Bankerna har brist på riktiga pengar

De fyra storbankerna ger nu så usel sparränta (ca 0%) att allt färre vill sätta in sina surt förvärvade sparpengar hos dem. De minskade insättningarna hotar att erodera bankernas billiga upplåningskostnader, rapporterar Bloomberg.

Även om sparandet vanligtvis är som lägst under just det tredje kvartalet var insättningarna i år knappt hälften av de 10,2 miljarder kronor som gjordes samma period 2013, skriver Bloomberg.

Om den fallande trenden håller i sig menar nyhetsbyrån att detta hotar en billig och stabil upplåning för de svenska bankerna, samtidigt som nya regelverket Basel III kräver större kapitaltäckning för utlåningen.

– Det kommer bli en mer intensiv kamp om spararna framöver, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Bloomberg.

I stället för att placera sina pengar i sparkonton valde svenskarna fonder.
Under tredje kvartalet 2014 gick 8,5 miljarder kronor till nysparande i fonder, enligt statistik från SCB. Det är fyra gånger mer än under samma kvartal i fjol (2,1 miljarder kronor). (Affärsvärlden).

Att sätta in sina slantar hos nischbankerna är ingen lösning
– de har också sänt sparräntorna till skamligt låga nivåer.
Min egen bank erbjuder mig nu hisnande 0% i ränta från första kronan.

Bankerna får väl göra som vanligt
– skapa nya låtsaspengar i sina datorer i brist på riktiga pengar.

/Elfyma+

2 Responses to Bankerna har brist på riktiga pengar

  1. Jern skriver:

    Santander Bank: 1,75%, fria uttag, insättningsgaranti i Norge.
    http://www.santanderconsumer.se/spara/

    • elfyma+ skriver:

      Storbankernas och numera även nischbankernas konton ska man bara använda för löpande utgifter. Santander var väl en av krisbankerna i Spanien ?
      Pengar som kan bindas 1-5 år kan med fördel sättas in på finansbolag med statligt insättarskydd. Insättarskyddet fungerar bevisligen.Har själv ”räddats” av insättarskyddet ett par gånger när finansinstitutet gick i KK. Det enda som händer att man får vänta på pengarna lite längre.

      Akelius Spar ger ännu bättre ränta och är ganska säkert även utan insättarskyddet. Men man får bara sätta in 50 000kr.
      Obligationer är inte så säkert som många tror om utgivaren kommer på obestånd. Glöm inte Morgan Stanleykonkursen. Även stora banker och våra AP-fonder med sina överavlönade analytiker blev blåsta.

      Aktíefonder ska man välja med omsorg och absolut undvika storbankernas aktiefonder med svindyra avgifter. Det blir ju ingen vinst kvar till spararen (den som riskerar sina pengar).

      Själv försöker jag nu spela med de stora ”pöjkera” genom att köpa aktier billigt och sälja dyrt. Men det kräver så mycket tid att jag knappt hinner blogga.
      ”I det nya Sverige” är det givetvis korkat att satsa på innovativa tillverkande bolag med exportpotential som jag gör. Idag är det mer lukrativt att satsa på HVB-hem och flyktingförläggningar. Men jag är inte beredd att sälja min själ för pengar- inte ens för miljoner.

Lämna en kommentar