IP-adress inte bevis nog för att fälla någon för brott mot HMF ?

Statsfinansierade Näthatsgranskaren, som drivs av den sparkade polisen och dömde djurplågaren Tomas Åberg, massanmäler folk för Hets Mot Folkgrupp om de skrivit kommentarer på nätet som Åberg och hans anhang inte gillar. Man behöver inte ens skriva något själv för att bli anmäld. Det räcker med att gilla eller länka till någon hemsida eller blogg med misshagligt innehåll. (Läs mer)

Polisen och åklagarna, som inte hinner med att utreda riktiga brott, kastar sig med liv och lust över de anmälda personerna, ofta utan att kunna styrka brott. Men genom att skrämma skiten ur främst gamla damer har man fått dem, likt inkvisitionen, att erkänna vad som helst.

Men man behöver faktiskt inte erkänna någonting. Det är bara att blåneka. För det räcker inte med att identiera en IP-adress för att kunna fälla någon. Vem som helst kan ju surfa från din IP-adress via din Wi-Fi om den är olåst. Och det är faktiskt inte olagligt att ”glömma” låsa sin Wi-Fi.

Det framgår av SR:s program Plånboken om personer som fått hotfulla kravbrev på påstådda nedladdningar av filmer som någon gjort från deras IP-adresser utan deras vetskap.

Att identiera din IP-adress räcker inte som bevis, ansåg den tillfrågade experten. Men det har inte prövats rättsligt i något fall. Lägg därtill att din dator/IP-adress kan kapas, utan din vetskap.

Gissar att Näthatsgranskaren/polis/åklagare känner till detta varför de inriktar sig på lättskrämda offer.

/Elfyma+

Lämna en kommentar