Även naturvetenskaplig forskning håller på att politiseras.
   https://varjager.wordpress.com/2010/02/08/debattinlagg-pa-varjager/
   se 05. Forskning och utbildning.

 5. Niklas A skriver:

  Håller med Mikael. Är också statsvetare och som elfyma+ säger så förknippas vi av någon anledning som politiska megafoner. Tyvärr, för det är inte vår främsta uppgift, behöver inte ens vara del av vårt arbete. Fast när folk inte ens kan skilja på en statsvetare och ”stadsvetare” så vet jag inte om problemet ligger hos oss eller allmänbildningen hos folk i allmänhet.

 6. Lars skriver:

  Det måste göra ont i själen när era lögner granskas vetenskapligt.
  Det är dock inte synd om er för ni är inte värda att få leva bland andra människor.

 7. […] Statsvetare har blivit vetenskapens ”narrar”. […]

 8. […] kan visserligen få jobb utomlands. Men det löser inte Sveriges problem. Vad värre är att statsvetare, genusvetare, kulturarbetare, journalister, konstnärer och andra felutbildade akademiker ofta blir […]

 9. […] Fy skäms ! Såna som du kommer efter valet att skickas på korrektionsanstalt (någon av de politiska tankesmedjorna vid våra universitet och […]

 10. […] Man kan inte grunda sina beslut på skitsnack och smutskastning från politrucker utklädda till ”forskare”. Under mina år som ”riktig” forskare lärde jag mig att sanningen ska sökas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: