Grundlagsbrott att sparka Lennart Eriksson

Bloggaren Lennart Eriksson arbetade som enhetschef på Migrationsverket och på fritiden bloggade han mycket initierat om problematiken i Mellanöstern, och ansåg att Israel har rätt att existera.

Det skulle enligt en av Migrationsverkets verksamhetsområdeschefer:

”Eugène Palmér har dock gjort gällande att Lennart Erikssons åsikter om konflikten i Mellanöstern allvarligt skadade allmänhetens och de sökandes tilltro till Migrationsverkets förmåga att opartiskt pröva asylansökningar från personer som kommer från det området.”

Lennart Eriksson sparkades nedåt och valde att gå till domstol där han vann hösten 2008, men sparkades helt ändå från Migrationsverket i januari 2009:

Klipp från Varjager:

”Nu gör Migrationsverket sig av med honom iallafall och det är en ren skandal och hela historien är en skrämmande insikt i hur illa ställt det är i Sverige idag. Sverige ska islamiseras vad vi andra än tycker och tänker!

Migrationsverket vill islamisera till varje pris, Varjager

och den 25 september 2009 lämnde så JO sitt besked:

”Det är Migrationsverkets lednings beslut att på grund av mitt stöd för Israel i denna blogg omplacera mig från enhetschef till beslutsfattare, som får skarp kritik av JO i ett beslut taget igår. Länk till beslutet här.

Så här sammanfattar JO sitt beslut:

En anställd har förflyttats till en lägre befattning. Åtgärden bedöms ha varit föranledd av att den anställde publicerat ställningstaganden i politiska frågor på Internet. Grundlagens skydd för yttrandefriheten innebär bl.a. att det allmänna inte får vidta repressalier mot enskilda som använt sin yttrandefrihet. Någon grund för att i detta fall göra undantag från repressalieförbudet har inte förelegat. Förflyttningen har därför inneburit ett brott mot grundlagen.

Den som fattade det grundlagsstridiga beslutet var Eugène Palmér. Generaldirektören Dan Eliasson lät det ske. Därefter blev jag inte bara omplacerad, utan avskedad. Dan Eliasson lät även det ske.”

Klicka och läs hela blogginlägget:

JO: Migrationsverket skyldigt till grundlagsbrott, Sapere Aude!

migrationsverket_case

Ledarskribenten på SvD, Per Gudmundson funderade:

”Bör en företrädare för en myndighet säga vad som helst offentligt? Nej, naturligtvis inte. Men var går gränsen?”

Olika måttstockar på Migrationsverket?, SvD Ledare

.

Merit Wager ger sin syn på det så kallade förtroendet som skulle skadas av Lennart Eriksson bloggande:

Vem är det som har skadat förtroendet för Migrationsverket?, Merit Wager

.

Lennart Eriksson skrev själv om sin situation också på sajten Newsmill den 7 januari :

Jag är moderat Israelvän och fick därför sparken som statlig enhetschef, Newsmill

Mvh/:)Smileth

Lämna en kommentar