Massövervakning efter 1 oktober

Den 1 oktober 2019 infördes generell datalagring i Sverige, det betyder att alla tele- och internetoperatörer ska registrera och datalagra kund- och trafikinformation åt de brottsbekämpande myndigheterna trots att det saknas misstanke om allvarligt brott.

Inte nog med att stora molnjättar, sociala plattformar, webbläsare och hemsidor övervakar, registrerar och sparar data om dig på internet så har den svenska staten beslutat att med hjälp av lagen göra detsamma. Till sin hjälp har de tagit Sveriges tele- och internetleverantörer och beordrat dem att spara all person- och trafikdata så att staten kan komma åt informationen OM det skulle behövas.

Tanken är god, att polisen ska få tillgång till uppgifter som leder till att bekämpa terrorism och grov brottslighet. Men genomförandet är rättsosäkert för den enskilde och den svenska staten tycks ha sina egna kontrollbehov och massövervakning i fokus snarare än att värna om demokrati, yttrandefrihet och personlig integritet.

Sveriges internetleverantörer är skyldiga att spara abonnentuppgifter i 10 månader och vid begäran från till brottsbekämpande myndigheter lämna ut dessa uppgifter.

Det här är brottsbekämpande myndigheter enl. lagen (LEK):
– Ekobrottsmyndigheten
– Polismyndigheten
– Skatteverket
– Säkerhetspolisen
– Tullverket

Det här är abonnentuppgifter
– IP-adress
– Personnummer
– För- och efternamn
– Gatuadress
– E-postadress
– Telefonnummer

Källa: Bahnhof

Anm. Symptomatiskt är att myndigheter som bevisligen öser ut bidrag till terrorister , som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och CSN inte ges samma möjlighet som Skatteverket att begära ut uppgifter enl. lagen.
Huvudsyftet med lagen är uppenbarligen, som Bahnhof antyder, att massövervaka medborgarna, inte att komma åt terrorister.
Ett annat säkert sätt att finansiera terrorism är att registrera och blåsa upp bolag på Bolagsverket för att sedan kunna ägna sig åt kreditbedrägerier i stor skala. Men Bolagsverket går i god för dessa bluffbolag utan att kontrollera dem. Varför ?

/Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: