Resultatbaserade ministrar..?

http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/dar-miljarderna-rullar/

Signerat av Mats Skogkär

Å ena sidan kriminella ligor som lurar till sig miljoner av staten. Å andra sidan en stat som öser miljoner över lycksökare i entreprenörsförklädnad. Välkommen till bananmonarkin Sverige.

 

På fredagen väcktes åtal mot ett 30-tal personer knutna till ett hemtjänstföretag i Södertälje. Bolaget misstänks för att sedan 2012 ha lurat kommunen och Försäkringskassan på totalt cirka 7 miljoner kronor. Summor som i och för sig förbleknar vid sidan av kostnaderna för själva rättsprocessen, enligt en beräkning över 100 miljoner kronor (vilket kan plussas till de mastodonträttegångar tidigare i Södertälje som kostat flera hundratals miljoner kronor, min anm).

För ett par veckor sedan beslöt Arbetsförmedlingen att avveckla systemet med etableringslotsar. Det förekom alltför mycket fusk och kriminalitet. När systemet presenterades 2010, som ett led i ”den största förändringen av svensk integrationspolitik på 25 årbetonade dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (FP) att ”ersättning till lotsen är resultatbaserad”.

Expressen har tittat närmare på bolagen inom lotssystemet. Enligt granskningen i fredagens tidning har varje ”jobb” – citattecknen känns dessvärre nödvändiga – kostat i snitt 2,5 miljoner kronor. Då ingår alla anställningar över sex månader, dessutom ofta subventionerade av skattebetalarna: instegsjobb, nystartsjobb och så vidare. Ett bolag i Gävle mäktade under tre år med att ordna ett (1) jobb och fakturerade Försäkringskassan 19,8 miljoner ”resultatbaserade” kronor.

Med tanke på de talrika exempel på grov misshushållning med allmänna medel som kommit i dagen är det enda rimliga att medborgarna får veta exakt hur dessa miljarder använts.

……

Ovanstående exempel på dränering av skatteintäkter, jämte en lång rad andra fatala förändringar av Sverige, säger oss att det föreligger systemfel inte endast hos olika myndigheter. Det enskilt största misstaget i dagens Sverige är utan tvekan att man satt i system att tillsätta så många ungdomar som möjligt på de högsta beslutandeposterna i landets ledning.

Erik Ullenhag är inte den enda personen – om än kanske det för landet mest förödande exemplet – som knappast torr bakom öronen tillförordnats som minister. Alldeles oavsett dessa ungdomars vältalighet och “TV-mässiga” framtoning, samt eventuella högskoleexamina, så säger vanligt sunt förnuft att dessa politikerbroilers omöjligtvis kan ha inhämtat det minimum av vare sig livserfarenhet eller kontakt med ett vanligt arbetsliv att de är lämpliga att styra en nation och ett folk.

Ett absolut måste för att återställa bananrepubliken Sverige till den förnuftiga nation som tidigare stod som mönstersamhälle avundat i hela omvärlden, är att detta “systemfel” korrigeras.

Därtill vore det – i linje med Skogkärs förslag – rimligt att redovisa hur många miljarder kronor som respektive “underbarn” i politiken kostat svenska skattebetalare…

Kenneth Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: