Särintressena vill dränera AP-fonderna

Våra pensionssystem är hårt ansatta av politiska beslut som riskerar att sänka våra pensioner dramatiskt. Detta drabbar alla – även dem som ännu har många år kvar till pensionen. (Uppdaterat).

Inte nog med att pensionerna urholkas när allt fler nyanlända får ÄFS eller Garantipension trots att de inte bidragit till pensionssystemet (Läs mer).

Våra pensionsförvaltare pressas dessutom ta ovidkommande politiska hänsyn i sina placeringar och förväntas finansiera politiskt omhuldade men olönsamma projekt.

Lobbyister ligger på för att använda AP-fondernas pengar för olika politiska mål, från glesbygds- och småföretagsstöd till miljöåtgärder. Det riskerar att sänka svenskarnas pensioner.

Tre av fyra svenskar tycker dock inte att hänsyn till etik och miljö får leda till sänkta pensioner, skriver Sjunde AP-fonden, åberopande en Sifo-mätning.

Det har varit en strid ström av utspel från en rad organisationer under valåret 2014.

Temat för kampanjerna har varit att AP-fonderna inte tar tillräckligt ansvar för bland annat miljö och mänskliga rättigheter, och att politikerna därför måste skriva om direktiven och styra arbetet mer i detalj. Avkastningen ska inte vara det överordnade målet för AP-fondernas förvaltning, utan ” etik och miljö”, är lobbyisternas budskap.

De vill använda pengarna i AP-fonderna för att nå sina politiska mål – allt från att förbättra glesbygd och småföretagande till miljonprogrammen och järnvägarna.

De grupper som vill använda AP-fondspengarna till annat än pensioner verkar ta avkastningen för given, vilket möjligen beror på att de själva inte sysslat med kapitalförvaltning.

Alternativt är de så inriktade på ett särintresse att de struntar i eventuella pensionssänkningar, skriver Johan Florén och Richard Gröttheim från Sjunde AP-fonden i DN. (Läs mer).

Lägg därtill att med dagens extremt låga räntor är det rena förlustaffären för AP-fonderna att låna ut till staten när statslåneräntan ligger på ynka 1,04%.

De som idag gläds över de låga räntorna och vill bekosta allt möjligt med AP-fonderna, blir inte lika glada när de pensionerar sig. Men det gäller förstås inte politikerna som får sin pension garanterad hur det än går.

Och som ett brev på posten sänkte Riksbanken reporäntan (idag 28/10) till historiskt låga 0%.

Sverige är nu så rikt att man måste lura folk att skuldsätta över öronen (eller skorstenen) för att hålla igång den sjuka ekonomin.

/Elfyma+

6 Responses to Särintressena vill dränera AP-fonderna

 1. R Ericksson skriver:

  Med miljömupparna i regeringen ökar denna fara med 500 %

  • elfyma+ skriver:

   Instämmer.
   Lösningen kan vara att SD röstar på Alliansens budget.
   Löfven kan då välja att avgå och utlysa nyval.
   Eller så kan han ombilda regeringen och slänga ut MP och V för att kunna regera vidare med stöd av borgarna.

 2. R Ericksson skriver:

  ELFYMA +
  Gen ekonomiska smällen som kommer snart tror du att den blir värre än smällen 1991 -1996 ????????????????

 3. ericr45 skriver:

  Det klassiska handlandet från ekonomiexperterna inom vänstern, ”Här finns så mycket stålar, det gör nog inget om vi nallar lite…”

 4. Luntan skriver:

  Innan Reporäntan nyligen sänktes till 0 % hade räntan på mitt lilla sparkonto på Nordea sänkts till 0,0 %! Ringde Nordea och frågade om ”räntan” på pengarna nu skulle bli negativ(avgiftsbelagd), eller om avgiften för mitt bankkort och transaktioner skulle höjas? Fick som svar bara lugnande joller… Det blir väl att avsluta kontot och börja ”spekulera” eller skaffa ett vapen med det lilla man har med den anarki som troligen är på väg, – för snart kraschar väl hela det ekonomiska systemet?
  / 70-årig Straffbeskattad, bromsad pensionär, med numera så gott som obefintlig hälsovård pga kända orsaker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: