Avskaffa bostadstillägg och bidrag till pensionärer !

Ta bort bidrag och bostadstillägg och ge alla pensionärer en anständig pension skriver en insändare i SPF:s tidning Veteranen, och föreslår att alla pensionärer får en grundpension som det går att leva på. Sedan får pensionären under sina återstående år i livet göra sina egna prioriteringar.(Läs mer).

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), ”gillar tanken”, men säger sedan att det skulle bli för dyrt.
Det skulle ju kosta minst 80 miljarder, säger hon.
 
Maria Larsson, KD: ”Min vision är att det ska bli lättare att leva i Sverige.  När man bli äldre ska man kunna fortsätta att vara den person man varit tidigare.”
Men ”visionerna” hamnade i papperskorgen när verkligheten kom i kapp.

Men är kostnaden det egentliga problemet ?
För med full garantipension + fullt bostadstillägg blir det ca 11 600kr skattefritt.
De som får Äldreförsörjningsstöd får dessutom gratis välfärdstjänster motsvarande ca 2500kr/mån skattefritt. Då är vi uppe i 14 000kr/mån, eller 20 600kr/mån före skatt. Lägg därtill en stor och kostsam administration för att göra förnedrande behovsprövningar.

Nuvarande system med bostadstillägg i stället för högre pension omyndigförklarar pensionärerna, ungefär som kvoteringen av föräldraledigheten omyndigförklarar föräldrarna.

Jag kan se flera fördelar med förslaget.
– Mycket enklare administration och större transparans. Det är som att införa jämförpriser på pensioner.
– Det lönar sig att byta till mindre bostad när barnen är utflugna.
Stora bostadsytor kommer att frigöras för trångbodda barnfamiljer. Det kan inte vara rimligt att skattepengar används för att skapa bostadsbrist.
– Större valfrihet. Pensionärerna får göra sina egna prioriteringar. De kan välja att bo dyrt, eller dricka dyra viner om de så vill.

Huruvida 15 000kr/mån efter skatt (enl. förslaget) är en rimlig ”grundpension” kan dock ifrågasättas. Det är inte rimligt att personer som inte bidragit till välfärden ändå kan få 22 000kr/mån i pension före skatt. Det är dubbelt så mycket en undersköterska får efter 45 år i yrket och lika mycket som en polis får i ingångslön. Rimligare är 15 000kr/mån före skatt. Det blir drygt 10 000kr efter skatt. Det är mer än vad många lågavlönade får behålla efter ett långt arbetsliv.


Det egentliga problemet är att transparansen kan bli besvärande för politikerna. För det blir då möjligt att jämföra sin egna ekonomiska villkor med andras.

Det blir uppenbart för dem som arbetat, och som fortfarande betalar skatt i Sverige, att de missgynnas i förhållande till ”fripassagerarna som inte köpt någon biljett”. Lågavlönade arbetare kommer att inse att de inte får någon utdelning alls av sitt arbete. Det är politisk dynamit, i synnerhet i valtider.

Vi kritiserar gärna andra länder för att sakna transparans – transparans för att motverka korruption och otillbörligt gynnande av individer och omhuldade grupper.
Men hur är det på vår egen bakgård ? Är vi så mycket bättre egentligen?

Inlägget baseras på tidigare inlägg och referenser:


/Elfyma+

6 Responses to Avskaffa bostadstillägg och bidrag till pensionärer !

  1. R Ericksson skriver:

    Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), ”gillar tanken”, men säger sedan att det skulle bli för dyrt.
    Det skulle kosta minst 80 miljarder om en grundpension på 15 000kr/mån infördes, säger hon.
    ======================================================
    Det är ungefär en tredjedel av vad invandringen kostar
    =

  2. Jern&Betong skriver:

    ”Det skulle öka den privata konsumtionen som utgör ca 55 procent av bruttonationalprodukten, vilket skulle lösa en del av finansieringen.”
    Den som skriver något så dumt förtjänar inte att tas på allvar.

    • elfyma+ skriver:

      Instämmer. Såg inte heller logiken i detta resonemang.
      Men kan se fördelar med att förenkla det tillkrånglade pensions- och bidragssystemet som ju var huvudpoängen.

      • Jern&Betong skriver:

        Instämmer. Och Framstegspartiet gör en bra sak i att lyfta fram kravet men jag ser inget gensvar från annat håll. 7-klövern är förhindrad av sin invandringspsykos och SD kan inte ta i det för att det inte är deras förslag.
        Att minska bidragen och ge makten till folket är vad Sverige behöver.

  3. […] Lyssna själv och må illa. Det är ingen tillfällighet att vissa inslag har likheter med vad jag har skrivit om på denna blogg (Läs mer och följ länkarna). […]

Lämna en kommentar