Den stora utmaningen -Vad ska vi leva av när industrin flyttat ?

Sevärt på SVT-Play: Kläderna, telefonerna, bilarna – allt mer tillverkning tas över av Asien. Kina är nu världens största tillverkningsland och världens näst största ekonomi. Men vad betyder det för Sverige? Vad ska vi leva av, när även den tunga industrin tycks vara på väg österut?

Bland företagsledare och politiker är Kina det stora samtalsämnet. Hur ska man se på expansionen i öster? Ett hot mot jobben – eller en möjlighet på en ny gigantisk marknad? Helt klart är att förändringarna i näringslivet kommer att bli stora.

”Det är svårt att tro att stora delar av svensk tillverkningsindustri kommer att överleva”, säger den norske ekonomiprofessorn Victor Norman, expert åt Globaliseringsrådet.

Nästa steg är att den tunga industrin, fordon och anläggningsmaskiner, flyttar hit!, säger ekonomen Andy Xie i Shanghai.

Pär Fjällström har tittat närmare på det svenska storföretaget Atlas Copco som nu flyttar delar av sin högsta ledning till Shanghai, det lilla teknikföretaget Ymer i Stockholm som måste börja tillverka i Kina för att hänga med sina kunder och nischföretaget IRO vars tillverkning av garnmatare i Ulricehamn kan få svårt att klara sig på sikt.

Samtidigt skapas hela tiden nya jobb i andra, kunskapsintensiva branscher. Problemet tycks vara att ingen riktigt vet var de kommer att uppstå. Knappast någon kunde förutspå de framgångsexempel som programmet tar upp:

>> Den nya miljonstaden i Kina – som ritats på Södermalm i Stockholm.
>> Europas biltestcentrum i Arjeplog som blivit en helt ny basnäring.
>> Världssuccén Ice Hotel i Jukkasjärvi.
>> Järnmalmen i Kiruna, dödsdömd för 30 år sedan, nu en strålande affär.

Och samtidigt förändras Kina snabbare än man trott. Tillgången på arbetskraft minskar, lönerna stiger.

”Den billiga arbetskraftens tid är definitivt förbi, om 15 år kommer lönerna i Kina att vara på västerländsk nivå”, säger ekonomen Andy Xie och tillägger:

”Förresten: kineserna älskar europeiska varor. Ni behöver inte vara oroliga, även om en del jobb försvinner hit kommer det att skapas fler jobb i Sverige” (Läs mer).

Några citat:
”De nya jobben i Sverige skapas inte inom storföretagen”.
”De nya kunskapsjobben får vi söka någon annanstans”.
”Vad som händer om 10 år vet vi inte”, sagt av en industriledare.

Kommentar:
Ett informativt reportage som åskådliggör exportindustrins ständiga kamp för att hävda sig i den internationella konkurrensen.
Vår välfärd är beroende av exportindustrins  framgångar, inte av invandrings- och biståndsindustrins expansion.
Och den svällande kultur- och fritidsindustrin är till stor del skattefinansierad, ungefär som vård-skola-omsorg..

//Elfyma+

Relaterat:

11 Responses to Den stora utmaningen -Vad ska vi leva av när industrin flyttat ?

  1. Tarzan skriver:

    Jag pratade med en kines för några dagar sedan som ska börja importera till Sverige.
    Jag ställde frågan till honom – om jag köper en kaffe mugg på ICA för 30 kronor kan du köpa en sån för 2 kr i KINA???? Nej sa han den kostar bara 50 öre !!?!!
    Tio tusen kronors frågan kan man tillverka en mugg i Sverige för 50 öre – svar ja en pappersmugg

    • elfyma+ skriver:

      Erbjöds för ca 15år sedan bli importör/generalagent för handhållna maskiner typ borrmaskiner etc.
      Ångrar nästan att jag inte tog chansen- men modet svek. Ville inte pantsätta alla tillgångar, inkl fru och barn för att finansiera äventyret.
      Kvalitén på produkterna var på den tiden osäker.
      Clas Ohlson m.fl säljer nu många kinesiska maskiner. Dom är nog inte sämre än B&D som antagligen också tillverkas i Kina.

  2. Grim skriver:

    Inga problem allt löser sig ned arbetskraftsinvandring. Universalmedel mot alla typer av problem. Invandrarna våra vänner som har avbarbariserat sverige hjälper till. Se OG som ex dom har ett nätapotek och dom har ökat konkurenssen i hitmanbranchen.

    • elfyma+ skriver:

      Lyssna på vad kineserna säger om Sverige och det svenska folket i videon ”Kineserna som kom-och gick”.
      De säger att svenskarna är civiliserade och en massa andra positiva omdömen, till skillnad från vad våra politiska företrädare tycker om oss.
      Kineserna är som svenskarna på 50-60talet- innan det moraliska/ekonomiska förfallet inleddes i Sverige.
      Det är därför de blir oslagbara.

  3. Ola skriver:

    Försäljningen av Volvo-PV till Kina kommer att ge mer jobb i Sverige under en övergångsperiod,men sedan lägger de både utveckling och tillverkning i Kina.
    Vad Sverige behöver nu är en nationell försvarsplan för att behålla industrier av strategiskt intresse.Annars kommer den statliga kinesiska kapitalismen att köpa alla godsaker,typ Volvo-lastvagnar.

    • Tarzan skriver:

      Kanske en dag så får vi sälja LKAB OCH KÄRNKRAFTEN FÖR ATT VI SKA HA RÅD ATT BETALA UT PENSIONER.

      • Ola skriver:

        I LKAB och Vattenfall har staten det avgörande inflytandet,men vad göra när BRIC-länderna köper aktier på börsen.I det fallet är vi lika försvarslösa som Rödluvan när hon mötte Vargen.

  4. BLU-82 skriver:

    Idag står det en artikel på PI att svensk ekonomi kommer att knäcka sin ryggrad pga bidragen.

  5. Nilsson skriver:

    Kina har en bubbelekonomi och även där höjs kraven på ökad levnadsstandard.
    med stigande bränslepriser på sikt så kommer transportkostnaderna att öka. Så att all tillverkningsindustri skulle försvinna är enbart trams.
    å samma sätt sa om år 2000 då skulle nya ekonomin med 20 åriga konsulter som gjorde?? vad? ta över från industrin.
    Visst kommer tillverkning med högt arbetsinnehåll fortsätta flyttas, men tillverkning med mycket teknikinnehåll blir kvar. Än så länge är kineser dåliga på kvalité.

  6. […] Våra bästa ungdomar flyr till Norge ! Knegarmoral, arbetslöshet och invandring Den stora utmaningen -Vad ska vi leva av när industrin flyttat ? Bristen på arbetskraft- En myt Sverige halkar ner i välståndsligan Vilka var det som byggde […]

  7. […] Relaterat:  Den stora utmaningen -Vad ska vi leva av när industrin flyttat ? […]

Lämna en kommentar