Snabbtåg -ett döfött projekt utan framtid ?

Oerhört viktigt med snabbtågen, säger avgående halvröret Åsa Romson.
”Jag tror att det är oerhört viktigt när Sverige växer”, säger hon.

”Sverige tog emot mer än 160.000 asylsökande förra året och enligt SCB:s prognoser kommer befolkningen att öka kraftigt de närmsta åren”, säger hon

En utopi som inte klarar svenska vintrar eller höstlöv på spåren ?

På tisdagen presenterade Sverigeförhandlingen den senaste överenskommelsen med fem kommuner i Södermanland och Östergötland, som innebär ett löfte om 55.000 nya bostäder i utbyte mot snabbare tågförbindelser.

”Ett viktigt syfte med höghastighetsbanan är att förbättra pendlingen och knyta ihop våra största arbetsmarknadsregioner”, säger Åsa Romson.

”Ser man vår infrastruktur i det perspektivet så behöver vi nya stambanor för snabbare tåg, det är jag helt övertygad om”, säger hon. (Läs mer).

”Ostlänken och dess station vid Stockholm Skavsta flygplats kommer märkbart att öka närheten till internationella direktlinjer för företag och privatpersoner i Mälardalen och Östergötland”, skriver företrädare för Nyköpings kommun och Skavsta Flygplats. (Läs mer).

Mot en satning på höghastigetståg talar de höga kostnaderna och den tvivelaktiga nyttan i ett glest befolkat land som Sverige. Det skulle krävas en enorm invandring till Sverige för att fylla tågen. Kan asylturisterna betala tågresandet ur egen ficka ?

Politikerna borde ställa sig frågan varför allt fler resenärer tränger ihop sig i långfärdsbussar när det går tåg efter samma sträckning ? Kan det handla om pris och punktlighet ?

Tåginvesteringarna som grovt beräknats till mellan 190 och 320 miljarder kronor är ”samhällsekonomiskt mycket olönsamma”, skriver Finanspolitiska rådet i sin senaste granskningsrapport som publicerades på måndagen.

”Varje investerad krona i höghastighetsjärnvägen resulterar enligt Trafikverkets kalkyler i en samhällsekonomisk förlust på 40 till 50 öre”, påpekar rådet i rapporten.

”Investeringarna bör därför inte genomföras”, skriver rådet. (Läs mer).

Snabbtåg är inte ens miljövänligt om man tar hänsyn till ingreppen i naturen, utsläppen i samband med byggandet och materialframställningen, hävdar vissa experter.(Läs mer)

Lägg därtill att den föreslagna regionindelningen går stick i stäv mot ambitionen att höja resandeunderlaget längs Ostlänken. Sörmland knyts ihop med Västmanland, Närke, Dalarna, Uppland och Gästrikland- inte med Östergötland och Stockholm.

Kommunerna längs bansträckningen är ändå villiga att satsa åtskilliga miljoner av kommuninvånarnas skattepengar på gökungen Ostlänken utan att ens veta om tågen kommer att stanna i den egna kommunen (SR).

För att få ner kostnaderna för projektet och för att kunna konkurrera med inrikesflyget diskuteras nu att stryka ett antal tågstopp längs banan.  Karin Svensson-Smith (Mp), som vill sänka kostnaderna för projektet med färre stationer, har varit ute och cyklat tidigare i media.(Läs mer).

Kommunerna riskerar att bli blåsta på sina pengar om tågen svischar förbi de nybyggda stationerna utan att stanna.

Skavsta Flygplats skulle förvisso gynnas av Ostlänken (om tågen stannade där).

Men det förutsätter att regeringen prioriterar Skavsta i stället för Arlanda om/när Bromma läggs ner. Lägg därtill att syftet med snabbtågen är att styra över trafiken från flyget till tåget, vilket knappast gynnar flyget och Skavsta.

Snabbtågen är idag ett överklassprojekt för affärsresenärer boende i Stockholm, Linköping, Jönköping, Malmö och Göteborg- ungefär som Arlanda Express.
De som betalar ur egen ficka tar bussen i stället för tåget.

Snabbtågen riskerar att bli ett jättelikt ekonomiskt fiasko.
För hur många pendlare vill betala extra för att få åka med snabbtåg från en avlägsen station om den totala restiden blir längre och krångligare med flera byten ?
Storstädernas affärsresenärer kan knappast fylla tågen på egen hand.

Regionaltågen har redan idag svårt att konkurrera med bussar pga höga biljettpriser och bristande punktlighet.  Det lär inte bli billigare att åka med snabbtågen, om de ens stannar i den egna kommunen.

Arbetspendlarna ställs inför valet att ta bussen eller bilen till jobbet, eller om möjligt hitta en bostad närmare jobbet. De som köpt sig en bostad i våra storstäder i stället för att pendla dit har gjort sitt livs affär. Värdestegringen har gjort att många kunnat få betalt för att bo nära sina jobb.(Relaterat).

Satsa i stället på att rusta upp befintliga järnvägar till en rimlig kostnad utan att höja biljettpriserna alltför mycket !

Punktlighet och närhet till tågstationer är viktigare för oss arbetspendlare än snabba tåg från avlägsna stationer. Den totala restiden är viktigare än att bitvis åka fort och dyrt.

I Sörmland kallas Ostlänken ”Förbifart Sörmland”.
Frågan är om tågen ens stannar i Norrköping 4mil från det växande Linköping ?
Symptomatiskt är att Lars Stjernkvist (S) fick ta bilen till Stockholm när har skulle lobba för projektet hos infrastrukturminister Anna Johansson, pga av störningar i tågtrafiken.(Nt).

Varför är SD det enda parti som kräver att satsningen stoppas? (Läs mer).

/Elfyma+
fd. arbetspendlare som slutat åka tåg

One Response to Snabbtåg -ett döfött projekt utan framtid ?

  1. Pica pica skriver:

    Nuvarande och föregående regeringar har koncentrerat sig på att centralisera allt de kan till Stockholm, Göteborg och Malmö. Att infrastrukturen ska fungera i hela Sverige har Åsa Romson glömt.

    Glömt också att skogen och malmen betalar en del av utgifterna men att lägga en budget som innebär att rusta upp stambanan i norr föresvävar inte de rödgröna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: