Finland får inte träffa Putin, tycker svenska politiker

På fredagen besöker den ryske presidenten Vladimir Putin Finland, fast han har isolerats diplomatiskt av EU och USA. Svenska politiker har ifrågasatt besöket – vilket utlöst irritation i Finland.

På våren 2014 annekterade Ryssland det ukrainska Krim. Det skedde i strid mot internationella lagar och orsakade den värsta krisen mellan väst och Ryssland sedan kalla krigets dagar.

EU och USA beslutade om ekonomiska straffåtgärder (sanktioner) mot Ryssland och bestämde att landet skulle isoleras diplomatiskt.

Men nu ska Putin träffa Finlands president Sauli Niinistö på presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal den 1 juli. De två ska diskutera relationerna mellan Finland och Ryssland samt aktuella internationella frågor som krisen i Ukraina, läget i Syrien och Mellanöstern, heter det.

Samtalen kanske också gäller den snabbutredning om Nato-medlemskap som den finländska regeringen har tillsatt.

Den svenska moderata riksdagsledamoten Karin Enström, tidigare försvarsminister, ställde frågan vad hennes partikollega Niinistö och Finland egentligen menade med att inbjuda den utfryste Putin till Finland. Hon sade att man i Sverige hade mycket svårt att förstå detta.

I finländska medier sågs uttalandet uppenbarligen som ett svenskt ”angrepp” på landets utrikespolitik. (SVT).

Kommentar:
Varför ska Finland be Sverige om lov för att få träffa företrädare för den store grannen i öster ? Det är över 200 år sedan Finland upphörde att vara en svensk koloni.

Finland har ett starkt egenintresse att vidmakthålla och utveckla goda grannrelationer med Ryssland som de har en lång landgräns emot. Vad är då bättre än att utveckla handeln och turismen länderna emellan ?

Svenskarna är som vanligt styva i korken i fredstid, men inget att hålla i hand om det blir krig med Ryssland. Det visar erfarenheterna från Sveaborgs kapitulation år 1808 fram till våra dagar.

Det svenska försvaret är numera ett skämt som inte ens vår ÖB tror på.
Försvaret som gick upp i rök

/Elfyma+

One Response to Finland får inte träffa Putin, tycker svenska politiker

  1. […] anser, inte oväntat, att Finlands utrikes- och säkerhetspolitik är förnuftigare än Sveriges. Finland kritiserades tidigare av den tandlösa humanitära stormakten Sverige för att de samtalade med den store […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: