Blattarna byggde inte Sverige !

I TV4 går en TV-dokumentär med titeln ”Blattarna som byggde Sverige”.

Nej, det var inte ”blattarna” som byggde Sverige. Det var exportindustrin, och de som jobbade inom exportindustrin, som byggde Sverige.

”Blattarna” var f ö väldigt få på 50-60talet inom industrin. De allra flesta (gissar 95%) kom från den svenska och finska landsbygden. Jag var en av dom som såg det som TV4 och GW Persson inte vill visa i sin sk. ”dokumentär”

Än märkligare blir det när de ”byggande blattarna” representeras av figurer som Theodor Kallifatides -och Alexandra Pashalidou som aldrig byggt någonting i Sverige, än mindre jobbat inom exportindustrin.

Pashalidou var inte ens var född när ”blattarna” påstås ha byggt Sverige. Hon flyttade hit som 6 åring från Rumänien så sent som 1976 då arbetskraftsinvandringen upphört och ersatts med asylinvandring.
Det enda hon bidragit med är att bo i de bostäder svenskarna byggde i Rinkeby 1968-71.

Ändå får hon breda ut sig i ”dokumentären” som ögonvittne till något hon, eller hennes omtalade mamma, aldrig varit en del av. Hennes mamma jobbade förvisso som städerska en tid – men blev långtidssjukskriven så fort hon kvalificerat sig för sjukpenning, i likhet med många andra landsmän. Det kallar jag inte att bygga Sverige.

Kallifatides jobbade en tid som diskare och tidningsbud i Sverige, men det vore en överdrift att kalla det att bygga Sverige. Som att kalla Stefan Lövén arbetare efter att ha pryat som svetsare.

Den ende ”byggaren” i serien är Salvatore Grimaldi.
Hans yrkeskarriär inleddes f ö på samma sätt som min egen
– med kvalificerad tillverkning inom verkstadsindustrin.

Men jag vågade inte, till skillnad mot den modigare Grimaldi, köpa det konkursfärdiga skrivpressföretaget Toolex Alpha för 1kr, för att senare sälja bolaget för över en halv miljard kronor. Bra jobbat !
Det är ändå en överdrift att påstå att Grimaldi byggde Sverige.
Som att påstå att Zlatan skapade fotbollsindustrin.

GW Person har i serien gett sig in på något han inte begriper.
Han säger bl.a att automatiseringen inom industrin ökade behovet av arbetskraft. Så var det inte alls. Tvärtom.
Automatiseringen kom långt senare på 80-90talet -för att möta konkurrensen från låglöneländer – med färre (inte fler) anställda.
Så här var det i verkligheten.

Jag har heller inget minne av ”rasism” eller att vi kallade våra fåtaliga arbetskamrater från Italien och Jugoslavien för ”Blatte”. Möjligen ”spagetti” resp. ”jugge”, men inte ”blatte”. ”Finnjävel” var ett vanligare epitet när någon med för mycket sisu kört sönder ackordet (=jobbat för hårt). Mytomanen Pascalidou ljuger friskt när hon påstår att det förekom ”rasism” på arbetsplatserna. Hur vet hon det ? Hon var ju inte ens född då. Arbetarna värderades efter prestation, inte efter hår- eller ögonfärg.

Kan inte ens erinra mig att vi hade någon grek på min dåvarande arbetsplats, ett dotterbolag till LM Ericson med ca 1000 anställda, blott ett stenkast från omnämnda Toolex Alpha. Grekerna kom till Sverige senare- troligen som asylsökande.
Dotterbolaget (SRA) utvecklade f ö de första mobiltelefonerna i världen, med tillhörande mobilsystem. Nallarna har nu konkurrerats ut av smarta telefoner tillverkade i sydostasien. Bara mobilsystemen har klarat konkurrensen.
Toolex Alpha har konkat, efter att Spotify och andra tekniker ryckt undan marknaden. Grimaldis övriga företag går också knackigt, om inte med förlust. Framgångssagan tycks nu vara över för den hyllade entreprenören.

Frågan är om svensk exportindustri kan stå emot den allt tuffare konkurrensen från främst sydostasien, motarbetad av en tillväxtfientlig regim i Stockholm – en regim som inte vill vårt bästa.

Vi har inte ens, till skillnad mot Kina, någon ingenjör i Regeringen.
(Läs mer)

Relaterat:
Vilka var det som byggde Sverige ?
Greker mest ”slitna” i Sverige

/Elfyma+

1 Responses to Blattarna byggde inte Sverige !

  1. euroM skriver:

    TV4 försöker i princip sälja FNs falska påståenden att massmigrantionen till Europa-Sverige är vad vi behöver-de ska ju enligt FN fylla på pensionsfonderna och rädda dom samt att Europa lider av ”för låga födslotal” dvs föds för få barn därför kommer importhensen hjäpla oss …..det är 2 av huvudargumenten som politikerna rablar ständigt som de i sin tur fått ifrån just FN….
    Men sanningen är att de migranter som kommit de senaste decenniet/erna kom enbart för att ”gratislandet” lockat med en kravlös bidragstillvaro med all inclusive….tom Försäkringskassan kom på den smarta idén att åka ner till bla Ethiopien för att saluföra Sveriges alla bidrag man kan få här……….landet har föv inga krig alls………..
    Ullenhag har myntat de bevingade orden att ”romerna byggde Sverige” vilket naturligtvis är en skymf emot alla etniska svenskar sedan efterkrigstiden-faktiskt vit rasism kan skönjas av ett sådant uttalande

    —Ullenhag – romerna byggde Sverige, de var med och skapade Sverige
    —-den. dåvarande integrationsminister, nu kandidat till att bli partiledare för Liberalerna, Erik Ullenhag höll den 8 april 2014 detta tal. ”Det är en dag när vi ska minnas vad romerna betytt för Sverige och för Europa, när det gäller kultur och när det gäller att bygga vårt land.”——-(c) Pettersson

    mer på länken:

    Ullenhag – romerna byggde Sverige, de var med och skapade Sverige

Lämna en kommentar