Presidentvalet i Österrike måste göras om

Utrikes: Domslutet i Österrike om presidentvalet är en fruktansvärd örfil för de österrikiska myndigheterna och regeringspartierna och en lika stor seger för det högerpopulistiska oppositionspartiet FPÖ, skriver SVT.

Det som skedde i andra omgången till presidentvalet den 22 maj stred mot den österrikiska vallagen.

De tyngst vägande invändningarna handlade om att poströsterna började räknas redan på valdagen, alltså på söndagen. Enligt lagen får de inte börja räknas förrän dagen efter valet klockan nio på morgonen.

En annan orsak till domen var att det i flera valdistrikt för rösträkningen hade anlitats icke behörig personal.

Den gröne kandidaten Van der Bellen vann med minsta möjliga marginal – knappt 31.000 röster fler än FPÖ:s  Norbert Hofer. Och det var poströsterna – som räknades för tidigt i strid med lagen – som avgjorde.

FPÖ överklagade. Den österrikiske inrikesministern, ÖVP-are, tillbakavisade anklagelserna och försökte bagatellisera de felaktigheter som faktiskt ägt rum.

ÖVP och SPÖ har under långa tider suttit i en ”stor koalition”, som alltså överskrider partigränserna. Det har inte gått att bilda en majoritetsregering av ett parti.

Den stora koalitionen har lett till en del missförhållanden i samhället. En rad stora statliga bolag och myndigheter har som chefer fått personer med klar anknytning till de båda partierna. Läs mer.

Kommentar.
Skrämmande likheter med det svenska valet 2010 och 2014.
Men vi har ingen Författningsdomstol att anmäla till.
Relaterat: 1, 2, 3, 4, 5,

Även i Sverige leds statliga bolag och myndigheter av politiskt tillsatta personer med rätt partibok (= rätt värdegrund).

För att inte nämna att otaliga bolag ägda av kommuner och landsting leds av de politiska kartellerna. Lägg därtil att även Landshövdingarna tillsätts på politiska meriter, dvs ”rätt värdegrund”.

Vet inte om det finns objektiva media i Österrike.
Men i Sverige har alla media en politisk agenda.

SVT beskriver även i detta inslag Norbert Hofer som en ”högerpopulist” i sina försök att misskreditera honom. Även SR framhåller att Hofer är ”högerpopulist”.

Men det var ju inte Hofer och hans parti FPÖ som ägnade sig åt valfusk utan makthavarnas kartell. Varför inte nagfelfara och misskreditera de skyldiga i stället ?

/Elfyma+

One Response to Presidentvalet i Österrike måste göras om

  1. glauert skriver:

    Det var inte länge sedan som den icke folkvalde EU-bossen Jean-Claude Juncker hävde ur sig i samband med det österrikiska presidentvalet i våras, att han skulle se till Hofer och FPÖ aldrig skulle få tillträda posten. ”Någon diskussion med högerextremister skulle det aldrig heller bli tal om”. Jag kommenterade då, att nu hade en diktatur proklamerats. Uttalandet måste ju anses som en officiell värdegrundsförklaring för vad som gäller inom EU.
    Situationen har likheter med vad som inträffade hösten 1999 och vintern 2000, när FPÖ framgångsrikt leddes av jur dr Jörg Haider och som då vann valet, men han tvingades av ett öronbedövande dån och ylande från de internationella judeorganisationerna bort från posten. Några år senare dödades han i en ”bilolycka”.
    Nu har vi svart på vitt att valet i våras i Österrike var uppgjort på förhand. Och detta kort tid efter EU-Elitens nederlag i Brexit-valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: