I Finland född somalisk medborgare utvisas – anses utgöra ett ”hot”. Äntligen, när kommer norden, utan Sverige ta efter?

Nu visar de finländska myndigheterna att såna utvisningar faktiskt är möjliga att verkställa.

Fallet gäller en somalisk medborgare som är född i Finland 1993, som bott i landet hela sitt liv, och som har två barn i landet. Ända sedan han var minderårig har han visat en anmärkningsvärd fallenhet för att begå brott. Han har dömts för bland annat rån, stölder, misshandel, skadegörelse, olaga hot, bedrägerier, straffbart bruk av narkotika samt grovt rattfylleri. Under tidsperioden 2010 – 2017 dömdes han till sammanlagt tio olika fängelsestraff mellan 40 dagar och 1 år 6 månader, och åren 2016–2018 dömdes han till sammanlagt åtta bötesstraff.

Polisen framställde i augusti 2017 att somaliern på grund av sin brottskarriär skulle utvisas till Somalia. Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol tyckte likadant.

Karlen vädjade då till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Han sa att han aldrig varit i Somalia, inte känner någon där och saknar alla former av nätverk. Hans föräldrar hade av någon orsak aldrig ansökt om finländskt medborgarskap för honom, och själv kunde han inte få det i vuxen ålder på grund av sitt brottsregister. Han ansåg dock att han borde jämställas med en finländsk medborgare.

Mannen påstod även att han börjat leva ett hederligt liv, och fått arbete som ungdomsledare. Men under det att HFD behandlade hans fall, riktades nya brottsmisstankar mot honom. HFD ansåg att mannen helt enkelt är en fara för samhället, hans oavbrutna serie av grova brott talade för utvisning. Eller som det heter i det officiella beslutet:
Trots att A:s brott hade börjat i hens ungdom och brotten till avsevärd del sammanhängde med A:s rusmedelsbruk och den därav föranledda svårigheten att hantera livet, tydde den fortsatta brottsligheten, brottens antal och art samtidigt på en brist på anpassning till den finska samhället.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att A:s utvisning till Somalia inte stred mot proportionalitetsprincipen eller kraven på nödvändighet och proportionalitet enligt artikel 8 i den europeiska människorättskonventionen. Med beaktande av A:s fortgående brottsliga verksamhet, vilken var ägnad att äventyra den allmänna ordningen och säkerheten och vilken fortsatt pågick, var de faktorer som talade för en utvisning tyngre än de som talade emot utvisningen.
HFD ansåg inte att barnens bästa var något skäl att bedöma annorlunda. Vidare konstaterar HFD att mannen inte svävar i fara i Somalia, trots att säkerhetsläget i landet är dåligt.

Somaliern får också ett treårigt inreseförbud till Schengenområdet.

Tyvärr har jag ännu inte hittat några svensk- eller engelskspråkiga artiklar om fallet, men här är det på osmidig byråkratprosa avfattade beslutet från HFD.

https://www.kho.fi/sv/index/beslut/a…468210225.html

Varjager

3 Responses to I Finland född somalisk medborgare utvisas – anses utgöra ett ”hot”. Äntligen, när kommer norden, utan Sverige ta efter?

  1. euroM skriver:

    ——-hela familjen liksom alla Somalier i Europa har övhtaget inga skyddskäl då det är princip lugnare i det landet än tex flertal länder i Europa som tex Sverige. somaliska politiker har vädjat till sina landsmän att återvända…….de flesta news om sk konflikter/krig i dessa länder är enbart fiction made by MSMedierna inkl skurkaktiga AP (ägs av samma folk som har medierna )

    Bild ca 2015 europa
    …elitens propaganda via myriader av dess NGOs(se G Soros-open society foundation) har spritt i U-länderna om det lättjefulla livet i europa.vilket lockar gubbs i tusentals upp hit…kan Kalrgis idé om ett brunsvart folk i framtida europa bli mer tydligare än så

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: