Så här fixar man en lägenhet i Södertälje

Sveriges Radio Ekot ”avslöjade” idag att det finns en omfattande svart marknad för hyreslägenheter i invandrartäta Södertälje

Ja, avslöja var väl att ta i eftersom det länge varit en officiell hemlighet hur man rundar bostadsköer. Såg det själv på nära håll redan på 90-talet i Stockholm i spåren av balkaninvandringen. Det var då jag vaknade upp politiskt.

De som har pengar köper ett kontrakt svart.  Det är visserligen inte tillåtet att sälja något man inte äger, men med goda klankontakter så går det att fixa ändå. En lägenhet i Södertälje kan kosta runt 100 000-150 000 kronor.

De som saknar pengar kan hyra en lägenhet i första, andra eller t o m i tredje hand. Då går hyran upp i fantasisummor, uppåt 16 000kr/mån för en liten tvåa.
Bedrägerierna möjliggörs av en välmenande kyrka och kommunens socialtjänst som subventionerar ockerhyrorna med extra bidrag.

Förstahandskontrakten går alltför ofta till barnfamiljer som redan har en bostad, men som vill lura till sig en extra lägenhet som de sedan kan hyra ut svart. Det är inte tillåtet men svårt att stoppa med gällande regelverk.

En barnfamilj kan ”skilja sig” och sedan kräva en extra lägenhet av socialen ”för barnens skull”. De får då social förtur. Men istället för att flytta isär, så hyr familjen ut den andra bostaden svart.

Ett annat sätt är att påstå att mannen misshandlar kvinnan och barnen, varför de behöver en extra bostad. De får också förtur och kan sedan hyra ut bostaden svart.
Varför den ”misshandlande” mannen inte polisanmäls och buras in i stället är obegripligt.

Det blir ingen påföljd om fastighetsägaren upptäcker bedrägeriet. Det räcker med att säga att det varit ett ”missförstånd” och att man omedelbart ska upphöra med svartuthyrningen, vilket i praktiken betyder att man bara plockar bort andrahandsgästens namnskylt på dörren.

Handeln med svarta kontrakt och den otillåtna andrahandsuthyrningen är så omfattande att polisen betraktar verksamheten som organiserad. (SR).

Södertälje är sedan tidigare känd för sin invandrade kriminalitet och omfattande assistansbedrägerier inom den assyriska/syrianska diasporan.

Relaterat: 
Minns du lägenhetssprängningen i invandrartäta Brandkärr i Nyköping ?
Lägenheten hade hyrts ut i flera led utan fastighetsägarens vetskap.
De boende visste inte heller vilka figurer de hade som grannar.
Två av bombmakarna flög i luften till sina väntande jungfrur.

/Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: