Fotograf utan perspektiv…

(5:20 in i sändningen)
Malmöfotografen Anders Hansson valdes i år till Årets fotograf och han har de senaste åren jobbat mycket med krig, konflikter och flyktingar. Bland annat gjorde han ett stort bildreportage som började i Kobane, Syrien och slutade vid gränskontrollen i Malmö.
Vi får siffror på människor som drunknar i Medelhavet. Vi pratar inte om de mänskliga ödena längre utan vi pratar snarare hur det kan påverka oss, inte hur det påverkar de människorna att vi faktiskt har stängt gränserna för.
Jag har svårt med den politiska utvecklingen som nu sker, med folks inställning till de här sakerna där man vill att vi ska stänga oss inne och sluta detta ute. Det tycker jag är helt obegripligt faktiskt. Vi lever i ett av världens absolut rikaste länder (sic) och att vi inte skulle ha plats i våra sinnen för människors problem, det tycker jag är vidrigt faktiskt, säger Anders Hansson.
Nu har Anders Hansson påbörjat ett nytt projekt hemma i Malmö.
– Jag har i åratal funderat på hur man ska skildra mångfalden på ett sätt som inte känns deprimerande. Här finns 174 nationaliteter från alla kulturer och religioner. Och de gifter sig. Det finns inget tillfälle där man så stolt manifesterar sin kulturella tillhörighet som under vigseln och bröllopsceremonin. Så jag bestämde mig för att fotografera bröllop.
…………………..
Fotograf Anders Hansson om vidriga svenskar!
Det senaste i PK-mediernas drev för öppnande av Sveriges gränser är inslagen och reportagen med Anders Hansson, fotograf på den judestyrda bonnierblaskan DN ( var annars..!). Med sin indignationsfyllda skildring av hur man försöker hindra “flyktingar” vid gränserna till Europa och hur vidrigt det är att  folket i ett av världens rikaste länder inte har plats i sina sinnen för deras problem, ikläder sig Anders Hansson den “godhetsgloria” som han delar med företrädarna för den hycklande 7-klövern och det övriga PK-etablissemanget.
Som fotograf har han förmodligen god kunskap om perspektivets betydelse. I sina uttalanden om den rådande situationen av folkvandringar är han dessvärre i total avsaknad av perspektiv, för att inte tala om distans till det kaos han befinner sig mitt i. Därför handlar hans budskap enbart om en del av symptomen som han upplever – inget alls om orsaker och drivkrafter till det han skildrar. Där hans ögon- och kameralinser dessutom fokuserar på en mindre andel av “flyktingströmmarna”, d v s barnfamiljer och åldringar. När det i verkligheten är till största del unga, starka och välmående män – utrustade med senaste mobilmodell och märkeskläder – som strömmar in över gränserna och upp till Sverige. Som om Anders Hanssons kamera visade deras beteende under de många upploppen vid gränserna skulle ge en helt annan bild än zoomandet på förtvivlade och gråtande barn.
Flera frågor borde ställas till Anders Hansson:
 • Skall alla de som nu från Mellanöstern och Nordafrika söker ta sig till Europa släppas in – därtill okontrollerat avseende identitet och asylskäl?
 • Om dessa, som för tillfället kan uppskattas till 2-3 miljoner, ges uppehållstillstånd här. Hur ska detta mottagande organiseras och klaras av ekonomiskt och socialt – boende, försörjning, skola etc – i t ex Sverige, där det sannolikt då skulle röra sig om flera hundratusen personer per år?
 • Och hur ska då EU/Sverige förhålla sig till övriga av de beräknade 60 miljoner som lever i misär kvar i olika flyktingläger inom eller utanför sitt land? Ska dessa också ges möjlighet att komma till Europa och Sverige..?
 • Dessutom; med dagens utvecklade kommunikationer och informationssystem kan utan överdrift antas att det handlar om ytterligare minst ett par miljarder människor i U-länderna som givetvis också de skulle göra sitt yttersta för att migrera till honungsländerna (visserligen nu under nedrustning) uppe i norra Europa. Löses frågorna med en sådan högst trolig folkvandring också genom att svenska folket öppnar sina sinnen för deras problem..?
 • Förespeglar det inte alls Anders Hansson att lösningen på de svåra problemen i U-länderna, vare sig de beror på krig och konflikter eller enbart överbefolkning och försörjningssvårigheter, rimligtvis måste bestå i att man från I-länderna prioriterar hjälp-till-självhjälp för att folken själv och på plats ska kunna utveckla de samhällen man önskar leva i..?
 • Vore det inte relevant att Anders Hansson reflekterade över vad och vilka som orsakar och ligger bakom de samhällskaos, krig och motsättningar som under senare år eskalerat i de nu “flykting”-producerande länderna. D v s huruvida USA systematiskt undanröjt och underminerat varje fungerande statsledning och styre i de länder – Irak, Libyen och Syrien m fl – som inte ställt sig till förfogande för USA´s intressen av olika slag. Vilket bl a resulterat i utvecklingen av IS och liknande rebellrörelser. Och till katastrof för den civila befolkning som om de sluppit detta kaos givetvis skulle försökt att göra det bästa för att kunna stanna i sitt hemland och skapa en framtid för sina barn.
Dessutom, Anders Hansson:
 • Kunde inte objekten för din kamera och ditt sociala patos vara de konsekvenser som redan den hittillsvarande invandringen under senare decennier fått för Sverige och svenska folket?
 • Är det oviktigt och ointressant för dig – och din arbetsgivare DN – att denna massinvandring ställt vårt samhälle helt över ända. Att välfärden – trots ditt påstående om “världens rikaste land” – krackelerar oerhört avseende sjukvård, äldreomsorg, skola etc. Samt att kriminaliteten, brottsligheten, “No go”-zonerna och kvinnoöverfallen – icke minst gruppvåldtäkterna – ökar lavinartat. Plus att det uppenbarligen strömmar in allt fler såväl aktiva som potentiella terrorister, helt beredda att ta med sig ett antal oskyldiga svenskar för att själva kvalificera sig för en färd upp till de 72 oskulderna i himlen..!
 • Och vad har denna tabubelagda politik fått för konsekvenser för demokratin och åsiktsfriheten i vårt tidigare föregångs-Folkhem.!? Är det på samma sätt med avsaknaden av perspektiv här, som befinnande dig inne i “åsiktskorridoren” där du är oförmögen/ovillig (?) att se vad som utvecklats under senare år i mediavärlden och det offentliga samtalet..?
Avrundningsvis, Anders Hansson:
 • Ponera att dina appeller om ett “öppet Sverige/EU” skulle bli verklighet: Är det verkligen så att du önskar detta samhälle och scenario för dina barn och barnbarn – om du nu har eller ämnar få sådana..?
 • Det skulle vara intressant om du i så fall ville berätta hur du ser på hur detta framtida Sverige skulle se ut och fungera. Och hur du föreställer dig att dina efterföljande skulle uppfatta och uppleva ett sådant “mångkulturellt” samhälle.
 • Intressant är också hur du konkluderar hur de 174 kulturerna och religionerna i Malmö manifesterar sin respektive tillhörighet. Inryms inte i detta faktum ett embryo till ifrågasättande av möjligheter och förutsättningar för ett sammanhållande, harmoniskt och fungerande samhälle…

2 Responses to Fotograf utan perspektiv…

 1. Edward Ulfertz skriver:

  ”Jag har i åratal funderat på hur man ska skildra mångfalden på ett sätt som inte känns deprimerande.”
  Den meningen säger väl allt! Han får nog fundera många år till.

 2. Blodsven skriver:

  Han fick troligen priset snarare för sin ”godhet” än för sina bilder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: