Kommunister försvarar kommunister i alla lägen

Varför måste journalister försköna för att försvara? Även en stalinist, som fångne svensken Martin Schibbye i Etiopien, har rättigheter vi bör ta strid för. Men det gör honom inte till en demokratisk förebild.

I januari tog Martin Schibbye stolt emot Jan Myrdals lilla pris på 10 000 kronor, uppkallat efter skräckväldets arkitekt, Robespierre.

Fram till för några år sedan var han redaktör för Revolutionär kommunistisk ungdoms tidning Rebell

RKU är Kommunistiska partiets, tidigare KPML(r), ungdomsförbund. Det var Schibbye som skötte snacket när Ungdomsstyrelsen häromåret upptäckte att RKU ansåg att Sverige bara kan omdanas genom revolution, med vapen om så krävs.

Att resultatet blev att den stat som ska störtas inte ville ge RKU mer bidrag var ”en inskränkning av föreningsfriheten och demokratin”, protesterade Schibbye.

Man kan möjligen tycka att redan namnet, Revolutionär kommunistisk ungdom, borde ha fått Ungdomsstyrelsen att ana att de hade att göra med människor med en något udda demokratiuppfattning, men det var först när P1:s Kalibergranskade RKU, som rubeln trillade ned.

Det blev lite mycket att höra Stalins massmord kallas ”överhetens lögn”, proletariatets diktatur ”den högsta formen av demokrati” och att ta del av de rosenskimrande rapporterna från ”brigader” på besök hos regimerna i Nordkorea, Vietnam och Kuba.

Vad gäller hyllningarna av Kim Il Sung meddelade Schibbye att ”folkrätten och FN ger alla stater rätten att välja en egen väg”.

Det är förstås en ironi att samme Schibbye nu sitter fängslad i ett land som valt en väldigt egen väg och där premiärministern sedan 1995 heter ­Meles Zenawi, grundare av det Albanien­inspirerade Marxist-Leninistiska Tigrayförbundet, MLLT.

Det kanske är gudomlig rättvisa, men den jordiska rättvisan kräver att vi inte lämnar Martin Schibbye till den etiopiska statens godtycke.

Skadeglädje är inte en bra moralisk kompass. Schibbyes till lika delar bedagade och bedårande göteborgsstalinism ursäktar inte likgiltighet.

Varför har det blivit nödvändigt för journalistkåren att utmåla Martin Schibbye som en demokratisk förebild ? skriver Hakelius i Affärsvärlden.

Kommentar:
Varför gråta över PK-stollar som faller på eget grepp ?

Schibbye var redaktör för RKU:s tidning, när han kritiserade Ungdomsstyrelsens beslut att avslå RKU:s ansökan om särskilt bidrag.

Ungdomsstyrelsen motiverar avslaget med att:
”I RKU:s plattform finns idag skrivningar som kan uppfattas som att det inte går att rösta bort kapitalismen utan att det måste ske genom revolution, att det är legitimt att ta makten med våld om det skulle krävas och att respekten för det nuvarande folkstyret och politiska majoritetsbeslut kan ifrågasättas”.

Hade Schibbye varit lika omhuldad av media om han varit nazist i stället för kommunist ?

//Elfyma+

Relaterat:
Alla är ”högervridna” i de vänstervridna journalisternas ögon
De största skurkarna är mina kollegor, säger svensk journalist

4 Responses to Kommunister försvarar kommunister i alla lägen

 1. assar skriver:

  skulle vara guld värt om du kunde bidra med källor till allt du nämnt här, inte för att jag misstror dig men det är skönt att ha om någon annan skulle göra det

  • elfyma+ skriver:

   Länk till källan anges i inlägget (Hakelius, Affärsvärlden).

   Schibbye var redaktör för RKU:s tidning, när han kritiserade Ungdomsstyrelsens beslut att avslå RKU:s ansökan om särskilt bidrag.
   http://www.ungdomsstyrelsen.se/art/0,2072,5472,00.html

   Ungdomsstyrelsen skriver:
   ”I RKU:s plattform finns idag skrivningar som kan uppfattas som att det inte går att rösta bort kapitalismen utan att det måste ske genom revolution, att det är legitimt att ta makten med våld om det skulle krävas och att respekten för det nuvarande folkstyret och politiska majoritetsbeslut kan ifrågasättas”.

 2. […] Tidigare inlägg: Kommunister försvarar kommunister i alla lägen […]

 3. Abar skriver:

  Det är äcklande att Schibbye och Persson blivit så omhuldade i media och att vänsteraktivister fördömt deras gripande när Schibbye varit medlem i KPML(r) – ett parti som kämpat för att göra Sverige till en kommunistisk diktatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: