Som sammanlagd vinnare står de konservativa EU-skeptikerna.

De är nu nästan lika stora som de två gamla blå och rödgröna partigrupperna, 27 procent, mot 38 för blå och 34 för rödgröna partier.

En anledning till att massmedier inte presenterar det så, är att dessa partier är väldigt differentierade och har stora olikheter i framtoning och radikalitet. Sverigedemokraterna drar till exempel en tydlig gräns mot de partier som samarbetar med Putins regim. Med dem blir det inget organiserat samarbete.

Men i många frågor, särskilt med det arbetssätt som råder i EU, borde man kunna komma fram till att rösta på samma sätt. Och därmed få mer makt över parlamentets beslut.

Självklart då i att begränsa EU:s vilja att expandera, för att istället fokusera på kärnuppgifterna. Man kan skapa ökad respekt för medlemsländernas nationella traditioner och självbestämmande.

Även om dessa konservativa partigrupper inte har mer än 27 procent av mandaten, kan det betyda mycket för hur debatten förs inom unionens betong- och glashus. Om kritik alltid finns närvarande, istället för att utopisterna som hittills kunnat sitta och drömma utan att bli oemotsagda, tvingas dessa konfronteras med verklighetens konsekvenser i diskussionerna. Det torde leda till bättre genomtänkta beslut. Och mindre fluffiga ”visioner” utan markkontakt.

På det sättet kan parlamentet bli mer nyktert.

Läs mer på samtiden.

Varjager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: