Assimilering – en väg till framgång

Framgångsrik integration kokar ofta ned till något så enkelt som inställning och kultur, inte statens insatser, skriver Adam Cwejman i GP. (Uppdaterat 18/8)

Den amerikanske sociologen Philip Kasinitz konstaterade i sin bok ”Inheriting the city” att framgång för migrantgrupper avgörs utifrån villigheten att lämna sin isolation.

Det Kasinitz beskrev var en form av självvald assimilation.
Finns det några dagsaktuella slutsatser att dra av Kasinitz studie?
Möjligen att det vägval som leder till maximal kontakt med det nya landet i stort sett alltid lönar sig för invandrade. Att tro att det helt går att mentalt leva kvar i hemlandets verklighet leder till en återvändsgränd för kommande generationer.

Det behöver givetvis inte innebära att en invandrad inte bör lära sina barn föräldrarnas modersmål, eller att förvägra dem närhet och kontakt med hemlandets kultur. Men en fungerande integration förutsätter en sorts kompromiss mellan de två världarna, skriver Adam Cwejman (Läs mer).

Kunde inte ha sagt det bättre själv.

Om jag hade envisats med att bara tala finska här i Sverige hade arbetsmarknaden varit ytterst begränsad, i synnerhet nu när de enkla industrijobben försvunnit.

Jag hade möjligen kunnat få jobb som ingen svensk eller utomnordisk lyxinvandrare ville ha – som att riva och mura inne i heta och skitiga masugnar på SSAB. Eller erbjudas ett lågbetalt instegsjobb på Finska Hembageriet.

Jag gjorde i stället som kineserna i USA och lät mig assimileras.

Lärde mig svenska och använde min fritid till att skaffa mig en gångbar utbildning, i stället för att grilla bilar, kasta stenar på räddningspersonal, klaga på samhället och råna svennar.
Arbetade bl.a inom exportindustrin, forskade och startade eget företag.

Hade nog stannat kvar inom exportindustrin om inte Säpo maa det påtvingade VSB- avtalet med Sovjetunionen satt stopp för min karriär inom ett område som var känsligt under kalla krigets dagar.

Säpo inbillade sig att ryssarna kunde få en hållhake på mig genom att kidnappa mina släktingar i Finland – släktingar som nog skulle försvara sig – åtminstone så länge det fanns patroner till älgstudsarna. Säpos agerande och motiv var hemligstämplat.
Det här hände efter att flygöversten Stig Wennerström sålt ut det svenska luftförsvaret till Sovjet utan att Säpo lyft ett finger.
Tala om att sila mygg…

Men jag erbjöds senare desto intressantare jobb ”på andra sidan bordet” efter det kommunistiska lyckorikets fall.

Mina vuxna barn tillhör nu samhällets stöttepelare, med svenska som modersmål. De är så försvenskade att de hellre äter smaklös degig Skogaholmslimpa än mitt finska surdegsrågbröd. Får ta igen det på barnbarnen när de får tillräckligt starka tuggmuskler, men förväntar mig inte att samhället bekostar mina kulturyttringar, till skillnad från dagens bortskämda invandrare.

Det är upp till varje förälder att lära sina barn sitt hemlands tungomål om de tycker det är viktigt.

Hemlandets språk är inte samhällets ansvar, i synnerhet inte om invandraren fått permanent uppehållstillstånd -för att slippa återvända till hemlandet. Hemspråksundervisning ska bara erbjudas till dem som fått tillfälliga uppehållstillstånd och som avser återvända så snart läget i hemlandet gör det möjligt. (Relaterat).

Adam Cwejman: I Sverige betonas ofta att det är samhället och olika typer av strukturer som avgör migrantgruppers framgångar i samhället.

Dessa ”analyser” har den bekväma fördelen att de utan undantag tar ut den invandrade själv från ekvationen. Han eller hon blir bara en passiv aktör som påverkas av yttre omständigheter.

Ska man ta Kasinitz på orden är kulturellt kapital och inställningen hos migranterna avgörande vid mötet med det nya samhället.

Cwejmans chef, den eminenta Alice Teodorescu, är själv ett talande exempel på att invandrare kan nå framgång i Sverige även på lagliga vägar – om bara viljan finns.

Vi har en samsyn i det mesta som rör invandringen trots att hon tillhör en yngre generation, och har en helt annan bakgrund än mig.

/Elfyma+

6 Responses to Assimilering – en väg till framgång

 1. Sofia skriver:

  Hoppas att dessa kloka tankar sprids i en vidare krets!

 2. Ådärkomden ja skriver:

  Heders för Din inställning, den borde varje Migrationsverksdirektör ha klistrat på sitt bekväma skrivbord.

 3. ericr45 skriver:

  Detta var allvarligt.
  Degig sötlimpa istället för finskt rågbröd..
  Skärpning..
  Hur har du egentligen uppfostrat dina ungar???
  När jag jobbade på en skola i Finspång fick jag på ortens Konsum se den största hyllan med finskt rågbröd jag någonsin sett utanför Finland…

  • elfyma+ skriver:

   Ja, jag inser nu att assimileringen nog gick för långt.
   Att äta Skogaholmslimpor och hamburgarbröd kan faktiskt vara hälsovådligt och orsaka magbesvär. Det lider ett av mina barn av nu utan att förstå varför.
   Ska tipsa henne om fördelarna med att äta surdegsbröd av råg eller flerkorn – som även tros minska risken för magcancer och diabetes. Se fakta om brödet här:
   http://www.finskahembageriet.se/

 4. Sofia skriver:

  Världens godaste bröd bakas i Pargas, Finnland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: