D-vitaminer till hucklekärringar från Somalia

Gravida kvinnor i vissa riskgrupper uppmanas från och med nu att äta extra tillskott av D-vitamin. Detta sedan landstinget Sörmland, som ett av de första landstingen i landet, ändrar sina kostråd.

Margareta Pettersson är överläkare på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett och hon säger att det i flera år förts diskussioner mellan barnmorskor och läkare runtom i landet å ena sidan, och Livsmedelsverket å andra sidan, om att ändra D-vitaminråden till gravida.

Det efter att det kommit in larmsignaler om autism bland somaliska barn. Misstankar finns att D-vitaminbrist hos de gravida kvinnorna kan vara en av flera samverkande orsaker.

Nya studier har också visat på ökad risk för blodpropp hos gravida med D-vitaminbrist, samt ökad risk för inflammationer i tandköttet och tandlossning.

Det finns också studier som visat att personer med mörk hudfärg och de som bär täckande klädsel oftare har brist på D-vitamin.

Landstingen i Västmanland, Örebro och Dalarna har redan infört liknande kostråd och nu har också landstinget Sörmland tröttnat på att vänta på Livsmedelsverket.

– Vi har ganska mycket på fötterna nu och vi känner att det är dags att ändra rekommendationerna.

Flera mörkhyade kvinnor med slöja som Sveriges Radio P4 Sörmland talat med säger att de är positiva till de nya rekommendationerna, men Ali Warsame i den lokala somaliska föreningen tycker att det är utpekande om just somalier pekas ut.
Det är utpekande eftersom det finns även andra färgade människor i Sörmland. (P4Sörmland)
Anm: Men alla är inte lika ”ljusskygga” som de vandrande tälten från Somalia.

Kommentar:
Och som vanligt skickas notan för D-vitamintillskottet till oss skattebetalare.
Varför inte upplysa hucklekärringarna om att de mår bättre om de lättar lite på klädseln, arbetar och beter sig som vanligt folk.

Landstinget i Sörmland har blivit ett stort svart hål som trots skattehöjningar inte klarar av sina åtaganden mot medborgarna.

Relaterat:
Mässling och andra sjukdomar följer med massinvandringen
”Alla barn ska få växa upp med friska tänder”. Extra pengar till invandrartäta områden

//Elfyma+

10 Responses to D-vitaminer till hucklekärringar från Somalia

 1. PK skriver:

  Att särbehandla något efter dennes hudfärg, är rasism och måste förbjudas och beivras. All är lika, skall vara lika och har lika värde och lika förmåga. Alla skall ha D-vitamin eller ingen.

 2. Hur vore det med att först upplysa med hur sunt förnuftigt beteende är, samt en ordentlig genomgång av svenska lagar, normer och regler. Där efter en skolning i att läsa, helst svenska språket.
  Det kan knappast kosta några kronor extra, utöver det som man kastar bort till lycksökare?

 3. Bo skriver:

  Om jag vore chef över folkhälsan, skulle jag ordinera alla invandrare i Sverige från Mellanöstern och Afrika en dos av 500.000 Bq Polonium-210 klorid upplöst i dadel-saft, så att de kan få frid.

 4. Mia skriver:

  Handikapp p.g.a inavel går inte att bota med D-vitamin. Det är bättre att de lär sig att inte ha sex inom släkten/klanen!

  • Göran skriver:

   Mia: I danska polisens facktidning stod det en text som behandlade problemet med inaveln inom vissa grupper. Deras erfarenhet av de problemen borde alla i Sverige få läsa.

   • Varg i Veum skriver:

    Jag tror om jag inte minns fel att det var ”uppdrag granskning” som gjorde ett program om kusingifte och vilka defekter avkomman kan drabbas av. Problemet är känt även bland svenska läkare och de styrande. Men eftersom detta problem bara finns hos ett visst klientel så anses det ”utpekande” och ”rasistiskt” att åtgärda problemen. Så man ignorerar det helt enkelt.

 5. Varg i Veum skriver:

  Det verkar som naturen självt är lite islamofobisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: