Vetenskapssamhällets dekadens del 5

anthropocene

Här fortsätter min serie av krönikor rörande vår tids kanske mest alarmerande samhällsutveckling, nämligen det förfall som drabbat vetenskapen under de senaste 50 åren. På kanske inget annat område ser vi idag så många avsteg från Poppers grundläggande vetenskapsteori som på miljö- och klimatområdet.

Klimatalarmismen

Den moderna klimatvetenskapen tar sin utgångspunkt från nobelpristagaren Svante Arrhenius arbete rörande meteorologiska och geofysikaliska problem. Hans arbeteÜber den Einfluss des atmosfärischen Kohlensäuregehalts auf die Temperatur der Erdoberfläche(1896) är grundläggande. Han var först med att beskrivaväxthuseffekten, det vill sägahypotesen om att den atmosfäriska koldioxiden stänger inne värmestrålning och orsakar en global uppvärmning. Han försökte på det sättet förklara växlingen mellanistideroch varma perioder.

Sedan mitten av 1800-talet har man kunnat observera att jorden sakta men säkert blivit varmare efter den s.k. lilla istiden som var en flera hundra år lång period med ett långa tider kallt och ogästvänligt klimat. Självklart har forskarsamhället sökt en…

Visa originalinlägg 901 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: