Vill inte bli opererad av en bluffutbildad kirurg

Det är en myt att det vimlar av högutbildade läkare, ingenjörer och raketforskare bland de ”nyanlända”.

Problemet är bara att myndigheterna inte hinner validera dessa vinstlotter i den takt de strömmar in i landet, påstår korrupta media och naiva politiker som åkt taxi med något av dessa snillen.

Men hur validerar man en läkares utbildning om man varken kan fastställa hans identitet, kvalitén på hans ”universitet” eller hans kliniska erfarenhet ? (90-95% av de asylsökande har slängt/gömt sina ID-handlingar).

För nyanlända som inte kan styrka sin påstått höga utbildning i hemlandet har det nu startats bluffuniversitet i Sverige där man kan köpa sig en examen, t ex läkarexamen. Betalningen sker i dollar eller saudiska riyal.

International Virtual University, IVU, är registrerad hos svenska Skatteverket som en ideell förening. På IVU:s arabiska facebooksida erbjuds så kallade universitetsutbildningar för 2000 dollar, motsvarande 17 000 kronor.

När Ekot träffar den person som står bakom IVU i Sverige hävdar han att skolan är godkänd i andra länder och nu utbildar elever över internet. Men det är flera saker som inte stämmer.

Bilderna på sidan har manipulerats och ett foto som ska föreställa skolbyggnaden i Sverige är egentligen en bild av internatskolan Lundsberg.

Ett av de nyare tillskotten ligger i det lilla samhället Domsjö utanför Örnsköldsvik (nära Statsministerns sommarhus).
Också det vänder sig till arabiskspråkiga studenter och vill ha betalt i saudiska Riyal. Företaget säljer såväl doktors- som mastersutbildningar.

IVU säger sig vara en del av det som Universitets- och högskolerådet kallar ett av världens mest ökända bluffackrediteringsnätverk.

Men trots att IVU har manipulerat bilder och dokument och saknar kvalitetssäkring i Sverige tycker IVU:s grundare att han driver ett universitet som alla andra.

– Det kallas universitet för det ger utbildning som alla andra. (SR Ekot).

Det är idag lättare att starta och driva ett bluffuniversitet än en korvkiosk. Inga tillstånd krävs. Du behöver bara hitta på ett imposant namn/logga, öppna en hemsida och ett bankonto så är det klart. Eller så kan du bli ”franchisetagare” till något utländskt bluffuniversitet. För UNIVERSITET är inget skyddat begrepp med en kvalitetsstämpel.

Så när svenska högskolor blir mäkta stolta över att ha upphöjts till ”Universitet” så betyder det egentligen ingenting. För vem som helst kan starta ett ”Universitet”.

Några kändisar med bluffutbildningar
Reefat el Sayed, hyllad entreprenör, årets svensk, bedragare mm
Sven Otto Littorin, fd Arbetsmarknadsminister, sexköpare mm

/Elfyma+

Annonser

One Response to Vill inte bli opererad av en bluffutbildad kirurg

  1. Pica pica skriver:

    Tyvärr har jag sett akademiska betyg från Nordafrika och även talat med en som fick absolut högsta betyg i engelska – inte kul.

    Har även sett läkarbetyg från arabiska halvön och den läkaren får inte behandla mig….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: