Två folk i en sekulär stat -den enda lösningen ?

Israel/Palestina: Fakta på marken talar idag mot en tvåstatslösning.

Tudelning bygger på föråldrat tänkesätt. Israels bosättningar har saboterat tvåstatslösningen. Den bör undvikas ändå, då den inbjuder till etnisk rensning.

Israel kan med fördel vara sekulärt och utan särskilda rättigheter för något ”folk”. De som bor i området bör bilda en gemensam stat, skriver Torbjörn Tännsjö.

De två villkor jag tänker på är å ena sidan det att judarna i världen behöver en egen stat (Israel). Det andra är att palestinierna behöver egen stat (Palestina). Omöjligheten i att tillgodose dessa önskemål beror på att vi talar om ett och samma territorium, som vi refererar till under olika beteckningar.

Rent teoretiskt kan man dela upp territoriet. Men om en delning av olika skäl blivit omöjlig, hur gör man då? Man ifrågasätter själva utgångspunkten för resonemanget.

Varför behöver judarna en egen (judisk) stat?
Varför behöver palestinierna en egen (palestinsk/muslimsk) stat?
Varför kan de inte leva samman i en demokratisk, sekulär stat, utan etnisk eller religiös prägel? , skriver Torbjörn Tännsjö (Läs mer).

/Elfyma+

5 Responses to Två folk i en sekulär stat -den enda lösningen ?

 1. Jern skriver:

  Alla kloka tänkares goda viljor till trots blir det nog den råa maktpolitiken som kommer att forma det framtida Palestina. Om USA försvinner som supermakt faller förmodligen också det judiska Israel och risken finns att de som då lever i Israel kommer att få betala för de oförrätter deras förfäder begått mot palestinierna. Det skulle i så fall bli ytterligare en judisk katastrof.
  Om judarna lyckas utverka stöd hos nya världshärskare kommer den etniska rensningen åt andra hållet att fullföljas och palestinierna blir ett nytt namn i den långa listan av folk som har fördrivits och förintats.

 2. Nemesis skriver:

  Sant. Det är ju så man tänker om Sverige i Sverige. Varför är det inte tillämpbart där också i så fall.
  Eller, resonemanget angående dem på vårt folk. Eller, ska inte alla bedömas lika över världen, av den tyckande makteliten. Gör man skillnad på människor. Är man kanske rasister ändå, när det kommer till sanningen, fast man vill hävda nåt annat.

 3. Erik skriver:

  Vi kan i alla fall vara helt säkra på att zigenarna inte kommer att begära en egen stat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: