Basindustrin kan slås ut av MP:s symbolpolitik

Det är basindustrin som skapat det svenska välståndet
– inte våra politiker i Stockholm.

Basindustrins förädlings- och exportvärde är högt och skapar jobb i landsorten.
Insatsvarorna utvinns huvudsakligen från våra skogar, våra berg och våra älvar (vattenkraft). Importen består främst av produktionsmaskiner som inte tillverkas inom landet.
Det är därför en ödets ironi att den miljövänliga vattenkraften beskattas extra av våra politiker.

Vår basindustri: Skog-Kemi-Gruvor-Stål

Besökte nyligen ett av våra största pappersbruk.
De verkar i en hård konkurrensutsatt värld där bara de starkaste överlever. Men även de starkaste tvingas dra ner pga minskande efterfrågan av främst tidningspapper. Flera pappersmaskiner har lagts i malpåse och kommer troligen aldrig att startas igen.

Branschen måste nu utveckla nya volymprodukter och marknader för att kunna överleva. Det handlar om gigantiska investeringar- investeringar som inte får slå fel.

Pappersindustrin kräver därför, i likhet med övrig basindustri, en långsiktig energi- och miljöpolitik och fasta spelregler. Det förstår nog Stefan Löfvén, men inte hans kumpaner i det rödgröna laget.

Det vore förödande för investeringsviljan om Miljöpartiets ansvarslösa populistiska symbolpolitik fick genomslag i politiken. (Läs mer).

Räkna med RawetHolmens Vd, Henrik Sjölund, intervjuas här i SVT-Forum.

/Elfyma+

4 Responses to Basindustrin kan slås ut av MP:s symbolpolitik

  1. Pica pica skriver:

    När Förbifart Stockholm kom upp så härsknade jag till och frågade när pengarna kommer för att uppdatera infrastrukturen i Norrland. Hade se Åsa Romson skryta med sina naturtillgångar!? som skulle betala för allt.

    Som norrlänning vet jag att vi mycket snart behöver rusta upp järnvägen då viktiga delar får ställa in leveranser av malm och skog p g a att all upprustning skjutits på framtiden sen långt innan Öresunds- och Ölandsbron byggdes. Skogen får ligga kvar på terminaler då tågen inte går. Men MP:arna har ingen aning om hur det fungerar utanför tullarna.

    I kväll konstaterade man att Oskarshamn kommer att gå back tredje året i rad för att kärnkraften har blivit för dyr att framställa. Ägarna Eon och Vattenfall är bekymrade, tycker att elpriserna är för låga i Sverige.

  2. […] Vår basindustri, som vi är beroende av för vår välfärd, riskerar att slås ut av den rödgröna regeringens huvudlösa energipolitik (Läs mer). […]

  3. […] Moderna storskaliga processindustrier som Holmens pappersbruk kan inte drivas bara när det blåser.(Läs mer) […]

  4. […] om vår viktiga exportindustri som kämpar i motvind. Risk för jobbslakt även inom vår försvarsindustri […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: