MSB beskriver en mottagning i kris – ett land i kris.

Migrant-invasionen tar sig allt bisarrare uttryck. (Uppdaterat 6/11)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samordnar myndigheternas hantering av flyktingsituationen i Sverige, skriver att situationen är ansträngd,  framförallt när det gäller boendelösningar för asylsökande.

Flera kommuner har svårt att ordna vård, skola och omsorg åt alla. Även förmågan att ta hand om ensamkommande barn är starkt utmanad.

MSB:s samlade bedömning är att alla aktörer, även de som i dag inte är främst berörda, bör vidta förberedande åtgärder för en långvarig hantering. Förmågan att hantera situationen utan att annan samhällsviktig verksamhet åsidosätts behöver upprätthållas, skriver MSB.

Läs och begrunda de två sista meningarna. Kan det bli allvarligare ?
Har undantagstillstånd införts i Sverige ?

Lägg därtill att det är svårt att hitta lämpliga lokaler. Barn, äldre, sjuka och gravida sover i vissa fall på madrasser på golvet under längre tid och på en del platser går det inte att upprätthålla tillfredställande förhållanden.
Enligt flera rapporter skapar trångboddhet och en upplevd hotbild oro.

Kommuner har även tagit tillbaka vissa platser för vuxna då de behövs till ensamkommande barn. Dessutom har den upplevda hotbilden lett till att erbjudanden om boenden har dragits tillbaka.

Flera aktörer har fått information om att försäkringspremierna kan höjas, eller att försäkringsbolag ställer högre krav, på bevakning och personal nattetid. Detta har bland annat lett till frågor från kommunerna om ersättning för ökade kostnader.

I mindre orter med ett stort antal asylsökande har polisen den senaste veckan sett en viss ökning av uttryckt missnöje med asylmottagningen. Det har genomförts ett antal manifestationer för och emot flyktingmottagande, men polisen rapporterar inga större ordningsstörningar i samband med dessa.

Polisen och Migrationsverket rapporterar om ordningsstörningar på boenden, vilket främst kopplas till trångboddheten. Som en följd har bevakningen på boendena utökats. Polisen rapporterar att fem av sju polisregioner bedömer läget som ansträngt.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att det är viktigt att staten bistår de kommuner som överväger att bli ankomstkommuner med full kostnadstäckning. Dessutom ställs frågor kring viten i de fall där kommuner har svårt att upprätthålla gällande regler i samband med mottagande av de ensamkommande barnen. (MSB).

Dags att tala om volymer ?
Dags att avskaffa några pullfaktorer ?

/Elfyma+

4 Responses to MSB beskriver en mottagning i kris – ett land i kris.

 1. Erik skriver:

  Men vafan, lycksökarna får väl ordna egna bostäder. Vi vill inte ha dem här, varför skall vi ordna bostad åt asen?

 2. ericr45 skriver:

  Nänä.. så går det när vi inte vill ge dem ett eget hus och egen bil så de kan ta sig till tätorten, bråk uppstår..
  Snåla kommuner, staten är snål och folket rasistiskt.. men ändå stannar man..
  Varför..?

 3. […] Om det inte hjälper så kommer nog piskan fram. Kanske i form av en ”asylskatt” för dem som ”inte tar sitt ansvar”. Eller så konfiskeras bostaden – i solidaritetens heliga namn.(relaterat) […]

 4. Pica pica skriver:

  Nu har det gått så långt att även asylförläggningarna tagit slut trots det allsmäktiga Migrationsverket har ”förtätat” boendena, dvs minskat kvm-ytan för varje migrant, hyr in idrottshallar, kontorsutrymmen, lagerlokaler, ja allt för att de ska få tak över huvudet.

  Allt annat, som skola, sjukvård och egna bostäder skjuts fram. Vad jag förstår finns ingen lösning på detta.

  Vi har inte bara en flaskhals, vi har många p g a regeringens brist på planering.

  Såg att många migranter klagade på att de hade barn och anhöriga som behövde akut sjukvård och medicinering.

  Är det ingen politiker som har frågat vad de som kommer vill ha? Jag menar alla de som inte har flytt från krig och elände och bara vill ha en säng att sova i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: