Terrorism på SVT-Agendan

https://www.svtplay.se/video/15059400/agenda/agenda-sasong-13-17-sep-21-10?start=auto

I söndagens Agenda framträdde ännu ett sanningsvittne á la Peter Springare och berättade hur illa det står till i de växande “utanförskapsområdena”. Tyvärr klippte SVT bort den kanske viktigaste och mesta adekvata mening som PO Hellqvist, SÄPO-kommissarie under 30 år och nu i den öppna polisverksamheten, yttrade stunden innan i Rapport:

https://www.svtplay.se/video/15126352/rapport/rapport-17-sep-19-30-1?start=auto&tab=2017

(C:a 10 min in i sändningen)

– Myndigheter och politiker-Sverige har duckat i den här frågan. Kanske av rädsla för att bli indragna i en ordväxling rörande främlingsfientlighet eller islamofobi.

 

Utöver de sedvanliga plattityderna frånteatersällskapet med Morgan Johansson i spetsen, kostade moderaten Tomas Tobépå sig de tillspetsade synpunkterna att “ifrågasätta utländska investeringar (läs Saudiarabisk/wahabistisk finansiering av moskéer och skolor), ha ordning på vilka som kommer över gränsen in i Sverige, förstärka den inre utlänningskontrollen och ge Polisen bättre förutsättningar framåt”. Allt åtgärder och omdömen som Alliansen sorgfälligt undvek under sin tid vid landets styre, men som kombinationen ras i opinionssiffror och eftertankens kranka blekhet nu tvingar fram från Moderaternas Rättspolitiska talesperson.

 

I övrigt stod SD´s Jimmie Åkesson för det mest konkreta och terrorist-hämmande kravet i hans fastslående att deltagare i IS överhuvudtaget inte ska släppas in i Sverige om/när de återvänder – oavsett om de innehar uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap”.

 

En åtgärd som alla förstår är den absolut värsta “påföljd” som en invandrad “flykting” vill slippa. Vilket därmed vore en lagstiftning som straffade effektivt samt fungerade preventivt och avskräckande. Sedan må kriminologen Janne Flyghed ha sin uppfattning om “straffens verkningslöshet” i bekämpandet av terrordåd utförda av “personer som är beredda att gå i döden för sin sak”. Icke att förglömma är nämligen det faktum att en stor andel av dom som på ett eller annat sätt är involverade i den terrorism som IS och andra organisationer sysslar med, helt enkelt är gangsters och huliganer som hämnas på det svenska samhället för att de inte i tillräcklig utsträckning får ta del av livets goda som de uppfattar att “svennarna” i majoritetssamhället gör.

 

Däremot har kriminologen helt rätt i sitt konstaterande att det är USA´s intervenerande i Syrien, Irak, Afghanistan och på andra håll i världen, som är den främsta orsaken till den globala terrorism som nu hotar framför allt Europa – och Sverige. Därför borde naturligtvis alla som är seriöst engagerade i problemet samfällt ta avstånd från den stormaktens agerande – istället för att stå upp på NATO´s sida och göra gemensam sak med USA i dess provokationer mot Ryssland och Putin.

 

Trots det mörka läget kanske det finns en strimma av hopp, åtminstone vad gäller mediernas bevakning av situationen och politiken. När det gäller Agendas reportrar – icke minst den mycket skärpta Anders Holmberg – kan spåras en stegrad frustration över de mantran som politiker och andra myndighetspersoner gång på gång levererar istället för att besvara viktiga och befogade frågor.

 

//Kenneth Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: