Mässling och andra sjukdomar följer med massinvandringen

Förra året dog 25 personer av mässling i Europa, den högsta siffran på många år och för närvarande pågår större mässlingsutbrott i Schweiz och Frankrike.
Omkring 4 000 personer har drabbats under årets första två månader, men mörkertalet är stort, rapporterar franska medier

– Det borde inte finnas mässling i Europa överhuvudtaget, säger Johan Giesecke, vetenskaplig chef vid europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det är en sjukdom som går att utrota och som borde vara utrotad i Europa. Man har lyckats i Amerika och det finns ingen anledning att vi inte skulle lyckas här också.

Den mycket smittsamma barnsjukdomen, som de flesta vuxna svenskar har haft eller är vaccinerade mot, kommer nu tillbaka på bred front i Europa. I Frankrike har närmare 4 000 människor fått mässling bara under januari och februari och det är de högsta siffrorna på tio år. Och orsakerna är flera.

– En orsak är att fattiga människor i östra Centraleuropa har en dålig täckning av mässlingsvaccin. Illegala invandrare, som det finns miljoner av i Europa, har också ofta dålig täckning. Där kan mässling finnas hela tiden och ibland spridas till andra grupper också.

I Frankrike har ungefär 90 procent av alla barn vaccinerats, men det räcker inte för att stoppa större utbrott. I Sverige är 96 procent av alla barn vaccinerade och då minskar risken för större utbrott avsevärt.

Redan 1971 infördes mässlingsvaccin i det svenska barnvaccinationsprogrammet och en fullständig vaccination beräknas ge mer än 90 procents skydd. Ändå har sex svenskar smittats av mässling i år. Reser man utomlands bör man skydda sig, säger Johan Giesecke.

– Ja, är man ovaccinerad så finns det ju en klar risk att få mässling. Det säger vi ju till alla som reser även till utvecklingsländer att mässlingsvaccin är ett av de viktigaste vaccinen att se till att man har innan man åker.

Den här helgen samlas mikrobiologer och läkare till möte om vacciner och folkhälsa i Prag och i dag ska man diskutera vem som bär ansvaret för att européerna inte lyckas med försöken att utrota mässlingen.

Mässling hos barn är ofta ganska lindrig och ger sällan komplikationer, men hos ungdomar och vuxna kan den ge allvarligare följder, till exempel inflammation i öron, lungor eller hjärna. Den kan också ge livslånga handikapp.

– Det är inte en ofarlig sjukdom och vi hade ett stort utbrott över flera länder i Europa förra året med 10 000 fall och 25 barn som dog. Man kan få en hjärninflammation, som kan göra att man blir invalid för resten av livet och i värsta fall kan dö av den. (SR/Ekot).

Vi kan förvänta oss en mässlingepidemi i Sverige

Mässlingsvaccination har tidigare utpekats som en möjlig utlösare av autism hos somaliska barn i Sverige, något som har avvisats av vetenskapssamhället.

Men inte desto mindre vill många sverigesomalier ta det ”säkra före det osäkra” varför vi kan förvänta oss en mässlingsepidemi i Sverige när nu många avstår ifrån vaccination av rädsla för att utlösa en autism.

Men enl. vetenskapen kan för lite solljus kan vara en avgörande faktor bakom den dramatiska ökningen av autism i Sverige.
Halva befolkningen i Sverige lider av brist på D-vitamin.

somalier_1208077813_1610876
Somalier på föräldramöte med effektivt ”solskydd” över huvudet.
Autism hos somalier fyra gånger vanligare än hos andra.

Genom att använda solskydd och undvika solljus, som ger oss ett nödvändigt tillskott av D-vitamin, utsätter man sig för en ökad risk för ohälsa trots att målet är det motsatta. Mörkhyade människor är mer drabbade, eftersom det krävs mer solljus för att D-vitaminet ska bildas i huden.

Skillnaderna i sol mellan Sverige och Somalia kan mycket väl vara orsaken till att autism bland somaliska barn har blivit så mycket vanligare i Sverige än i det gamla hemlandet. (Läs mer DN).

Antalet fall av tuberkulos i Sverige ökade kraftigt under 2009.
Främst handlar det om utlandsfödda personer som smittats innan de kom till Sverige. Smittskyddsläkaren Ingela Berggren tycker att man ska ta ökningen på allvar.

Förra året upptäcktes 643 fall av tuberkulos i Sverige. Det är en ökning med 16 procent från 2008, då antalet fall var 554. Sjukdomen minskade från mitten av 1990-talet och framåt, men började öka igen 2004, och är nu tillbaka på 80-talsnivåer.

På 80-talet var de flesta som fick tbc äldre svenskar som burit på smittan sen barndomen. Nu är de flesta unga vuxna mellan 20 och 40, och 80 procent är födda utomlands, säger biträdande smittskyddsläkaren i Stockholm, Ingela Berggren.

– Det är framförallt från de länder där det finns mycket tuberkulos som man har en väldigt stor risk att vara smittad med tuberkulos när man kommer hit.

Somalier är den enskilt största gruppen som drabbas, och för att nå de i riskgruppen gör smittskyddsläkarna i Stockholm särskilda informationsinsatser. (SR/Ekot)

//Elfyma+

Relaterat:
Sjukdomsinformation om mässling
Somalier oroliga för autism
Med flyktinginvandringen får vi tuberkulos tilbaka

8 Responses to Mässling och andra sjukdomar följer med massinvandringen

  1. varjager skriver:

    Så vad undersökningen säger är att somalier är kroppsligt anpassade för att bo i Afrika? Deras avkomma blir sjuka av att bo i Norden.

  2. Mia skriver:

    Jag tror inte att autism beror på for lite sol. När somalierna kommer hit först då marks det att barnen lider av autism. I Somalia går de tex inte i skolan, de ar analfabeter, barnen går inte på dagis etc. Det finns även studier om att autism kan ha med intelligens att göra. Två föräldrar med lag IQ har större risk att få ett autistiskt barn. Men herre gud det går ju faktiskt inte att prata om att somalier eller delar av Afrika har en mycket lägre IQ an väst världen. De ar ju Sveriges pensionsräddare och ska rädda Sverige.

    • xbenedictx skriver:

      Vad har autism med intelligens att göra!?
      Såg filmen om denna kvinna på SVT i lördags:
      ”Temple Grandin – WikipediaTemple Grandin har kallats ”den akademiska världens mest välkända autistiska forskare”. År 2010 kom den biografiska filmen Temple Grandin. …
      sv.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin – Cachad.”
      Betyg +++++
      Jag kände igen mycket från mitt eget liv,även om jag aldrig har fått någon diagnos.
      Hennes intelligens har jag dock inte,men känslan för djurens välbefinnade delar jag med henne,även om hon inte är vegetarian.

  3. Tarzan skriver:

    Denna artikel är inget som politiker bryr sig om -för det finns inga problem med invandringen förutom det som skapas av svenskar

  4. Bengt Lundström skriver:

    Att smittosamma eller t.o.m. obotliga sjukdomar följt & följer med invandringen har varit känt sedan åtminstone 20 år tillbaka. Erinrar mig att man på TV redan för ca 20 år sedan berättade, att 3 av 4 i Sverige som var smittade med HIV (som ju utvecklas till AIDS) var invandrare från Afrika.

    • Tarzan skriver:

      Inte helt sant. Många var svenska ambassad anställda, SIDA anställda 0ch liknande som hade haft svårt att hålla sig ifrån svart mus och svart banan.

  5. […] Mässling och andra sjukdomar följer med massinvandringen ”Alla barn ska få växa upp med friska tänder”. Extra pengar till invandrartäta […]

  6. […] måste också ta den pågående mässlingspridningen på allvar. Mässling kan få en latent tbc-sjukdom att blossa upp i […]

Lämna en kommentar