Svensk ingenjörskonst hyllas i SwebbTV

Professor emeritus i etnologi Karl-Olov Arnstberg ger sin bild av vad svenskhet och svensk kultur är.
Han konstaterar att, om det det är något som är typiskt svenskt, så är det Sveriges mycket framstående ingenjörskonst och system för att skapa ordning och välstånd. (Läs mer).

Vi som är äldre minns med saknad, hur ingenjörer hyllades som hjältar i gamla journalfilmer och framhölls som goda föredömen.
Jag, och många med mig, rycktes med och började plugga sent inpå kvällarna efter jobbet för att förhoppningsvis bli ingenjör. Fenomenet uppmärksammades t o m i filmen ”Sällskapsresan 1”, där huvudpersonen Stig Helmer sa sig vilja läsa till ingenjör.

Många lyckades, men många gav också upp. För det var ingen dans på rosor att plugga efter en hård arbetsdag. På den tiden fanns inga studiebidrag. Allt betalades ur egen ficka. Då fick man inte heller ”fuska” sig fram med räknedosor och datorer för beräkningar. Då fick det duga med räknestickor, gradskivor, vinkelhakar, passare, Elfyma-tabeller, Karlebo handbok o dyl

Många av våra broar, kraftverk och kraftverksdammar kontruerades och hållfasthetsberäknades med dessa enkla hjälpmedel. Vi får hoppas att decimalerna hamnade rätt, för det var inte alltid lätt att avgöra decimalkommats exakta placering när man använde stickorna. Vi fick göra rimlighetsbedömningar hitan och ditan för att vara säker på att bron skulle hålla.

Allt detta är nu historia – åtminstone i Sverige.
Ungdomarna hos oss har idag helt andra förebilder än ingenjörer.
I Kina är det precis tvärtom. Där består halva regeringen av ingenjörer.
I Sverige har vi inte ens haft någon Näringsminister med relevant teknisk utbildning och industrierfarenhet överhuvudtaget.

/Elfyma+

4 Responses to Svensk ingenjörskonst hyllas i SwebbTV

 1. SasjaL skriver:

  I början av 80-talet på 4T hade vi med oss räknedosor och av de få av oss som hade programmerbara, fick lämna in dessa innan, för att få minnena raderade. Hade själv en Casio PB-100 med minnesexpansion.

  • elfyma+ skriver:

   10 år tidigare fanns fickräknare som bara kunde de fyra räknesätten och möjligen lite trigonometri. Men inte ens dessa fick vi använda på proven. Det ansågs vara fusk.

 2. Incmaster skriver:

  …………i decennier har svenskarna matats med antisvensk kulturmarxistisk smörja som ”lilla Sverige” ett uttryck för att sas förminska landet och svenskarna till något obetydligt i Världen…
  …finns väl nästan inget folk i som skäms över sitt ursprung såsom svenskarna……. att vara svensk och ”vad är svenskt om inte det rena barbariet” enligt F Reinfeldts slöa omdömeslösa uttalande om vårt lands ursprungliga innevånare eller som Mona Sahlin uttryckt ”..i sverige har vi ingen kultur bara typ fåniga saker som dansa kring midsommarstången ev på midsommaraftonen och sånt..” osv osv……
  finns väl inget folk som svenskarna där man tveksamt vågar hylla tex sin flagga till skillnad mot tex britter-norrmän mfl andra europeiska nationer………………

  en del av ”lilla Sveriges” uppfinningar är tex Kylskåpet:
  ………”år:1921 Uppfinnare: Baltzar von Platen/Carl Munters
  Baltzar von Platen och Carl Munters examensarbete på KTH var sannerligen vassare än de flesta andra uppsatser tillsammans. De uppfann ett nytt kylsystem som kom att ligga till grund för det moderna kylskåpet, och användes sedermera i Electrolux kylskåp vilket bidrog till en snabb expansion av företaget.

  mer svenska uppfinningar på länken
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_uppfinningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: