Hur dum och naiv får man vara som beslutsfattare och politiker ?

Sommar är inte ett politiskt program, sade den rödgröna programchefen Bibi Rödöö när årets sommarpratare presenterades. (SR).

Idag ska den helt ”opolitiske” LO-pampen Karl-Petter Thorwaldsson förhärliga sig själv och kasta skit på dem han inte gillar. I går var det den ”opolitiske” Sanna Lundell som fick orera oemotsagd.

Nej jag lyssnade inte på smörjan, och kommer inte heller att sätta på radion idag.
Lyssnade inte heller på den ”opolitiske” klimatalarmisten Johan Rockström, som inte är mer professor i mijövetenskap än jag är miljöpartist (läs Antropocene).

Frågan är om Bibi Rödöö är ovanligt korkad eller bara extremt naiv ?

Det har blivit högsta mode i vänsterliberala kretsar att spela dum och naiv när deras politiska agendor ifrågasätts och kritiseras. Det gäller även politiker i karriären som skyller på sin oskuldsfulla naivitet (underförstått godhet) när de ertappas med att vara fullständigt inkompetenta och t o m ohederliga.

Det märkliga är att politiker och Bibi Rödöö kommer undan med det, istället för att förpassas till ett mer passande jobb som att städa toaletterna i Radiohuset eller Riksdagshuset.

Den obegränsade toleransen gäller förstås inte alla. Ingen i SD:s ledning skulle kunna skylla sina misstag på naivitet och komma undan med det. De har ju ”fel värdegrund”.

Ann-Charlotte Marteus skriver träffande om den politiska naiviteten:

När politiker har gjort bort sig spektakulärt, gör de en pudel. Men det marscherar en jämn ström av dvärgpudlar genom svensk politik. De ackompanjeras av orden: ”Vi var naiva.”

”Vi har anledning att reflektera över att vi var lite naiva”, säger förra integrationsministern, Erik Ullenhag (FP), i en intervju i tidskriften Neo. Det handlar om etableringslotsar, korruption och talangscouter på jakt efter IS-rekryter.

Redan 2011 erkände Björklund att borgerligheten visat ”viss naivitet” vad gäller friskolereformens vilda västern-utformning. Några år senare lät hans statssekreterare, Bertil Östberg, meddela att ”Vi har varit lite naiva”. Då gällde det regeringens satsning på gymnasial lärlingsutbildning.

Men FP och Björklund är i gott sällskap. Fredrik Reinfeldt erkänner på sin snirkelsvenska att ”ordet naiv är relevant” vad gäller alliansens blundande för Putinhotet.

Gustav Fridolin (MP) medger att ”politisk naivitet” låg bakom friskolereformen. Tre av hans partikollegor, bland dem Yvonne Ruwaida, skrev till och med en debattartikel med orden: ”Förlåt. Vi var naiva. Det blev fel… Vi insåg inte hur vinstintresset skulle sabotera i skolsektorn.”

Även S-politiker talar gärna om naivitet.

”Vi har varit för naiva inför hotet som radikaliseringen och IS har utgjort i Sverige”, sa inrikesminister Anders Ygeman till Uppdrag granskning efter terrorattackerna i Paris och Köpenhamn.

Justitieminister Morgon Johansson, å sin sida, konstaterar att ”Vi har ganska länge haft en ganska naiv syn i vårt land”, apropå det utnyttjande som kan drabba arbetskraftsinvandrare. (Expressen).

När blev inkompetens och naivitet en tillgång i CV:et ?
Om media och politiker får bestämma blir det lika illa i bolagens styrelser.
För då ska inkompetens och naivitet kvoteras in i styrelserna.

Elfyma+

2 Responses to Hur dum och naiv får man vara som beslutsfattare och politiker ?

  1. Ådärkomdenja skriver:

    Svar: Hur dum som helst. I folkföraktets reservat frodas de outbildade och obildade. Arma land, en demokratur på ”god” väg mot totalitarism och etniskt kaos. Men aldrig kan ursäktas, likt ‘Fader förlåt dem, ty de veta icke vad de gör’. Landsförräderi ingår aldrig i förlåtelsens hägn.

  2. Sofia skriver:

    Alla dessa ”naiva” ska föreställa representanter för svenska medborgare och förvaltare över världens högsta skatter per capita!

    Riksdag + Regering är alltså ungar på dagis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: