Krisen ger EMU-kritikerna rätt

Det som EMU-kritikerna varnade för har nu hänt. Valutaunionen har både möjliggjort katastrofen för Grekland och förhindrar en lösning, skriver nationalekonomerna Nils Lundgren och Birgitta Swedenborg i SvD.

Greklands kris illustrerar alla de problem som EMU-kritikerna pekade på. Landet har i hägn av den gemensamma valutan levt över sina tillgångar, beviljat sina invånare generösa löneökningar och pensionsvillkor som finansierats med statlig upplåning samtidigt som hög inflation har urholkat konkurrenskraften.

Euron har inte primärt skapat Greklands kris men den har allvarligt förvärrat den och skapat en situation som kan knäcka inte bara Grekland utan även andra euroländer och i slutändan hela europrojektet. Dessutom har krisen skapat politiska slitningar inom och mellan länderna i form av massiv kritik i Tyskland mot stödpaketet och protester i Grekland mot kraven på anpassning. Allt detta hade kunnat förutses – och förutsågs också av EMU-kritikerna.

Greklands kris har satt hela eurosamarbetet i gungning.
För att stärka tilltron till valutaunionen diskuterar euroländerna nu olika former av finanspolitisk samordning och kontroll av medlemsländernas budgetar.
Steget är inte långt till en gemensam finanspolitik, där Bryssel i praktiken bestämmer över ländernas utgifts- och skattepolitik.
Det skulle innebära ett jättekliv mot en EU-stat och är knappast något medlemsländernas medborgare är beredda att acceptera, skriver Nils Lundgren.

Fler inlägg:

Kommentar:
Junilistan och Sverigedemokraterna är de enda EMU-kritiska partierna i svensk blockpolitik.
EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) vill ha ännu en folkomröstning om EMU i förhoppningen att svenska folket till slut röstar ”rätt”.
Nils Lundgren, Lars Wohlin, Sören Wibe, Jimmie Åkesson, Sven Hagströmer, Rune Andersson m.fl. ser verkligheten som den är och är skeptiska till EMU-projektet.
Av de EMU-kritiska partierna är det bara SD som har chans att komma in i Riksdagen- osäkert om Junilistan ställer upp i Riksdagsvalet.

//Elfyma+

Arkiv: 10. Grekland och ”PIIGS-krisen” inom EU

5 Responses to Krisen ger EMU-kritikerna rätt

 1. TARZAN skriver:

  Skojar grekerna kom in i EU och fick så mycket bidrag att dom storknade. Hela EU kan gå i putten på grund av dessa fuskade vitlöks nissar.
  – Jag tänker på Grodan Boll och Kalle Stropp ( Kalle Bildt och Fredde Kålhuvud ) dom är så otroligt kåta på att URKIET ska in i EU. Jag förstår inte varför vi ska vara i union med länder som ligger 50 år efter oss i utvecklingen och jag kan inte fatta varför svenska politiker vill att vi ska vara i union med vitlöks republiker.

 2. Arge Surfarn skriver:

  En Nordisk Union hade varit en dröm!
  Men nu kommer 1000 miljarder att rädda några banker, vi betalar självklart en del oavsett vad som sägs, men Grekland är ändå förlorat och kommer att gå bankrutt med en ofantlig kris som följd.

 3. […] Sverige är långsiktigt i samma sits som Grekland Krisen ger EMU-kritikerna rätt […]

 4. […] fria rörligheten” (av pengar ?) (SVT Play) Nu låter hon som de EMU-skeptiska före EMU-valet. Kan vi lita på denna kvinna som inte ens kan sköta sin privatekonomi […]

 5. Anders Svensson skriver:

  Sverige måste omedelbart gå ur EU och absolut inte gå med i EMU-samarbetet. Vi måste bli av med denna globalistiska monsterstat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: