Dunkla motiv bakom valet av Patriot-robotar

Regeringen har aviserat att Sverige kommer beställa det föråldrade vapensystemet Patriot från USA för uppemot 25 miljarder kr.

SDs riksdagsman Roger Richtoff anser att detta riskerar bli en teknisk och ekonomisk felsatsning som inte ger oss det vi behöver. SwbbTV går igenom systemen och beskriver skillnaderna i programmet.

Vi berör också att de avtal vi tecknar med NATO kan föra in oss i krig utan att riksdagen är tillfrågad och Roger Richtoff beskriver hur detta kan gå till,

Richtoff menar att Patriot är föråldrat och inte möter våra krav. Det är dessutom alldeles för dyrt jämfört med det europeiska system som FMV har förordat. (Läs mer).

Försvarets materielverk (FMV) tillskapades 1630 under Gustav II Adolfs regering efter den inkompetenta anskaffningen av regalskeppet Vasa som förliste i Stockholms ström under sin jungfruresa.

Dåtidens kungamakt/regering hade lagt sig i byggandet och krävde i slutfasen fler kanoner/kanondäck än fartyget var konstruerat för, vilket ledde till att fartyget blev instabilt och kantrade.

Expertmyndigheten FMV skulle fortsättningsvis styra upp Sveriges anskaffning av krigsmateriel för att undvika nya fatala och kostsamma misstag.

Anskaffningarna har fungerat väl så länge den samlade sakkunskapen på FMV och Försvarsmakten haft ett avgörande inflytande i valet av system.

Men nu vill regeringen köra över sin egen expertmyndighet och köpa in vapensystem som har passerat sitt bäst före datum före levereras. Därtill till ett skyhögt pris.

Vad ligger bakom regeringens intervention till förmån för ett dyrt och obsolet system som experterna förkastar ?  Handlar det om belöningar (välbetalda konsultuppdrag etc) till avsatta ministrar efter regeringsskiftet ?

Det här affären luktar riktigt illa tycker jag.

/Elfyma+

One Response to Dunkla motiv bakom valet av Patriot-robotar

  1. Conny Lundberg skriver:

    Att köra över sina egna myndigheter börjar bli en paradgren för
    den svenska regeringen med en början av regeringens ignorans av lagrådets bedömning av afghandemonstranterna stanna eller inte stanna trots ett redan negativs lagutslag. Vi bor för närvarande i en s k demokrati som i allt uppträder som en diktatur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: