Politikerna lär sig inget av historien

Dagens migrantinflöde och dess konsekvenser borde inte ha kommit som en överraskning för våra politiker.

Men de är ju så unga och ”smarta”. varför de har svårt att ta till sig historiska erfarenheter från oss äldre.

Hörde igår intervjuer på P1 med en Säpo-kvinna (uppfattade inte namnet), Bengt Westerberg och Christina Rogestam som var GD för Invandrarverket när det var som värst.

Under hennes ledning spräckte verket sin budget i början på 1990-talet, på grund av ökad invandring från Jugoslavien, och Rogestam avgick den 9 december 1992 (Wikipedia).

Programmet sköt in sig på att ”rasismen” och bränderna från den tiden upprepade sig.
Vad kan vi lära av historien var utgångspunkten
– eufemism för hur motsåndet mot invandringen kan kväsas.

Bengt Westerberg försökte, som väntat, få till det att det handlade om ondskefulla rasistiska/främlingsfientliga organisationer/partier som stod bakom dåden, eller i vart fall inspirerade dem. Gissar att han åsyftade Ny Demokrati.

Säpo hade dock inte funnit några belägg för Westerbergs politiskt färgade påståenden och insinuationer.

Det handlade vanligen om lokala ungdomar som i stundens inlevelse i berusat tillstånd tände på, kanske efter kontroverser med flyktingar.
Alltså inget som orkestrerats av någon politisk organisation med en ondskefull agenda.

Säpos slutsatser bekräftades indirekt av Rogestam som sade att hon hade full förståelse för att lokalbefolkningen blev oroade och frustrerade.

För det kom så många flyktingar, på så kort tid, att Invandrarverket inte hann informera lokalbefolkningen i förväg. De blev tagna på sängen och hade inget inflytande på utvecklingen. Ungefär som idag alltså.

Rogestam sade också att Sverige även då stack ut.
För den svenska invandringspolitiken blev generösast i Europa när Luciabeslutet revs upp av alliansregeringen (krav från Bengt Westerberg).

Sverige fick, som vi säger idag, en stark pullfaktor.
Sverige blev drömlandet framför andra och slutmålet för flyktingarna.

Vad kan vi då lära av historien ?
Att historien upprepar sig och att politikerna inget lärt sig ?
Att volymer faktiskt har betydelse ?
Att pullfaktorer påverkar volymer ?

Relaterat:
Ett tips till Stefan Löfven
Plötsligt händer det
Löfven måste ta ansvar -för Sverige

/Elfyma+

1 Responses to Politikerna lär sig inget av historien

  1. Ådärkomdenja skriver:

    Sverige har via en världsunik, katastrofal invandringspolitik beseglat sitt eget öde, frivilligt politiskt nationellt självmord. Vi kommer aldrig att återfå den harmoniska nation, som Tage Erlander lämnade efter sig, men snart deklasserades av landsförrädaren Palme, därefter demonterat via världsrekord-invandring, av landsförrädarna Westerberg, Reinfeldt och Löfven. Kvartetten är de värsta landsförrädarna i Sveriges historia. Wennerström och Bergling borde ges upprättelse och hedersmedalj, i jämförelse med de sentida förövarna.

    Ynkryggen, ointagliga fästningen Sveaborgs kommendant, Carl Olof Cronstedt, gav upp den utan strid till ryssarna 1808, och därigenom förorsakades förlusten av Finland, efter 600 år som ett land. Han är den ende som kan mäta sig med ovanstående kvartett när det kommer till nationellt svek och landsförräderi. Dock, idag kan Finland skatta sig lyckliga att inte tillhöra Sverige.

Lämna en kommentar