Får man skylta med partisymboler i vallokalen ?

Förtidsröstade idag i min hemstad.
Kryssade David Lång , men övervägde även Oscar Sjöstedt som båda verkar ha huvudet på skaft.
Vi ”Aspergare” gillar hårda fakta framför mjukt flum. Det finns fler vassa kandidater men man får ju bara sätta ett kryss. Jimmie Åkesson lär komma in ändå utan min medverkan.

Flera polisbilar uppehöll sig utanför vallokalen – oklart varför.

Möttes vid ingången till vallokalen av några sjaskigt klädda ungdomar som såg ut att ha häckat där i flera timmar av skräphögarna att döma.

De antastade mig och andra som gick in i vallokalen.
Oklart vad de egentligen ville- de verkade bara vilja ge sig till känna.
Det kändes obehagligt, vilket kanske var syftet.
Minns att det var likadant 2010, men lyckades då slinka förbi obemärkt.

Väl inne i vallokalen möttes jag av en kvinna som gav mig valkuverten.
Hon bar på en väl synlig MP-knapp på blusen.
Obehaget blev inte mindre av jag kände mig omgiven av partifunktionärer.

Valförrättarna utses visserligen av de politiska partierna, men de ska väl inte bära synliga partimärken inne i vallokalen ? Någon som vet vad som gäller ?

Min fru vågar inte rösta – hon tror inte på valhemligheten.
Hon kan ha rätt.

Vårt valsystem öppnar för möjligheter till otillbörlig påverkan.
Metoderna är subtilare än i skurkstater -men dom finns där likafullt.

/Elfyma+

Annons

8 Responses to Får man skylta med partisymboler i vallokalen ?

 1. Medmera skriver:

  Röstningslokalen skall vara helt neutralt. Om det förekommer partisymboler eller annan information om partier så är det inte tillåtet. Som rösträknare så skall man uppträda, på ett så neutralt sätt som möjligt. Du skall vara behjälplig med att svara på frågor som rör det praktiska förfarandet med röstandet, inget annat. I röstningslokalen får det inte finnas någon partipropaganda. Det material som får finnas i direkt anslutning till röstningslokalen är de olika partiernas valsedlar. Utanför röstningslokalen eller på sådan plats där det finns möjlighet för partifunktionärer att vistas så får de inte störa eller på annat sätt försvåra för de röstande att tillgängliggöra sig röstningslokaler och de valsedlar som skall finnas tillgängliga för de röstande.

 2. TheMinimizer skriver:

  Förtidsröstningen är definitivt osäker då det gäller valhemligheten.
  Möjligen är det säkrare att rösta på valdagen.
  Slicka dock inte igen valkuvertet då det kan lämna DNA-spår.

 3. TheMinimizer skriver:

  Polisanmäl alla politiska symboler i vallokalen. Polisanmäl även förekommande politiska samtal inne i lokalen. Spela in om det förekommer. Tag bilder. Hotfulla personer utanför lokalen bör också filmas.

  • elfyma+ skriver:

   Gissar att samma personer omväxlande står i partiets valstuga utanför vallokalen.
   Ingen lycklig kombination då de knappast kan uppträda neutralt efter att strax innan ha propagerat för sitt parti.

 4. Partisymboler, jackor, t-shirts, kepsar, affischer, klistermärken eller vad som helt med partinamn eller symbol är helt förbjudet i röstningslokalen. Inte heller får röstmottagare i röstningslokalen propagera för, eller emot, ett något parti genom att bära tröja eller knapp eller något annat med partisymbol.

  Man kan säga att förutom på valsedlarna så är partisymboler förbjudna överallt annat än på gatan utanför röstningslokalens dörrar. Om någon partifunktionär ska gå in i röstningslokalen för att t ex fylla på valsedlar för sitt parti bör denne ta av sig sin partijacka eller andra symbolbärare.

  Ovidkommande personer, t ex sådana som inte har rösträtt i Sverige, inte åldern inne, eller som ska rösta i en annan lokal än den aktuella ska inte uppehålla sig där. Naturligtvis finns det undantag för ledsagare, medföljande barn osv. Som röstmottagare ska man tillämpa sunt förnuft.

  Det är möjligt att röstmottagare kan utses av partierna, men jag är själv ett exempel på att detta i så fall inte alltid gäller. Jag anmälde mig själv och blev antagen. Ingen har frågat efter partitillhörighet. Inget parti har utsett mig.

  Förtidsröstningslokaler har tyvärr ofta sämre säkerhet än ordinarie vallokaler. Ofta har man färre röstmottagare, sämre koll på valsedlarna (sådana kan försvinna) och inte tid eller kraft att be folk som inte ska vara där att avlägsna sig. Dessa lokaler är dessutom ofta delade med annan verksamhet, t ex bibliotek, och därför kan det ofta förekomma folk som inte ska rösta i lokalerna.

  Jag tycker förtidsröstningslokaler generellt är ett problem säkerhetsmässigt och valhemlighetsmässigt. Helst skulle alla rösta i ordinarie vallokal på valdagen, men alla kan ju inte ta sig dit och man vill ju att så många som möjligt ska ha chans att rösta, så kompromisser har gjorts med lokalerna.

 5. R Ericksson skriver:

  Take it easy and read this; OPINIONSMÄTNING I Sifos fjärde augustimätning blir Sverigedemokraterna vågmästare, tredje störst tillsammans med Miljöpartiet och erhåller nytt Sifo-rekord

 6. Maria skriver:

  Hahahahaaahahahahahahhaha!!!! Konspirationsteretiker någon? Bara så att du vet, du kan sätta dig på en stol och titta på när röstmottagarna räknar rösterna, så pass mkt insyn finns det i valdystemet för att visa att valhemligheten är total. Stolarna finns förberedda i alla lokaler, det är bara att komma. Det enda sättet att ta reda på hur ni röstar är att ta era fingeravtryck, så ni kan ju använda handskar för säkerhets skull XD *kissar på mig lite vad roligt med foliehattar*
  Ja eller, om din fru är funktionshindrad och använder dig istället för att använda en röstförättare som assistans i valbåset förlorar hon sin anonymitet, för du skulle säkerligen hänga ut henne på bloggen pm hon röstar ”fel” enligt dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: