Ekologi- religion eller vetenskap ?

Föreställningar om att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktiga.

Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad, skriver fyra forskare med anknytning till SLU.

Många tror i dag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttiga livsmedel. Försäljningen ökade med 30 procent under första halvåret 2014 (DN 4/11) och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp.

Men praktiskt taget alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga. Vi diskuterar detta i vår bok ”Den ekologiska drömmen”– baserade på seriös forskning, egen och andras.

Resultaten är entydiga:
• Konsumenterna får varken bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat. (SvD).

—————

Miljöpolitiken och den ekologiska livsmedelsproduktionen, har blivit en nyandlig rörelse som fått många att tappa huvudet.  När fyra tunga forskare ifrågasätter de nyfrälstas trosuppfattning blir ilskan stor bland dem som lever på myterna.

Forskarna, som vinnlagt sig om att arbeta vetenskapligt, avfärdas med känslomässiga argument. Vissa självutnämnda experter påstår att forskarna har fel- att ekologisk odling ger bättre skördar är konventionell.  Varför ska vi då stötta den ekologiska odlingen via skatten och varför ska vi betala mer för produkterna ?

En ärlig bonde ringde till P1 och sa sig gilla övergången till ekologisk odling. För då minskade utbudet och han kunde få mer betalt för sina produkter, enl. lagen om tillgång-efterfrågan. Men troligare är att importen ökar.

Djurrättsaktivister och veganer hakade på debatten och propagerade för köttfri livsmedelsproduktion. Var ska då stallgödseln till deras ekologiska morotsodlingar produceras ?

Vi som har lite större erfarenhet av odling än balkonglådan vet att jorden blir urlakad om den inte tillförs näringsämnen och gödning. Det kände även våra förfäder till.  De bröt upp ny odlingsmark med några års mellanrum (svedjebruket), när jorden var urlakad.

Det ekologiska jordbruket får inte tillföras handelsgödsel eller bekämpningsmedel, ej heller rötslam från reningsverken som kan innehålla tungmetaller och andra miljögifter.

Bonden ska då klara sig med stallgödsel -en bristvara i dagens storskaliga specialiserade jordbruk med allt färre djurbesättningar. Om djurrättsaktivisterna och veganerna får bestämma blir det ännu färre stallgödselproducenter kvar på gårdarna.

Hur ska de ekologiska spannmåls- och grönsaksodlarna trolla fram sin gödsel ?  Dags att återinföra svedjebruket ? (ironi).
(Läs mer).

/Elfyma+

5 Responses to Ekologi- religion eller vetenskap ?

 1. Edwin skriver:

  ….Jomen, det är väl som vanligt!
  Det är någon flinande ”Hemlige-Arne” i kulisserna som får sig en Rolex.

 2. Danne Poohl skriver:

  Ekologisk odling är bra för miljön – 75% av av Jordens befolkning kommer dö av svält. Och då gynnas miljön.

  • elfyma+ skriver:

   Du har förmodligen rätt i sak. Du låter som ekofascisterna som också ville reducera jordens befolkning för miljöns och djurens skull. Men det vill nog ingen miljövurmare erkänna öppet idag. Är du möjligen miljöpartist ? (Läs mer).

  • Sofia skriver:

   Eftersom jag halkat in på efternamnet Poohl genom släktforskning, undrar jag om du vet historien bakom Poohl-släkten i Sverige?
   Poohl betyder mössa på Plattdeutsch. Andra spår leder ursprunget till Nordtyskland.
   Många utvandrade till USA redan på 1800-talet. Förmodligen har ”Poohl” störst antal där.
   En kommunistgren fanns i Sovjetunionen En hög KGB-chef bar efternamnet Poohl.
   Kul om du ville dela med dig av ev. kunskaper!

  • xmaverickx skriver:

   Tror du att genmodifierade grödor (som judarna Monsantos) ger bättre avkastning så får du läsa på.
   Och de som tror att de och övrig elit äter GMO (det är mat för massorna så att de skall bli sterila), de är mer än lovligt naiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: