”Asyl på löpande band”

http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/mats-skogkar/asyl-pa-lopande-band/

”Migrationsverket är rimligen den snabbast växande myndigheten i Sverige. De senaste två åren har antalet anställda ökat med 1 000 personer och uppgår nu till 5 200, rapporterade Sveriges Radio under torsdagen. Fler lär det bli.
Runt 80 000 asylsökande väntas till Sverige i år, omkring 100 000 nästa år och lika många året därpå. På Migrationsverket jobbar man redan i tvåskift, sju dagar i veckan. Situationen är pressad.
Pressad men inte problematisk, om man får tro rättschefen Fredrik Beijer. Även om trycket är hårt så löser verket sin uppgift.
”Vårt rättssystem fungerar; det är rättssäkert och som helhet begås det väldigt få misstag”, fastslog Beijer i en 18-sidig annonsbilaga från Migrationsverket som häromveckan följde med tidningen Dagens Samhälle.

Att det låter som brottstycken ur någon bästsäljande managementhandbok är kanske ingen tillfällighet.
På inrådan av konsultfirman McKinsey införde verket för några år sedan en arbetsmodell kallad Lean, ibland benämnd toyotism, eftersom den huvudsakligen bygger på metoder som utvecklats av den japanska biltillverkaren Toyota.
Lean går ut på att identifiera och skala bort allt onödigt i processen för att producera mer, snabbare, till lägre kostnad, och med högre kvalitet.

Den handläggare som vill slippa krångel ger bifall – då klagar ingen.
”Vi låtsas att vi utreder men det är världens största berättartävling jag jobbar med. Jag är något slags jury”, säger en handläggare.
Tillförlitligheten hos myndighetens avgöranden har otaliga gånger ifrågasatts av utomstående betraktare.
”Rent generellt tycker jag att rättssäkerheten är låg. Det är bristfällig bevishantering, alltför många oerfarna handläggare på Migrationsverket och stor ruljans på handläggare”, sade advokat Karin Gyllenring förra året i tidningen Advokaten (4/2013).”

Med vänlig hälsning
Paul Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: