Finlandssvenskar vill bli ”nationell minoritet” i Sverige.

Svensktalande finlandssvenskar har kämpat i årtionden för att klassas som nationell minoritet, precis som finsktalande sverigefinnar. Nu är de närmare målet än någonsin.

I dag röstar riksdagen om att uppmana regeringen att utreda om finlandssvenskarna kan bli en ny nationell minoritet i Sverige, något sju av åtta partier i konstitutionsutskottet har ställt sig bakom. (SR).

Finlandssvenskarna vill framställa sig som en eftersatt/bortglömd grupp i både Finland och i Sverige. Ingenting kan vara mer fel !

För i förhållande till sin folkmängd har finlandssvenskarna oproportionellt stort inflytande i såväl Finland som i Sverige, inte minst inom kultur och media.

Det är bara judarna, och möjligen muslimerna, som har större inflytande i förhållande till sin folkmängd.

Hur ofta har vi inte hört finlandssvenskar (Heidi Avellan m.fl) uttala sig som experter på såväl finsk som svenska politik i våra media.

Bildresultat för mark levengood bokBortglömd finlandssvensk som lider i det tysta ?

Och när finländarnas innersta tankar, kultur och kynne ska beskrivas så är det bara finlandssvensken Mark Levengood som släpps fram – som om Levengoods barndomsminnen från den Helingsforska societén är typiskt finskt. Som att låta Henrik Schyffert representera det typiskt svenska i finsk TV.

Håller med finlandssvensken Johan Westerholm som inte heller förstår poängen med att finlandssvenskar ska upphöjas till nationell minoritet..

De är ju knappast diskriminerade, eller har ett språk som håller på att försvinna i Sverige. Om de oroar sig för att engelska och arabiska håller på att ersätta svenskan så är det ett problem för alla svenskar- inte bara finlandssvenskar.

Tillhör själv en minoritet (sverigefinnar) som är ”skyddad” av svensk särlagstiftning. Oklart mot vad – och varför.

Kan visserligen gå in på kommunkontoret och kräva att de kommunicerar med mig på finska – ett språk jag knappt behärskar längre.
Tolkhjälp och hemspråksundervisning kan ju alla nyanlända få idag.
Så vad är poängen med minoritetsstatus ? Relaterat om minoritetsspråk.

SD var förståndiga nog att inte ställa upp på detta idiotiska påfund från självutnämnda företrädare för en organisation som fiskar efter mer privilegier och bidrag.

Vi behöver inte mer särlagstiftning. Avskaffa de särlagar som finns.
Börja med att avskaffa den orättfärdiga Hets Mot Folkgrupp-lagen.

/Elfyma+

Annonser

2 Responses to Finlandssvenskar vill bli ”nationell minoritet” i Sverige.

 1. Daniel skriver:

  Jag förvånas av detta då finlandssvenskar kulturellt och språkligt sett är just svenskar. Som har sitt ursprung i Finland. Att de är en nationell minoritet i Finland är självklart men då de är i Sverige är de just svenskar med en ”speciell” dialekt.

  Om språkliga och kulturella svenskar från Finland blir nationell minoritet i Sverige så borde rimligtvis finska romer och samer bli en nationell minoritet också. Det är ju en skillnad mellan svenska respektive finska romer och samer. Svenska romer och samer är svenska medborgare och pratar svenska (förutom sina minoritetsspråk) medan finska romer och samer är finska medborgare och pratar finska (förutom sina minoritetsspråk).

  Så det rimliga vore väl att ändra i uppdelningen av nationella minoriteter så att det blir svenska respektive finska romer och samer. Åtminstone om man ska följa logiken i motionen om att låta finlandssvenskar bli en nationell minoritet i Sverige…

 2. elfyma+ skriver:

  Vet inte vart du vill komma. Romer och samer är ju redan ”nationella minoriteter”. De får t o m dubbel minoritetsstatus -om de även talar finska.
  Räcker inte det ? Läs vad jag skrivit detta tidigare.
  https://varjager.wordpress.com/2010/03/03/avskaffa-minoritetsspraken/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: