När ska afrikaner själva fördömas för sin slavhandel?

När kommer regeringen kräva en ny Om detta måste vi berätta?

Jenny Piper

Professor Abiola Félix Iroko intervjuades nyligen i lokal TV i Benin, där han motsatte sig uppfattningarna om kolonialismens historia som representeras av kulturella marxister och påminde om att svarta själva också sålde svarta slavar.

74-åriga Abiola Félix Iroko, som är professor vid enheten för historia och arkeologi vid University of Abomey-Calavi i Benin, har skrivit flera böcker om afrikansk civilisation och slaveriet i Afrika. Här förklarar historikern hur afrikaner själva utnyttjade slavhandeln.

-”När vi pratar om slavhandeln anklagar folk enbart vita. Men de kom till Afrika som köpare och vi (afrikaner) var säljarna. Slavhandeln var inte ett isolerat fenomen eftersom kungen själv sålde slavar. När slavhandeln avskaffades var afrikaner emot ett avskaffande. Kung Kosoko av Lagos (Nigeria) var emot avskaffandet vid den tiden och en kung av Dahomey, vars namn jag inte nämner, var också emot avskaffande. Slavhandeln som varade i fyra århundraden är ett olyckligt fenomen med lång varaktighet…

Visa originalinlägg 182 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: