Heta bastubad förlänger livet -därmed basta

Den 24 februari är det meningen att vi ska fira sverigefinländarnas dag.

Men det är nog inte så många som firar bemärkelsedagen trots att finns cirka 712 000 personer (inkl. mig själv) med finländskt ursprung i Sverige. (Sisu-radio).

Vi har blivit så försvenskade att vi inte har någon egen representation i sveriges riksdag, till skillnad mot andra invandrargrupper (judar, muslimer, irakier, iranierkurderchilenare, turkar, assyrier, libaneser, ex.jugoslavereritreaner, somalier, etc) som har högre svansföring och som tar stort utrymme i samhällsdebatten. Mellanöstern, i synnerhet kurder och iranier, är överrepresenterade.


Den sverigefinska flaggan
-som bara kan användas en dag om året, om ens då.

När jag genomförde Sisu-radions sverigefinska test var det bara bastubadandet, det sura rågbrödet och språket som återstod av mina rötter. Gillar inte ens Koskenkorva. (Testa själv).

Apropå bastubad– så är det nu vetenskapligt bevisat att heta och frekventa bastubad förlänger livet.

I en grupp på 2 315 medelålders män såg forskarna att regelbundet bastubad verkade skydda mot plötslig hjärtdöd, och dödliga hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom verkade det finnas ett samband mellan bastubad och minskad total dödlighet.

– Vi var förvånade över det starka sambandet mellan bastubad och minskad dödlighet, säger forskaren Jari Laukkanen vid universitetet i Kuopio som lett studien och som själv uppskattar bastubad.

Vid en uppföljning efter 21 år fanns en koppling mellan bastubad och en minskad risk att drabbas av plötslig hjärtdöd.

För de som bastade två till tre gånger per vecka eller fyra till sju gånger per vecka minskade risken med 22 respektive 63 procent, jämfört med bastubad en gång i veckan. För dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar var motsvarande minskning 27 och 50 procent.

Regelbundenhet var viktig, men också hur lång tid man spenderade i bastun verkar spela roll. De som bastade längre än 19 minuter hade 52 procents lägre risk för plötslig hjärtdöd jämfört med de som bastade mindre än 11 minuter (Dagens Medicin).

Trots dessa ovedersägliga fakta så väljer jag idag att hoppa över bastubadet för att titta på när svenskan Charlotte Kalla åker milloppet i Falu-VM. Livet förkortas några minuter – men det uppvägs av en svensk (finsk) guldmedalj.

Charlotte Kalla kommer från norrbottniska Pajala.
Pajala grundlades av skogsfinnen Lasse Pajanen som år 1580 flyttade dit från mina egen hemby. Senare anlände fler skogsfinska nybyggare, förmodligen från samma trakter, men även från Savolax.
Det är därför troligt att Charlotte Kalla har finska rötter och kan t o m vara släkt med mig, om än på långt håll.

En annan sverigefinne, krigsbarnet Toini Gustafsson, var också en duktig skidåkare som tog många medaljer till Sverige (Läs mer).

/Elfyma+

Relaterat:
”Invandrare instängd i het bastu av främlingsfientlig svensk”
Sverigefinländare (Wikipedia).

5 Responses to Heta bastubad förlänger livet -därmed basta

 1. Jens Myller skriver:

  Jag bastar flera gånger i veckan. Är inte finne själv men har varit i Finland med två bröder som är halvfinnar på riktigt, alltså deras ene föräldern är finne och den andra är svenska. Jag var 18 år och pappan (finnen) tog fram riset i bastun. Familjen Lahti och jag Myller.

  Jag har aldrig sett mina finska vänner som finnar (olika), som unga lyssnade vi på hårdrock, snusade och körde Puch Dakota, vi var kompisar och vi hade roligt.

 2. xmaverickx skriver:

  Jag har också finskt påbrå på farsans sida (på morsans vallonskt).
  Denne min anfader, Grels Tomasson (Jatko) från Savolax, grundade Charlottes hemby.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4rend%C3%B6

 3. R Ericksson skriver:

  Den 24 februari är det meningen att vi ska fira sverigefinländarnas dag. HELT OK för mig !
  Hur många av dessa personer röstar på SD ???

  • elfyma+ skriver:

   Troligen mer än hälften av den första generationen sverigefinnar.
   Finlandssvenskar som flyttat hit och andra tredje generationen som gått i svenska skolor röstar nog som fredsskadade svenskar på 7-klövern. De som i media ”företräder” sverigefinnarna är nästan alltid inflyttade finlandssvenskar. Hur många gånger har inte Mark Levengood fått ”företräda” sverigefinnarna i svenska media ?
   Det är som att låta en Södermalmsbög företräda alla svenskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: