Blir miljön bättre av miljöskatter ?

Minns ni Björn Gillberg- miljökämpen som tvättade skjortor med gräddersättningsmedlet Prädd i SVT ?

Nu sticker den frispråkige värmlänningen ut hakan igen och sågar det mesta som Greta Thunberg gör.

Björn har, till skillnad mot skolkaren Greta, utbildat sig och forskat inom bl.a kemi, genetik och mikrobiologi. Därmed inte sagt att han har rätt i allt (för han har egna intressen), men han har en del poänger. Själv har jag inget emot kärnkraften- tvärtom. Tror inte heller på ”klimatkompenseringar” omöjliga att verifiera nyttan av.

Räkna kan han. Som att 1 hektar skog binder hela 7000kg koldioxid/år. Så den som köper sig en hektar skog kan med gott samvete köra ca 3000mil/år med sin bil.

Eftersom jag själv bara utnyttjar ca 10% av min ”utsläppskvot” så kan jag sälja resterande 90%, motsvarande 14 000mil/år, på Blocket.(ironi).

Och med tanke på hur mycket skog vi har i landet så är min hypotes att våra koldioxidutsläpp mer än väl absorberas av våra skogar, varför de betungande miljöskatterna bara är ett sätt att fylla på statskassan.

Det logiska vore ju annars att koldioxidskatten går till dem som äger de koldioxidabsorberande skogarna- inte till staten. Då skulle per automatik även regnskogarna bevaras – om det nu är så viktigt.

I Sverige straffbeskattas alla som äger och förvaltar koldioxidsabsorberande skogar. Betalar själv 1500kr per hektar och år i sk. fastighetsavgift för skog som inte ens får/inte kan avverkas.

/Elfyma+

One Response to Blir miljön bättre av miljöskatter ?

  1. SasjaL skriver:

    Man måste också vara medveten om att alla dessa siffror som anges i berörda sammanhang bygger på beräkningar, som bygger i sin tur på [ytterst] begränsade mätningar. Felmarginalerna blir därför [mycket] stora. (När man skalar upp något, så skalas även felen upp.) Något få vill erkänna. Helt korrekta värden får man inte förrän man gör en fullständig mätning, vilket i praktiken är en omöjlighet. (Dvs. för varje enskild utsläppskälla och absorbent.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: