Våra bästa ungdomar flyr till Norge !

Den skyhöga ungdomsarbetslösheten i Sverige gör att många unga akademiker flyr till Norge i jakten på ett jobb. Svenskt näringsliv befarar att utflyttningen på sikt skadar tillväxten.

En fjärdedel av de svenska ungdomarna mellan 15 och 24 år saknar arbete. Och det har inte blivit lättare att få in en fot på arbetsmarknaden under den ekonomiska krisen.

Många förfrågningar om utlandsjobb handlar om Norge. Enligt det norska skatteverket har antalet svenska medborgare som har skattekort i Norge, det vill säga arbetar och är skattepliktiga i landet, ökat kraftigt de senaste åren. I slutet av 2009 var de 83 600 personer. Det är en ökning med 25 procent på två år. Av dem som har skattekort i Norge i dag är hela 35 procent i åldrarna 20?29 år.

– Det är säkert ett plus att lönerna är bättre än i Sverige, och det är lättare för ungdomar att få jobb i Norge än i Sverige. Vi har brist på arbetskraft, så som det ser ut nu behöver vi svenska ungdomar, säger Johannes Sörbö, rådgivare på den norska arbetsförmedlingen Nav, och tillägger att svenska ungdomarna är populära bland norska arbetsgivare.

– De är kända för att vara duktiga och vara lätta att ha att göra med. Och språket är ju inget problem.

Naturvetare är en grupp akademiker som söker sig till den ljusare arbetsmarknaden i Norge.
– Där rycker och sliter företagen i de kompetenser som blir tillgängliga när till exempel Astra Zeneca i Lund läggs ner, säger Marita Teräs, kommunikationschef på fackförbundet Naturvetarna.

Det är inte bara ungdomar med universitetsutbildning som söker lyckan på den norska arbetsmarknaden. Lagerarbete liksom jobb i butiker och på hotell och restauranger lockar också många.

Svenskt Näringsliv anser att det är allvarligt att många unga lämnar Sverige för att få ett jobb.
– Det är jätteoroväckade att akademiker och andra ungdomar ser en anledning att lämna Sverige. För företagen, som behöver de här medarbetarna längre fram, blir en direkt konsekvens att viktig kompetens och potential försvinner ut ur landet. Långsiktigt innebär det lägre tillväxt och välstånd för landet som helhet, säger Malin Sahlén, nationalekonom, hos Svenskt Näringsliv (Nt)

Kommentar:
Det är något fel på den svenska politiken. Sverige satsar mycket på forskning, och på kostsamma utbildningar till jobb som inte finns i Sverige.
Naturvetarna kan visserligen få jobb utomlands. Men det löser inte Sveriges problem.
Vad värre är att statsvetare, genusvetare, kulturarbetare, journalister, konstnärer och andra felutbildade akademiker ofta blir bidragsberoende mervärdeskonsumenter med stora studieskulder.

Vi importerar samtidigt mängder med asylturister som inte ens duger till bärplockning eller skogsröjning. Dessa jobb utförs av thailändare, polacker och andra.

Varför finns det inte  jobb i Sverige när det finns jobb i Norge och i Danmark ?
Varför måste vi importera arbetskraft till okvalificerade arbeten ?

//Elfyma+

12 Responses to Våra bästa ungdomar flyr till Norge !

 1. Göran skriver:

  Det här är konsekvenserna av dålig politik tillsammans med grava samhälleliga felplaneringar, tyvärr ofta medvetna. Vem vill stanna i den växande sophögen, Sverige, och försörja en aldrig sinanade ström av social- turism?

 2. Förstår inte hur Svenskt Näringsliv, svenska arbetsgivare och företag kan klaga. Kanske de förlorar några värdelösa svenska ungdomar. Men de får ju behålla alla pensionsräddarna, raketforskarna och vinstlotterna från Irak, Somalia och Afghanistan. Sluta gnälla.

 3. […] Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! […]

 4. Johnny skriver:

  Jag läste att utflyttningen av etniska holländare, huvudsakligen från medelklassen är större än inflyttningen av muslimer, främst från Marocko och Turkiet. Det medför att islamiseringstakten fördubblas.

  En del Holländare har flyttat till svenska landsbyggden där många tycker att det är jättegott om plats och startar små företag. Det känns trevligt med inflyttande Holländare som försörjer sig själva och trivs här.

  • Jag har sedan länge undrat hur Sverige skulle sett ut om vi istället för att rekrytera ointegrerbara muslimer från Mena, Afghanistan och Somalia skulle ha gjort en aktiv insats för att rekrytera holländare och nordtyskar till Sverige. Vi skulle ha kunnat erbjuda dem fri bostad och skattefrihet i fem år – det skulle ändå varit billigare än att försörja de horder vi dras med nu.

   Tänk om vi istället för att tvingas vara fodervärdar åt en miljon muslimer skulle haft lika många arbetsamma och lättanpassade holländare i landet? Då skulle vi säkerligen haft en annan utveckling i Sverige.

   Det är nog tyvärr för sent att göra åt nu. Det finns inte stor chans för att de som upptäckt landet-där-man-lever-gratis skulle flytta hem, så vi får försörja parasiterna så länge vi lever. Sedan får våra barn ta över, såvida de inte hunnit flytta till friheten i Norge innan dess.

   Frågan är ju vem som ska försörja alla fripassagerarna när det inte finns några svenskar kvar i landet?

 5. Göran skriver:

  Verkligheten i Sverige:
  Var inte så säker på det. Jag tror att stora förändringar är att vänta i framtiden, då den berömda och efterlängtade droppen får den solkiga bägaren, Sverige, att rinna över. Inget varar för evigt. Jag tror risken är stor för att politikerna en gång kommer att få anledning att ångra mycket.

 6. Conlon skriver:

  En förklaring är ju att vi inte tillåter framgångsrika företag eller företagare. Då blir ju landet mindre ”jämlikt” vilket i Sverige uppfattas som en katastrof. Därför är det bättre att vi har horder av MENA-socialbidragstagare, det blir mer rättvist så.

 7. […] Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! (för att få jobb) […]

 8. […] Relaterat:Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! […]

 9. […] Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! […]

 10. […] Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! Knegarmoral, arbetslöshet och invandring Den stora utmaningen -Vad ska vi leva av när industrin […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: