Småbarn utbildas till yrkeskriminella

Barn tränas från fyra-femårsåldern att stjäla utan att bli upptäckta och de drillas i hur de ska bete sig i polisförhör.
Det handlar inte om svenska barn som får denna kvalificerade utbildning, utan om utländska barn som utnyttjas av sina landsmän, ofta med föräldrarnas goda minne.

I Sverige kan man inte straffas om man är under 15 år. Samma regel gäller i nästan hela Europa. Enligt Rikskriminalen utnyttjas det av människohandlarna.

Barn tränas i att stjäla från väldigt tidig ålder. De får bland annat träna på larmade dockor. Om barnet rör vid dockan på ”fel sätt” går larmet och barnet blir bestraffat.

Förutom till stölder utnyttjas barn även vid tiggeri, inbrott och socialförsäkringsbedrägerier. Det kan till exempel handla om att man presenterar barnen som sina egna och får barnbidrag för dem, ibland i flera länder. Men inget fall har ännu uppdagats i Sverige.

Flickor som är offer för den typen av människohandel hamnar ofta på en så kallad brudmarknad när de blir äldre. Det innebär att de säljs till äktenskap.

2009 uppmärksammades ett fall där två 16-åriga pojkar lurats till Sverige och utnyttjats för att begå brott. Pojkarna fördes hit från Rumänien av två män i 20-årsåldern, de blev lovade jobb och bostad men fick i stället åka på en stöldturné.

Huvudmannen dömdes till ett år och tre månaders fängelse och medhjälparen till ett års fängelse.

Det handlar om stora pengar.
– Den här typen av brottslighet är väl organiserad och mycket lukrativ. Polisen i England har beräknat att varje barn som utnyttjas för att begå brott inbringar cirka 100000 pund per år till förövarna, säger Per Englund, kriminalinspektör vid Rikskriminalen.

Elvaåriga Olga kördes runt i Sverige för att stjäla handväskor från äldre damer. Stöldturnén varade i månader innan socialtjänsten slog larm.

Fallet Olga är långt ifrån unikt. Det är framför allt flickor som faller offer för människohandlarna, enligt Rikskriminalen. De tränas från fyra-femårsåldern att stjäla utan att bli upptäckta och de drillas i hur de ska bete sig i polisförhör.

– För första gången någonsin hade jag framför mig ett barn med en kriminell identitet. Jag fick ibland konfrontera henne med bevis på ett sätt som vi gör med vuxna. Hon var som en blandning mellan en svensk åttaåring och en råbuse, säger Karin Svedlund som hörde flickan.

Men Olga är allt annat än vuxen. Hon ser inte ut att vara äldre än tio år, samtidigt röker hon. Karin Svedlund säger att Olga är extremt intelligent men att hon har tagits ur skolan när hon gick i femte klass.

Snart visar det sig att Olga även har stulit i Danmark och Slovakien vid flera olika tillfällen. ”Farbrodern” som kört runt henne sitter nu häktad misstänkt för människohandel, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse. Med på resorna fanns även två kvinnor – en av dem ska, enligt polisen, ha utgett sig för vara flickans mamma och den andra hennes mormor. ( Hela artikeln i SvD).

//Elfyma+

Relaterat:

1 Responses to Småbarn utbildas till yrkeskriminella

  1. […] Relaterat: Småbarn utbildas till yrkeskriminella […]

Lämna en kommentar