Hundar större miljöbovar än stadsjeepar- säger forskare

Googlade på nätet för att skriva ett dräpande inlägg om miljötalibaner som själva inte lever som de lär när de kör stora stadsjeepar och båtar, och flygpendlar i stället för att ta tåget eller bussen.(Uppdaterat)

Döm om min förvåning när det visar sig att hundar/hundägare kan vara större miljöbovar än SUV-ägare -åtminstone om man får tro två forskare i Nya Zeeland.

Deras forskning visar att en stor hund är mer resurskrävande än en stor stadsjeep.

Forskarna har räknat ut att en stor hund, typ schäfer, har ett miljöavtryck som motsvarar 1,1 hektar per år. Det är den markyta som krävs för att producera maten som hunden behöver. En medelstor hund ”drar” 0,84 hektar.

Bild 367079Snällare mot miljön än en stor hund

En suv däremot, i det här fallet en stor 4,6-liters Toyota Land Cruiser, som körs 1.000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt till att bygga bilen.

Till och med vid jämförelse av flygresor ligger hunden dåligt till. En semestertripp från Nordeuropa till Mallorca ger ett miljöavtryck på 0,37 hektar per person.

Studien har gjorts av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington och delger sina resultat i boken ”Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living”. En sammanfattning av deras arbete presenteras i tidskriften New Scientist.

Kritik från upprörda hundägare har inte låtit vänta på sig, men forskarna hävdar att deras beräkningar är korrekta. Siffrorna bekräftas dessutom av John Barret vid Stockholm Environment Institute (SEI), skriver TT. (Källa).

Skattebefriad miljöförstöring som kostar att sanera

Till saken hör att bilar hårdbeskattas i Sverige för att rädda miljön som det heter. Det verkliga skälet är ett annat.(Läs mer).

Om forskarna har rätt så borde landets 1 miljon vovvar beskattas i stället för bilarna. Importerade analfabeter och tiggare (EU-migranter) skulle då kunna sysselsättas med att plocka upp hundskit och tömma hundlatriner-finansierat med hundskatten.
Vi får på köpet minskade utsläpp av orenad avföring till dagvattenbrunnar och vattendrag.

Det räddar dock inga sönderpissade lyktstolpar, brevlådor, gräsmattor eller planteringar.

Sönderpissat elskåpEl-skåp som ”bombats” av två- och fyrbenta varelser

Elfyma+

Relaterat:

5 Responses to Hundar större miljöbovar än stadsjeepar- säger forskare

 1. R Ericksson skriver:

  Jag har aldrig förstått poängen med att ha hund.
  Jag kommer ihåg när dom inte behövde plocka upp hundskiten , då tyckte jag att byrackorna var en sanitär olägenhet.

 2. Martin skriver:

  Detta är fruktansvärt intressant. Kanske det finns fler miljöskatter som är helt fel… Hitta dem. detta måste komma fram. Varför skall Bilägare beskattas med miljöskatt när det finns hundar som slläpper ut mer men slipper. Visar på att skattesystemet är skit och bygger på lögner. Kanske detta bara är början.

 3. Majsan skriver:

  Pja …. våra stora hundar äter sedan 15 år kött producerat ur slakteriavfall och vitaminberikat, så jag tror inte de gör så stort ‘avtryck’ som anges. Mao, människan gör avtrycket och hundarna äter resterna.

  @R Ericksson. Det får stå för dig och de som inte plockar upp efter sig.
  Att tillhöra dem som trivs med hund OCH ha förmånen att kunna ha hund, ibland till och med på jobbet är helt underbart. Det är absolut härligt att ha hund som tvingar en ut och röra på sig i alla väder, håller blomförsäljare och oönskade individer borta. Bästa utdelningen är om de dessutom kan göra samhällsnytta i form av spår-, -räddnings, eftersöksuppdrag eller en kompis på ålderdomshem, som är progressiva nog för att inse nyttan.

  Utan den uppenbara samhällsnyttan de kan göra, så finns mervärdet för många ensamma.

  /Hundägare sedan tiden hundschampoo betydde två avlusningsmedel och inte minst två för varje pälsfärg och typ inklusive balsam ….. (pjåskandet kring djur är helt absurt idag)

 4. Nemesis skriver:

  Fascinerande. Det ska vara Rondellhunden då, som ”drar” mindre i just miljöavtryck än muslimernas stadsjeepar. Men det kan ju bero på nåt annat…kanske. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: