Alternativ för Sverige gillar det finska valsystemet

Alternativ för Sverige förespråkar i sitt partiprogram ett nytt valsystem liknande det i Finland. Förslaget har väckt ont blod hos dem som värnar om det bestående, hos dem som värnar om makthavarnas möjligheter att värna sina positioner.

AfS skriver på sin hemsida.

”Det svenska personvalssystemet var tänkt som ett sätt att öka väljarnas möjlighet att påverka. Resultatet har dock inte blivit som tänkt. Sveriges personvalssystem kräver i dagsläget att en kandidat måste få minst 5 procent av partiets samtliga röster för att personkryssas.

Det innebär att det i praktiken är partierna som bestämmer vilka som blir riksdagsledamöter; de är partivalda, inte folkvalda.

Alternativ för Sverige vill öka den enskilde parlamentarikerns status genom att införa ett riktigt personvalssystem där väljaren måste personkryssa en kandidat och där de kandidater som sedan fått flest röster i absoluta tal blir valda.”

”Det är ett enkelt och rättvist system som skulle bryta partiernas toppstyre och minska klyftan mellan folket och politikerna. Det skulle också öka intresset för politiken, och göra det lättare för folk att följa upp om ens kandidat levt upp till förväntningarna, och om denne förtjänar en röst i kommande val.”

”Systemet möjliggör också en enda valsedel. Sveriges nuvarande system med egna valsedlar för alla partier är riggat för att gynna riksdagspartierna som har rätt att få sina valsedlar utlagda. Det inkräktar även på valhemligheten eftersom man tvingas ta partivalsedlar inför valförrättare och andra som befinner sig i vallokalen. Det inbjuder även till valsabotage där aktivister, ofta på vänsterkanten, stjäl valsedlar från partier de inte gillar, ” skriver AfS. Slut citat.

Kommentar:
Det finns demokratiska poänger i det finska valsystemet. Nackdelen är att systemet gynnar kändisar (artister, idrottsstjärnor etc) som lättare kan slå mynt av sitt kändisskap.

Men med färre riksdagsplatser (vilket AfS också föreslår) blir det å andra sidan lättare att syna de invaldas förehavanden och ställningstaganden i riksdagen. De som inte sköter sig blir då inte omvalda. Det personliga ansvaret blir större, vilket är bra.

/Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: