Medan Finland kallas för Nordens preppernation saknar Sverige krisberedskap

Finlands politiker tänker bättre än svenska politiker.

Jenny Piper

Det är inte särskilt konstigt att New York Times kallar Finland för ”Nordens preppernation” – ett land med avundsvärt lager av mediciner och utrustning som är bra förberedda på de allra flesta kriser. Medan de flesta länder, inklusive Norge och Sverige, slutat bygga och upprätthålla stora lager av mat, mediciner, drivmedel och annan utrustning efter det kalla kriget, fortsatte Finland som om ingenting hade hänt. Finlands beredskapslager är bland världens mest underhållna och består av medicinsk utrustning, olja, korn, jordbruksredskap samt utrustning och material för att producera ammunition. Under den pågående coronakrisen använder nu finska myndigheter sina lager av medicin för första gången sedan andra världskriget.

Grattis till finnarna som har ledare som värnar om landet och sina medborgare. Meanwhile in Sweden… är beredskapen i princip obefintlig och Sverige har exempelvis inte längre några beredskapslager med mat. Det fanns cirka 200 livsmedelslager utspridda över landet i början av 1990-talet, men…

Visa originalinlägg 347 fler ord

One Response to Medan Finland kallas för Nordens preppernation saknar Sverige krisberedskap

 1. euroM skriver:

  …Sveriges egen försörjningsgrad på livsmedel är högst 50% mao vi skulle endast klara en befolkning på ca 5 miljoner max men troligen är även 50% en sk glädjekalkyl,den sk självförsörjningsgraden är nog lägre än så tyvärr….mycket beroende på Sveriges EU-inträde där det påstogs att små-medelstora jordbruk var olönsamma och otidsenliga…följden blev massnedläggelse av små-medelstora jordbruk i Sverige..
  vilket nog var EU-kommissionens målsättning för att på så sätt göra länder som Sverige osjälvständiga och i beroendeställning till import samt till EU-kommissionen och även internationella långivare som tex IMF-WB mfl…..

  ……..”En jättelik strukturomvandling sker och har skett inom svenskt jordbruk. Det som var tio gårdar för tjugo år sedan är idag en enda stor gård. Blandjordbruken försvinner och specialiseringen ökar. Samtidigt läggs många jordbruk ner helt och hållet.”…………

  Sverige måste återigen satsa på små-medelstora jordbruk vilket är en hållbar utveckling samt mer ekologiskt dvs närodlat….

  mer om det på länken
  https://www.extrakt.se/en-jattelik-omvandling-i-det-tysta/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: